Co jedli předkové a co si dáme my?

nádobí, vaření a pokrmy ve středověku

Moderátor: maser

Vladislav z Ralska
Příspěvky: 58
Registrován: Út 27. Led 2009 15:42:11
Reputation: 0
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Vladislav z Ralska » Po 02. Bře 2009 22:01:02

Pavel na Besednici:Jestliže hodláš vystupovat jako šlechtic, tak ti nějaké smažení vajec rozhodně zatrhnem, protože by to bylo naprosto nevhodné vůči tvému postavení :) , od toho tam bude zřízena kuchyně.
Vejce se používají hojně do placek a omelet. V této podobě by ti mohli být podány jako příloha k jídlu (masu) a dokážu si jako přílohu představit i volská oka.
Osobně bych vejce míchaná neviděl až tak reálně, ať již kvůli estetické nevzhlednosti, nebo kvůli tomu, že se dají využít daleko lepším způsobem.
Nehledě na to, že na akci Karlovců bych vejce moc nedoporučoval brát, asi nebude kde je uskladnit a to zavání salmonelou....
Kdyby blbost nadnášela, polovina lidstva by se vznášela hlavou v oblacích a té druhé by se lépe žilo

richardrg
Příspěvky: 680
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od richardrg » Út 03. Bře 2009 7:42:02

Trochu mimo, salmonela ve vejci teoreticky být může, ale nemnoží se v něm, ani v teple, uvědom si jak se z toho vejce dělá pták.(nebo plaz)
Množí se až v hotovém jídle, s vejci není při uskladňování žádný problém.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Vladislav z Ralska
Příspěvky: 58
Registrován: Út 27. Led 2009 15:42:11
Reputation: 0
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Vladislav z Ralska » Út 03. Bře 2009 11:27:23

richardrg napsal:Trochu mimo, salmonela ve vejci teoreticky být může, ale nemnoží se v něm, ani v teple, uvědom si jak se z toho vejce dělá pták.(nebo plaz)
Množí se až v hotovém jídle, s vejci není při uskladňování žádný problém.
Přiznám se rovnou, že jakým způsobem salmonela vzniká mi není prakticky známo. Vím pouze to, co nás učili ve škole, což jsem napsal v prvním příspěvku a také vím, jak lidi od higieny v provozovnách úpěnlivě hlídají skladování vajec.
Kdyby blbost nadnášela, polovina lidstva by se vznášela hlavou v oblacích a té druhé by se lépe žilo

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Kordulka » Stř 04. Bře 2009 12:21:53

Ad salmonela - myslet si, že salmonela se do vajec dostává zvenku, je docela nebezpečný omyl.
Salmonela ve vejcích žije!!!!!
Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium proniká do vejce z vaječníku, a to do žloutku formujícího se vejce. Zničí se pouze dobrým tepelným opracováním žloutku. Vaječný bílek kupodivu nenapadá. Nebezpečná jsou zejména kachní vejce, a to tepelně neopracovaná. Dobře vařená, pečená, smažená lze požívat bez obav.
Totéž platí o drůbežím masu - nedoporučuje se požívat je syrové nebo nedostatečně opracované, protože s velkou pravděpodobností salmonelu obsahuje.
Salmonele nevadí ani mráz - v mražených produktech přežívá a po rozmrazení se začne množit. Riziko snižuje dobré chlazení a rychlá a kvalitní tepelná úprava.
Nositeli salmonely u drůbeže jsou slepice, kachny a krůty - breberka v nich bydlí, jim neškodí, zato člověku ano.
Dalšími rizikovými zdroji jsou masa všeho druhu vč. zvěřiny a ryb, mléko a výrobky z vaječných žloutků (majonézy, likéry, krémy a pod.).
Naposledy upravil(a) Kordulka dne Stř 04. Bře 2009 12:36:52, celkem upraveno 1 x.

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Kordulka » Stř 04. Bře 2009 12:35:54

Vejce se ve středověku podávala v mnoha úpravách, počínaje vařenými, přes pečená a smažená až po vejce v pokrmech.
Oblíbenou úpravou byla vejce ztracená - tedy rozklepnutá do omáčky, polévky, vinné nebo octové kořeněné vody, bujónu a povařená.
Vejce se ale i smažila na másle, jak již řekl Vladislav z Ralska - jako volská oka, ale i s cibulí a kořením, houbami, kousky masa apod. jako míchaná. Připravovaly se i různé vaječné sraženiny, omelety, žloutky se vymíchávaly do pěny (zvláštní, že bílkový sníh vrcholný středověk neznal) a připravovaly se svítky - to vše naslano i nasladko.
Vařená vejce se jedla jen tak, plněná, přelévaná omáčkami, zapékaná, sekaná v omáčkách a polévkách.

