mikey.88 napsal:Mno tak to napíšu jinak. To že je Mikeš obdoba jména Michal, Michael vím. Jinak bych si ho nezvolil Ale v záznamech nových měšťanů Prahy pro 2. pol. 14. století jsou všechna jména v latinské verzi. Takže hledám něco jako Micus, Micesus nebo něco takovýho.
Co se Mikeše týče, tak že se to jméno u nás dřívě běžně používalo můžu potvrdit, ale jak hluboce do minulosti já osobně nevím. I když naši předci občas dokážou překvapit
Mno znám z historie od nás Daniela II. - Pražský biskup na přelomu 12. a 13. století ale jmenoval se vlastním jménem Milík... mno a pak Daniela Adama z Veleslavína ze 16. století. Takže se z toho trochu dá usoudit, že se tu to jméno mohlo užívat i za Karlovců Ale spíš bych to viděl jako jméno Mnichů, lékařů, proboštů, biskupů apod. Zní mi to vzdělaně
Většina českých jmen pochází z Hebrejštiny nebo z Řečtiny... moc germánských či anglofonních jmen tu nemáme Ale taková Hildegarda nebo Dagobert by se tu vyjímala dobře
Pánové, zkusili jste to někdy opačně? Přeložit česká jména do jiných jazyků?
Třeba
Kryštov Harant z Polžic a Bezdružic - což je Christopher the Bastard from Afterspoons and without Satellites.
Koukám že zde se vůbec neuvedli jména která sou taky dobře známa Bořita z Martiniců neboli rod Martiniců jeden ze známých rodů kterým patřilo dnešní Slaný a okolní vesnice
ještě dotaz zajímalo by mě jestli se vůbec ve 13 a 14 století oběvilo jméno Ronald. Jinak když jsme u jmen chtěl bych zmínit jeden z rodů co jest taky významnej a ze kterýho pocházim a to je Thurn Und Taxis kterej zasahuje do 11 století do Itálie Lamoral Taxis
Martinicové vlastnili ve 14. století jen tvrz Martinice a pár vesnic. Jejich význam vzrostl až mnohem později. Jinak v tomto vláknu, jak již psal Klinštejn, sbíráme hlavně jména křestní.
Na tvoji otázku ohledně jména Roland: Ano, mohlo se objevit, protože ve 14. století se tu a tam dávala dětem jména po starověkých a středověkých hrdinech. Kromě Rolanda také například Trojanus, Ector, Isalda, Lancelot, Tristan, Bruncvík...
(IWANCZAK, Wojciech: Po stopách rytířských příběhů, Argo, 2001, str. 234)