A nebo červené řepě až lilku a na druhou stranu bílé ředkvi. Krom toho se mrkev často zaměňovala s ředkvemi a ředkvičkami, s různými odrůdami řepy. Řekové již od přelomu letopočtu znali žlutooranžovou odrůdu mrkve, Slované rovněž.richardrg napsal:Ačkoliv nejsem LH fašista i když to prý o mě někteří tvrdí, tak oranžová mrkev byla vyšlechtěna jako dar pro vévodu ornžského tuším někdy v 16. stol. Před tím byla barvou podobná potrželi.
Ale jsou lidi co mrkev v polévce na dobových akcích nechtějí...
Ano, to všechno vím, ale přiznám se, že to je to poslední, co by mne trápilo. Z pastiňáku taková polévka ani omáčka udělat nejde a rozhodně se nebudu zaobírat zpětným šlechtěním nebo utrácet stovky korun za LH mrkev
Pak by takoví lidé neměli chtít ani současné ředkvičky, mouku, vejce, máslo, mléko, sýr, zelí, kapustu, chléb a vlastně cokoli z dnešní potravy. Nad takovými nezbývá než vyslovit politování...