Literatura a prameny

nádobí, vaření a pokrmy ve středověku

Moderátor: maser

Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2457
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Literatura a prameny

Příspěvek od Zdeslav »

A víte, že se dochoval zlomek účtú mistra královské kuchyně Karla IV.?

Kdo ho najde má bod. Tuhle informaci mám z: IWANCZAK, Wojciech: Po stopách rytířských příběhů, Argo, 2001, str. 159
Nezabud hrr!
Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Literatura a prameny

Příspěvek od Kordulka »

F. M. Bartoš, "Zlomek účtů mistra kuchyně královské z doby Karla IV.", :Rukopisy děkanství karlštejnského, VKČSN Praha 1944

Zdroj: http://www.paleografie.org/UK/index.php ... 97&mid=562

Přibližně dobově odpovídajícími prameny jsou i :

"Libri Erectionum" (1359) - pojednání o kněžské a nemocniční stravě v nadačních listinách
V. Chalupecký, "Účet pokladníka arcibiskupství pražského z let 1382 až 83", 1912 (Historický kabinet - http://web.ff.cuni.cz/ustavy/usd/archiv ... rameny.xls. )
J. Šusta, "Purkrabské účty panství novohradského z let 1390 až 91", 1909 (Našla! Našla! :drunk: - http://147.231.53.91/src/index.php?s=v& ... 185&page=1 )
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Literatura a prameny

Příspěvek od mikey.88 »

V jiném vláknu se řeší podoba a funkčnost kuchyně na Sběři. Zajímalo by mě, jelsti máme pro naší dobu nějaké prameny k podobě táborových kuchyní a jídla v nich. Případně řešení "kuchyně" při několikadenním lovu. Máme na to něco?
Obrázek
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů