Literatura a prameny

nádobí, vaření a pokrmy ve středověku

Moderátor: maser

Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2705
Registrován: Po 25. Srp 2008 14:07:39
Reputation: 28
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Literatura a prameny

Příspěvek od maser » Čt 08. Led 2009 20:19:44

Pavel na Besednici napsal: Přiznám se, že by mně oblast stravování ve středověku obvzlášť zajímala. Takže pokud znáte nějaké knihy, českojazyčné, které o tomto pojednávají budu rád za vaše upozornění.
Tak to si sežeň tuhle knížku, co zde citoval Maršálek. Najdeš tam královskou kuchyni včetně receptů z konce života Karla:

ŠMAHEL, F. Cesta Karla IV. do Francie. 1.vyd., Praha: Argo, 2006, 398 s.

Od stejného autora vyšel i zkrácený článek v Archeologických rozhledech roku 2004, teď ale z patra nevím které číslo.
silva-nortica.blog.cz

Pavel na Besednici
Příspěvky: 652
Registrován: Ne 04. Led 2009 12:23:07
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Naučné publikace

Příspěvek od Pavel na Besednici » Čt 08. Led 2009 20:27:22

Tak o téhle knize vím, byla mi už doporučena ke koupi. A možná už zítra si ji koupím, tedy pokud ji u nás "v práglu" seženu. :) Ale že obsahuje i věci kuchařské, to jsem nevěděl! Každopádně děkuji za upozornění!
Co se nerozvíjí, umírá!

Pavel na Besednici
Příspěvky: 652
Registrován: Ne 04. Led 2009 12:23:07
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobové recepty

Příspěvek od Pavel na Besednici » So 17. Led 2009 19:50:07

Milí přátelé, dnes jsem koupil knihu, která je myslím velmi zajímavá:
Magdalena Beranová - Jídlo a pití v pravěku a středověku - Vydala Academia 2007(dotisk 1.vydání)
Zde se v úvodu píše, cituji: "Nejstarší středověká rukopisná kuchařská kniha pochází z Francie z let 1300-1306, další pravděpodobně z let 1373-1381, tedy z doby panování Karla IV."
Konec citátu.
Pokusím se autorku oslovit a podrobně zjistit, jak se to má s těmi kuchařkami jak z období které zajímá Maršálka, tak i z období nás Karlovců. Třeba se nám podaří se k nim nějak dostat a přeložit do češtiny.
A protože ta kniha, mimo jiné, obsahuje i vybrané recepty, tak mi dejte nějaký čas na její podrobné prostudování a pak vám vystrojím hostinu, že budete čubrnět! :D
Co se nerozvíjí, umírá!

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobové recepty

Příspěvek od Kordulka » So 24. Led 2009 17:50:14

Jako stručný náhled do tajů středověké kuchyně a kuchařského názvosloví bych doporučila např. magisterskou práci Kateřiny Rivolové - http://is.muni.cz/th/155755/ff_m/celek.doc "Staročeské názvy jídel" (FF MU Brno 2006) a bakalářskou práci Evy Juklové - http://is.muni.cz/th/104783/ff_b/Bakalarska_prace.txt "Některé názvy jídel ve staré češtině - Původ a vývoj" (FF MU Brno 2006).
Dále pak jsou velmi vhodnými prameny "Staročeké umění kuchařské, Praha 1891 a 1928 " a "Poctivé mravy a společenské řády při jídle a pití, Praha 1890" od Čeňka Zíbrta (kniha je spíše o stolování a společenském chování, nicméně zmínky o různých pokrmech zde lze najít také), z pol. 15. století např. "Spis o krmiech kterak maji delany byti", který snad sepsali dva pražští písaři nebo od Pavla Severina z Kapí Hory "Kuchařství o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají, jakožto zvěřina, ptáci, ryby a jiné mnohé krmě, všelikému kuchaři aneb hospodáři, knížka tato potřebná a užitečná" (Jan Kantor, Staré město Pražské 1535).
Mnohou inspiraci však můžeme nalézt i ve spisech karatelů uvolněných mravů, jimž byli Tomáš ze Štítného nebo Mistr Jan Hus, a to v podobě "negativní reklamy" na nejrůznější "nežádoucí" pochutiny, koření i nevhodné způsoby chování.

A zde několik cizojazyčných pramenů:
http://daviddfriedman.com/Medieval/Cook ... ntents.htm
EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz
http://recipes.medievalcookery.com/
http://www.gutenberg.org/etext/8102

Avátar uživatele
Divous
Příspěvky: 280
Registrován: Stř 17. Pro 2008 14:46:22
Reputation: 0
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobové recepty

Příspěvek od Divous » So 24. Led 2009 20:03:43

Já jsem kdysi dostal od Dánských kolegů Vikingskou kuchařku. Je teda v angličtině, ale recepcty jsou hodně zajímavé....ovšem nakolik jsou autentické to opravdu posoudit neumím 8-)
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobové recepty

Příspěvek od Kordulka » So 24. Led 2009 21:37:59

Pokud se tam vyskytuje hodně vařeného masa (vepřové, skopové, ryby), placky a chleba, pivo a pokrmy z něj, mléčné polévky a pokrmy, sýry, kaše, med a spousta všelijak upraveného lesního ovce, pak by měla být dost autentická :)

Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 1111
Registrován: Stř 10. Zář 2008 17:27:16
Reputation: 11
Kontaktovat uživatele:

Literatura, prameny, recepty

Příspěvek od Valkoun » Čt 29. Led 2009 22:07:06

Nezabudovi Sláva!

Avátar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1159
Registrován: Ne 05. Říj 2008 22:20:13
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Hostina

Příspěvek od Maršálek » Út 28. Črc 2009 13:27:56

Stručný popis hostin a chodů k tomuto období je např. ve Šmahelovi - ŠMAHEL, F. Cesta Karla IV. do Francie. 1.vyd., Praha: Argo, 2006, 398 s. a Nejedlém - NEJEDLÝ, M. Fortuny kolo vrtkavé. 1. vyd., Praha: Nakladatelství Aleš Skřivan ml., 2003, 426 s. .
Oba autoři pracují jak s relacemi velkých francouzských kronik, tak i s dalšími relevantními prameny, z nichž drtivá většina u nás dosud nebyla publikována. Obě práce vřele doporučuji, zvláště humorný popis hostin na dvoře Karla VI. Šíleného od známého básníka a diplomata Eustacha Deschampse - popis chvátajících stolovníků při předčasném úklidu hodovního stolu během králova záchvatu melancholie (patricijové a šlechtici na konci stolu se dusí polévkou a mají plné rukávy paštiky, jenom aby toho pobrali co nejvíce, než to pážata sklidí :lol: ).
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Hostina

Příspěvek od Kordulka » Stř 29. Črc 2009 9:43:03

Děkuji za doporučení, zase krůček kupředu 8-)
Podobně zajímavé jsou popisy, a to dost podrobné, v publikaci jedné (kupodivu) americké historičky, Barbary Tuchmanové - Zrcadlo vzdálených časů. V ní se, kromě řady jiných témat, věnuje poměrně značně i dvorské etiketě vč. stolování a stolničení.
Díky velmi bohaté bibliografii máme také k dispozici řadu konkrétních odkazů na kroniky 14. století. Jen mít ještě čas je všechny najít, projít a přeložit...

Avátar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1159
Registrován: Ne 05. Říj 2008 22:20:13
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Literatura, prameny, recepty

Příspěvek od Maršálek » Stř 29. Črc 2009 12:18:38

Většina národních kronik vyšla v edicích s patřičným komentářem, což umožňuje snadněji se v nich orientovat a pracovat s nimi. Mimo jiné to řeší i obvyklá historiografické úskalí, jakými je např. solidnost daného pramene, míra účelovosti daná osobností autora a jeho politickým či morálním pohledem, atd. ;)
Další příjemnou pomůckou jsou symbolické výkladové slovníky, především kunzhistorické.

Mimochodem "Zrcadlo vzdálených časů." je myslím beletrie? Jak je to čtivé a solidní? Zvažoval jsem nákup v Levných knihách, protože cena 200 Kč mi přišla velmi příjemná. Jenom teď nemám čas číst nerecenzovanou beletrii s tím stohem rozečtených knih, co mám rozházený po bytě, tak jsem ji zase vrátil do regálu :roll:
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host