Recepty

nádobí, vaření a pokrmy ve středověku

Moderátor: maser

Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Reputation: 29
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Heinrichvs » Stř 05. Pro 2012 7:53:11

Vaverka přeložil kuchařku notáře arcibiskupa z Wuerzburgu 1345-1353 nebo tak nějak. Jako u všech jeho brožůrek, je to přeložené vysvětlené přehledné.
Dá se koupit u něj na stránkách, nebo to má i Pampalíny na lhschopu.

Avátar uživatele
Saltkrakan
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 223
Registrován: Čt 09. Led 2014 23:52:17
Reputation: 8
Místo/Bydliště: V Komíně za komínem 8^)
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Saltkrakan » Čt 13. Ún 2014 17:08:37

Pohrobek napsal:Mám dotaz, teď jsem se dohadoval s bratrem. Co se týče ryb jako jídla. Jak to bylo s jejich pořizováním? Mohl si je každý nachytat, nebo to podléhalo nšjakému povlení??
K tomuhle a další diskuzi o rybách jsem dnes náhodou natrefil na toto (pouze upozorňuji, rok 1322): http://is.muni.cz/th/75414/ff_m_c1/II._ ... strany.txt

Protože se jedná o obsáhlejší odborný text o všem možném, cituji:

"Pardus ze Šardic (Pardussius de Scherdicz) zastával v roce 1320 s největší
pravděpodobností úřední funkci tzv. zemského přísežného, konšela, staršího neboli kmeta ve Bzenci
(scabinus et iuratus terre sui iudicij Prouincialis in Bisencz). Tito kmetové zasahovali především
v drobnějších sporech mezi sousedy (pozemkovými vrchnostmi) – o hranice, cesty sousedním územím
apod. – a to přímo na místě. Buď spornou věc rozhodli a strany se měly výroku podřídit, nebo případ
odkázali k panskému soudu.[467]

Tomuto výkladu odpovídá role Parduse ze Šardic, který podává na listině ze dne 30. srpna 1320
společně s dalšími úředníky – bývalým cúdařem ve Bzenci (Velislavem z Ořechova)[468] a dvěma
bývalými moravskými podkomořími, z nichž jeden (Albert ze Zdounek)[469] zastával funkci lovčího a
purkrabího na Buchlově a druhý (Jimram z Ungersberka)[470] byl purkrabím ve Bzenci – svědectví o
hranicích lesů velehradského kláštera v Polešovicích, Nedakonicích a Kostelanech i rybolovu u
posledně jmenované vsi, přičemž to vše neoprávněně užíval Zdislav starší ze Šternberka držící
Ostroh.[471]

Když se Šternberkové (Zdislav starší a jeho synové Zdislav mladší, nejvyšší komorník
olomoucký, a Štěpán, hrabě z Holíče) v roce 1322 usmířili s velehradským klášterem ohledně práva
týkajícího se lovu ryb u Kostelan a vyjasnili si sporné hranice v lesích u Kostelan, Nedakonic a
Polešovic, přivěsil k listině ze dne 27. května toho roku svou pečeť z řad svědků rovněž Pardus ze
Šardic (Pardussij de Scherdicz).[472]"

Autor vycházel z tohoto: [472] CDM VI, č. 206, s. 155-156; RBM III, č. 782, s. 318; viz též HURT 1934, 74-75.

Myslím že se jedná o nějáké archiválie a ve 3. případě o nějákou odbornou publikaci o nich. Bohužel, nejsem tak zběhlý abych dohledal na co autor odkazuje, aniž by použil velmi přesnou citaci, popř. návod jak to najít :lol: (zlaté citace od Maršálka apod. :) )
ObrázekObrázek

Avátar uživatele
Ježek
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 197
Registrován: Pá 29. Lis 2013 20:40:55
Reputation: 22
Místo/Bydliště: Železné Hory/Hostivař
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Ježek » Čt 13. Ún 2014 19:18:28

http://147.231.53.91/src/index.php?s=v& ... 7&page=223 RBM je starší edice, Hurtem bude míněno jeho dějiny Velehradu.

