s tím souhlasím, já říkám že kostel je kostelem, dokud má malinkatý románský, maximálně lomený okna, pak už je to jen načinčaný a nic hezkýho.
Zajímavý interier kostela

tohle byl náš nejzajímavější úlovek.
Je to kostel/synagoga v Plaňanech.
Na hřbitově se zde nachází dva kostely - starý románský a nový neogotický. Vzdálenost mezi nimi je cca 50 metrů.
Nad tím novogotickým je silnice a hned za ní, tedy méně než 50 metrů je bývalá synagoga.
Tu si vystavěla židovská komunita v Plaňanech, ale když synagogu dostavěla, komunita zanikla a kostel neplnil svůj účel. A tak nevyužitý objekt odkoupila církev husitská a dnes je to její svatostánek, který se postupně upravuje do nějaké používatelné podoby.
Druhý zajímavý úlovek je z Brandýsa nad Labem.

a opět se jedná o kostelík patřící husitské církvi. Krom docela snesitelného oltáře tvořily výzdobu odkryté frezky
Pro mne nejdůležitější památku , kterou asi znáte mají ve Staré Boleslavi

kostelík Sv.Klimenta patří mezi nejstarší dochovalé stavby u nás, baroko a podobné vylomeniny jej těsně minuly a brutálně poznamenaly vedle stojící baziliku Sv.Václava, která je dnes hnus jak zvenku, tak uvnitř.
V interieru není prakticky nic, krom frezek a miniaturního oltářku, bohužel to nic bylo přísně střežené před možností fotit. Ale zvenku se dalo dělat ledacos, takže model kostelíku se jistě v mém podání zanedlouho objeví.
Kazimír, to máš jistě pravdu, nicméně rok má 365 dní a EHD je většinou pouze 1-2 dni v roce.
Ale je fakt, že každý máme to své. Já jsem rád, že mohu jednou při EHD a jednou při noci kostelů za rok vlézt někam, kam se možná už nikdy nedostanu.
To se nám podařilo před lety, kdy jsme navštívili zámeček v Tupadlech. Byl otevřený v rámci EHD, jinak je v majetku budhistické církve. Od roku 1989 byl veřejnosti přístupný pouze onen jedinný den.