Stránka 7 z 8

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Ne 11. Pro 2011 12:41:09
od Heinrichvs
Je otázka co bylo běžné v té době při stolování. Pokud vím tak pořád platí že při stolování nůž a třeba lžíce.
Kovové lžíce byly asi spíš na vaření. Vidlička od 16 stol.
Souprava bodce a nože, což je dnes velmi oblíbená sada, je až 15 stol.
Nože na stolování, osobní nože, kuchyňské nože datované na 2. pol. 14. stol. je dost a jsou tady taky ale u jiných témat.
Pochvy k nožům z té doby je taky dost a některé jsou tu taky, jen hledat jinde.

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Ne 11. Pro 2011 15:56:34
od Josif
Někde jsem četl, že onen bodec byl spíše ocílka na broušení. Je to možné nebo jde o fake? Díky

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Ne 11. Pro 2011 16:36:59
od Heinrichvs
Přesně tak to by mělo mnohem větší význam. Nosit si s sebou takový hloupý zbytečný bodec za peníze jako nůž. Už mě to napadlo dříve.
Mohla by to být ocílka a bodec na nabodení troudu a třeba na obtažení nožíku pro lepší ostrost.
Dalo by se to dokázat tím, že by se udělaly metalografie a pokud by se ukázalo že je z oceli a kalený tak by to mohla být ocílka.
Rozhodně jsem tohle neviděl ve 14 stol a dříve.

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Ne 11. Pro 2011 20:20:00
od Cubalibre
Děkuji, něco jsem našel a trochu jsem se inspiroval, dnes jsem se na výstavě nožů dostal k zajímavím materiálům tak snad v brzo vykutim něco s čím se nebudu stydět pochlubit:-)

Co se bodce týká, tak já ho beru jako takový universální nástroj denní potřeby. Používám ho jako příbor, šťourátko do všeho moznýho, propichovátko všeho možnýho, na rozvazování uzlů a na spoustu jinejch věcí na který se parádně hodí a je vždy poruce.

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Ne 11. Pro 2011 21:02:07
od mikey.88
Nádherné jídelní nože:
EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz
Artiste : Anonyme
Date : approx. entre 1380 et 1400
Matériaux : Ivoire, Fer
Acquisition : Don G. Ladrière (1986)

Obrázek
Date:
14th century
Geography:
Made in, Venice, Italy
Culture:
Italian
Medium:
Ivory, steel
Dimensions:
Overall: 11 1/4 x 1 1/2 x 1/2 in. (28.5 x 3.8 x 1.2 cm) blade length: 6 3/4 in. (17.2 cm)
Classification:
Ivories
Credit Line:
Hewitt Fund, 1911
Accession Number:
11.137.4

Obrázek
Obrázek
Date:
ca. 1300–1350
Culture:
French or Spanish
Medium:
Steel blade, crystal handle, copper-gilt mountings
Dimensions:
Overall: 10 1/4 x 1 3/4 x 1 in. (26 x 4.4 x 2.5 cm)
Classification:
Metalwork-Steel
Credit Line:
Gift of J. Pierpont Morgan, 1917
Accession Number:
17.190.343

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Po 12. Pro 2011 9:26:51
od Kordulka
Já bych tedy spíš řekla, že hlavním stolním náčiním byla lžíce a ruce, nikoli nůž a už vůbec ne napichovátko.
Mnohé napovídají dobové iluminace a zbytek charakter pokrmů, které byly podávány.

- Pečená masa nakrájeli na plátky nebo dokonce na sousta číšníci.
- Pečená a vařená drůbež a ryby se jedly prostě a jednoduše rukama (které se hojně oplachovaly citronovou nebo růžovou vodou, otíraly do ubrousků a o chleba).
- Masa připravovaná v omáčce byla nakrájená na jednotlivá sousta a jedla se lžící.
- Jako příkrm sloužily kaše, které se opět jedly lžící, nebo knedlíky a šišky, které se porcovaly před podáváním nebo se ulamovaly podobně jako chléb, placky a žemle.
- Omáčky se často jedly tak, že se do nich namáčela sousta chleba, držená opět v ruce, nebo se nabíraly na kousky placek.
- Luštěninové a zeleninové kaše se rovněž jídávaly nabíráním na kousky chlebové kůrky nebo placky

Lžíci měl každý svou - nejprve dřevěnou a ve 14. století už asi dost běžně cínové; bohatí pak stříbrné a stříbrné pozlacené. Ale i dřevěné lžíce bývaly zdobené řezbou, perletí, opletením drátky a obložením stříbrným i zlatým plechem. Na honosnější lžíce se pro přenášení používaly váčky a kazetky (zdobené kazetky se pochopitelně používaly i pro machrování a pro ten účel se pokládaly před talíř na stůl :lol:).

Podle Zíbrta ("Poctivé mravy a společenské řády při jídle a pití po rozumu starých Čechů", Praha, 1890) bývalo nožů na stole několik, obvykle jeden pro dva stolující. Kromě toho byli u stolu k dispozici sloužící, kteří nakrájeli, co bylo třeba. Takže se těmi jídleními soupravičkami fakt nevím - možná lidé často cestující vozívali jídelní nožík; třeba ty soupravy, co máme s Vítkem, jsou zcela nedobové 8-). Ale vzhledem k tvaru dýk bych si uměla představit jejich užití i u stolu (a pak by to "šťourátko" spíš asi bylo ocílkou).

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Ne 26. Ún 2012 23:29:19
od Kubusz
Zdravim,
chtel bych se optat na keramicky dzbanek a pohar, zda splnuji alespo KM nebo jsou mimo uplne :) http://www.fantasyobchod.cz/keramicka-l ... -1308.html
http://www.fantasyobchod.cz/keramicky-pohar-p-1312.html
Dekuji mockrat

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Po 27. Ún 2012 7:38:25
od maser
Nebrat. Lepší a cenově výhodnější jsou věci zde: http://mckeramika.vyrobce.cz/indexa.html

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Po 27. Ún 2012 20:09:31
od Bilajz
Cvejn už zase vyrábí? Cca před dvěma lety neodpovídal na maily, telefony a vypadalo to, že skončil.

Re: Nádobí a stolování

Odeslal: Po 27. Ún 2012 20:56:12
od Kordulka
Jj - vyrábí, je aktivní na FB a doplnil sortiment o další nálezovky 8-)
A hlavně už zase komunikuje! Tuhle jsem mu přála k narozkám.