Soudě dle dostupných pramenů musela být spotřeba vajec ve středověku obrovská, protože jen těžko nalezneme pokrm, v němž by chyběla. Nalezneme je i v různých mléčných polévkách sladkých i slaných; nahrazují maso, takže ve všelijakých nocích, knedlích a dalších příkrmech, v sekaninách, kaších, v chlebech, koláčích, buchtách a jiném pečivu; pochopitelně v krémech, pudincích sladkých i slaných, sekaná v huspeninách a rosolech.

Vejce jsou např. velmi pěknou ozdobou v paštikách a sekaninách, kdy jsou vložena do středu těsta a po nakrájení pěkně barevně kontrastují s obalem. Stejně tak pěkně vypadá volské oko nebo ztracené vejce na čočce či hrachu, chutně a vkusně ozdobí sekané vejce guláš nebo tmavou omáčku k masu, je-li nasypáno na hotový pokrm...

Avátar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1159
Registrován: Ne 05. Říj 2008 22:20:13
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Maršálek » Po 23. Bře 2009 7:53:34

Kordulka: souhlas, mimochodem zkoušeli jsme vařit vajíčka v horkém popelu ;) když jsem to neohlídal a dal jsem je do moc velkého žáru, měl jsem krásná volská oka a to za cca půl minuty :lol: ale to vaření je velmi rychlé a pro polní táboření šetří vodu a čas
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.

trener
Příspěvky: 285
Registrován: Čt 30. Črc 2009 19:39:28
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od trener » Čt 30. Črc 2009 22:59:09

Ke spotřebě vajec: Pokud vím, tak na peníze se místy a časem převedly všechny danitelné naturálie, až na vejce!

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Kordulka » Pá 31. Črc 2009 7:41:56

trener napsal:Ke spotřebě vajec: Pokud vím, tak na peníze se místy a časem převedly všechny danitelné naturálie, až na vejce!
Ono se to spíše smísilo, alespoň dle dostupných urbářů, do nichž jsem zatím měla možnost nahlédnout reálně i prostřednictvím internetu.
Avšak vejce a slepice skutečně přetrvávají jako forma naturální daně, zatímco ostatní komodity vč. robotní práce se postupně vyjadřují a platí penězi. Mezi pol. 15. až 17. století hovoří urbáře (landštejnský, prštický, vlasatický, neudorfský, janovický, hačkovský a další - řazeno chonologicky od nejstaršího) stejně - peníze, vejce (v kopách - jednotky, desítky dle velikosti hospodářství, za obec obvykle desítky či stovky kop dle počtu a zámožnosti obyvatel), slepice, někdy obilí...

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Kordulka » Ne 04. Říj 2009 18:26:13

Setkala jsem se s názorem, že čočka se v Čechách ve středověku skoro vůbec nepěstovala a nejedla.
Takový názor je zcela nesmyslný.

Čočka se v Čehcách vyskytuje od cca 5. tisíciletí př.n.l. (Bylany u Kutné Hory) a v české historii nikdy nebyla kontinuita jejího pěstování přerušena. Spolu s hrachem byla sice především potravou chudých a používala se i pro např. přikrmování ryb chovaných v rybnících, ale i v panských kuchyních.

Někteří středověcí lékaři soudili o čočce, že je málo výživná "dělá špatné šťávy" a je těžce stravitelná. Moderní výzkumy však prokázaly pravý opak. Pro vysoký obsah bílkoviny je vhodná i jako náhrada masa a z luštěnin je nejsnáze stravitelná, takže je vhodná i pro malé děti.

Prameny:
Mgr. Adéla Procházková, Staročeské reálie - MU Brno 2007
Dějiny hmotné kultury, kap. IV. - kultura každodenního života od 13. do konce 15. století
Kateřina Kodýdková - Analýza rostlinných makrozbatků ze středověké odpadní jímky v Chrudimi - PřF JČU, katedra botaniky
PhDr. Jan Frolík, Příběh Pražského hradu "Pražský hrad na úsvitu dějin - 6. - 11. století" - VŠO Praha, pracovní texty
Mgr. Petr Kočár, Archeobotanický výzkum pražské Hostivaře
Magdalena Beranová, Jídlo a pití v pravěku a středověku -Academia, 2007
Environmentální archeologie - katedra archeologie FF UHK. pracovní texty

Lukas
Příspěvky: 1
Registrován: Čt 25. Ún 2010 18:19:30
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Co jedli předkové a co si dáme my?

Příspěvek od Lukas » Čt 25. Ún 2010 18:48:05

Tuto kuchařskou knihu sestavil někdy mezi lety 1345-54 Michael de Leone, notář arcibiskupa z Würzburgu. Dnes se nachází v univerzitní knihovně v Mnichově. V roce 1844 vyšla v novoněmeckém překladu.
Kniha má dvě části, první obsahuje 57 receptů a druhá 44 plus spojeno jeste s jednou z 15 stol.obe prelozeny (ne mnou je tam i nemecky original)nekde sem to stahnul ale nevim kde :cry: kdo bude mit zajem muhu poslat pres email

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host