Plátový kabátec (lentner, harnesk)
Moderátor: maser
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plátový kabátec (lentner, harnesk)
Jindra: on je to trochu problém v terminologii. Osobně bych se nebál označení některých plátových kabátců za brigantiny minimálně v poslední čtvrtině 14. století (např. sv. Jiří na pražském hradě). Mno a k Visby- stejné typy (některých) jejích kabátců jsou nalézány ještě v první čtvrtině 15. století. Ohledně síly plíšků mi rukama prošlo několik fragmentů pláťáků ze slezských hradů a jejich síla nešla pod 1,5 mm, nejčastěji to bylo kolem 2-2,5 mm a z jedné lokality měly segmenty sílu 3-4 mm. Nebál bych se ani kombinovat různě silné plíšky na jednom pláťáku.
Ta kůže je ta co jsi mi dával na boty?
Ta kůže je ta co jsi mi dával na boty?
silva-nortica.blog.cz
- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
Visby bylo hodne moc tvaru..a v bibli Vaclava IV. což je 1390-1400 cca jsou dost podobne kousky jako nektere od visby.mikey.88 napsal:Žádný Visby... Skandinávie je fakt něco jinýho než Čechy...

- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
..btw.. ta zmíněná kůže.. kolik by vyšla cena kůže na 2 pláťáky?

-
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Kůže je k mání na kozeluzna.cz firma Strnad, půlka staršího telete stála myslím 1500 to je dost možná na 2 plátové vesty a pár bot.
Jestli chtějí Pražáci ta si to můžou koupit a rozdělit se, maser popíše. Já používám kůže od Strnada na vše, skvělé ceny jednání a kvalita nepřekonatelná. Jen musíte chtít tu nejhorší kvalitu, ta je pro nás stejně moc dobrá.
Je to ta kůže co jsem koupil pro skupinu na boty. Už jsem se domlouval s martinem že si to dáme na půl, tedy jestli to platí.
Skandinávie ve středověku není nic extra, teda na zbran+, všichni se opičily aby měly to samé, jako později a předtím, na druhou stranu jsou všude specifika.
Na brigantýnu se ptám, protože znám jen tu sochu od toho Petra z Kluže, tedy pro naše období.
Jo a Krajíc říkal že ty ústecké plíšky byly hodně tenké, odhaduje pod 1,5 a byly nanýtovány na podklad tlustý tak 1-2mm. Taky záleží jak říkáš kde to bylo a pro koho. Jási udělám 1mm, o každý gram méně je dobře.
Jestli chtějí Pražáci ta si to můžou koupit a rozdělit se, maser popíše. Já používám kůže od Strnada na vše, skvělé ceny jednání a kvalita nepřekonatelná. Jen musíte chtít tu nejhorší kvalitu, ta je pro nás stejně moc dobrá.
Je to ta kůže co jsem koupil pro skupinu na boty. Už jsem se domlouval s martinem že si to dáme na půl, tedy jestli to platí.
Skandinávie ve středověku není nic extra, teda na zbran+, všichni se opičily aby měly to samé, jako později a předtím, na druhou stranu jsou všude specifika.
Na brigantýnu se ptám, protože znám jen tu sochu od toho Petra z Kluže, tedy pro naše období.
Jo a Krajíc říkal že ty ústecké plíšky byly hodně tenké, odhaduje pod 1,5 a byly nanýtovány na podklad tlustý tak 1-2mm. Taky záleží jak říkáš kde to bylo a pro koho. Jási udělám 1mm, o každý gram méně je dobře.
- noxter
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Heinrichvs napsal: Taky záleží jak říkáš kde to bylo a pro koho. Jási udělám 1mm, o každý gram méně je dobře.
Já nevím, ale 1mm je podle mě naprd, bude se ti to ohábat jak papír.
Tak, pánové, dá se tohle označit za pláťák nebo jen prošívka?
P.S. Máte doma psa???A coeur vaillant, rien impossible
to je slovo do pranice........ rozhodně by mě osobně zajímalo, jak se v tom ten pes pohyboval, dle obrazku to vypada, ze to bude docela težké a ten pes má docela dost to unést, ale je to třeba jen můj pocit.....
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Pes dokáže unést cca třetinu toho, co sám váží. Nebude s tím tak pohyblivý a rychlý, jako bez toho, ale to nejsou ani lidé ve zbroji, že?
Jako váleční psi se využívali psi molosoidních(molosovitých) plemen jako dogy mastifové atd. u kterých se váha i dnes pohybuje mezi 55 - 70 kg. Takže ten pes by měl zvládnou zbroj vážicí 15 - 20 kg celkem v pohodě. A to je myslím už velmi dostatečná ochrana.

Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
Si vis pace, para bellum
dekuji za osvetu....... 

HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Mě spíš zaráží ten plechovej podbradník. Chápu to jako ochranu krku, ale pak asi ten pes nikoho moc nepokouše. 

A coeur vaillant, rien impossible