Piscaciones o kterých se tam mluví budou buď místa, kde se loví ryby, nebo přímo spíš nějaká zařízení k lovu ryb. Jak to vypadalo, jestli tam byly nějaký zátarasy, klece, nebo jen sítě, nevím.
Avšak zpět ke Karlovcům - Robert Antonín: Ideální panovník, s. 23

Avátar uživatele
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2453
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Reputation: 23
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Zdeslav » Pá 11. Dub 2014 20:00:31

Mám dotaz na ty, kteří se vyznají v dobové kuchyni. Poměrně často se jako dary (úplatky) v listinách vyskytují, vedle sukna, piva nebo vína, bobří ocasy. Máte někdo ponětí o co jde? Nějaká dobová pochoutka?
Za otce Nezabuda!

richardrg
Příspěvky: 680
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od richardrg » Ne 13. Dub 2014 15:40:54

Ano, navíc považovaná za postní jídlo. Alespoň ve vrcholném středověku.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Avátar uživatele
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2453
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Reputation: 23
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Zdeslav » Ne 13. Dub 2014 15:41:41

Díky, nemáš k tomu něco? Recept, literaturu?
Za otce Nezabuda!

richardrg
Příspěvky: 680
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od richardrg » Ne 13. Dub 2014 16:31:40

Recept určitě ne, ale někdo jsem to vzal, tak zkusím zavzpomínat.
Ale z celého bobra se určitě jedl jen ocas a zadní nohy, jinak byl moc tučný.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Avátar uživatele
Saltkrakan
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 223
Registrován: Čt 09. Led 2014 23:52:17
Reputation: 8
Místo/Bydliště: V Komíně za komínem 8^)
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Saltkrakan » Ne 13. Dub 2014 16:32:53

Zdeslav napsal:Díky, nemáš k tomu něco? Recept, literaturu?
"Zvláštností staročeské kuchyně je bobr, jež byl jakožto vodní zvíře počítán k postním jídlům a
v kuchařských knihách byl zařazován mezi ryby. V postní čas byl na měšťanský stůl místo ryby
podáván bobří ocas v jíše (Winter 1913, 179). Vařil se ve vodě a podával s omáčkou. Sušené krajíčky
bílého chleba se namočily v dobrém víně, potom se prolisovaly nebo utloukly v hmoždíři spolu
s rozinkami a přidalo se další víno. Když bylo víno příliš kyselé, bylo potřeba omáčku přisladit
medem, nicméně med v malé míře neškodil nikdy. Omáčka nesměla být ani sladká, ani kyselá. Vařený
ocas se ještě chvíli v omáčce podusil. Na počátku 18. století se místo medu dával cukr a kromě
máčeného chleba nebo žemle se omáčka zahušťovala perníkem (Beranová 2005, 98)."


Winter 1913 je "Winter 1913: Winter, Z.: Šat, strava a lékař XV. a XVI. věku. Svazek V. 1913."
Edit: Beranová 2005 - "Beranová 2005: Beranová, M.: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. 1. vyd. Praha: Academia
2005"


(https://is.muni.cz/th/329101/ff_m/Kasparkova.txt)

Pak je recept údajně v kuchařce Bavora Rodovského mladšího z Hustiřan - "Kuchařství, to jest knížka o rozličných krmích, kterak se užitečně s chutí strojiti mají", ale všechno je to až 15.-16. století.

No a co se týče dneška, můžeš smažit (https://www.youtube.com/watch?v=xf8Fl8s28DE), nebo udit EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz :lol: :lol: :lol:
ObrázekObrázek

Avátar uživatele
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2453
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Reputation: 23
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Zdeslav » Ne 13. Dub 2014 16:41:01

Díky :)
Za otce Nezabuda!

richardrg
Příspěvky: 680
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od richardrg » Ne 13. Dub 2014 18:20:22

V podstatě si to dostal. Vzhledem k tomu, že některé věci resim jinak než na google ti mohu říci, že Winter opsal toho Severina z Kapi hory, já mám jen verzi z roku 1591, ale je to jen třetí upravené vydáni To první vzniklo asi těsně před 1500. Jsou tam 2 recepty na bobra
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host