Polní kuchyně

táborový život, stany, polní vaření...
Avátar uživatele
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2453
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Reputation: 23
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od Zdeslav » Čt 03. Zář 2009 21:38:24

Sud na vodu:

http://www.youtube.com/watch?v=lMp3_hEg ... annel_page

Lepší než plastový barel zamaskovaný slámou, že? :)
Za otce Nezabuda!

Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2705
Registrován: Po 25. Srp 2008 14:07:39
Reputation: 28
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od maser » Út 17. Led 2012 8:15:15

silva-nortica.blog.cz

Avátar uživatele
Kazimír
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 149
Registrován: Po 08. Srp 2011 10:21:14
Reputation: 0
Místo/Bydliště: Libice (Dobříš) /Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od Kazimír » Út 17. Led 2012 18:01:19

to neni žádná chudá polívka, když se do ní leje portský...až na to, že portský "vzniklo" prej až roku 1678...takže pro nás to asi úplně neni :cry:

Avátar uživatele
Czernozub
Příspěvky: 818
Registrován: So 27. Ún 2010 12:49:06
Reputation: 0
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od Czernozub » Út 17. Led 2012 18:58:05

Krabičák to jistí...
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés

richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od richardrg » Út 17. Led 2012 19:13:58

Zube ty jsi úchyl co pije splašky. Každý konzumrnt ví, že Portské je dolihované víno, drobnosti, že zraje v barikových sudech ti ani nebudu vysvětlovat. To s tím vznikem by mohlo sedět, používají se sudy po cognacu.

Protože neumím anglicky nejsem schopen ten recept přečíst, ale pokud něškdo použil Portské tak proto, že chtěl aby mělo více alkoholu než dostupné červené víno - přesný opak krabičáku.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Avátar uživatele
Kazimír
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 149
Registrován: Po 08. Srp 2011 10:21:14
Reputation: 0
Místo/Bydliště: Libice (Dobříš) /Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od Kazimír » Út 17. Led 2012 20:52:59

to je jasné, že kdyby se použilo víno, tak by to nebylo ono...ale půjde spíš o tu specifickou chuť portského (která je dána tím, že se do něj leje vinná pálenka) a ne lihem...ten se pochopitelně vyvaří...
o to ale ani tak nejde...spíš jen, že by se ten recept měl brát s rezervou :) resp. ta jeho středověkost...protože se možná neudržim a o víkendu to zkusim...jen lišky se budou blbě shánět...takže budou jen hříbky a tmavý žampiony... :P

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od Kordulka » Út 17. Led 2012 23:45:43

Oni jsou to amíci, takže to by mohlo vysvětlovat to portské 8-)

Jinak za Karla IV. se na evropské panovnické dvory hodně dovážela silná a sladká vína z Kréty a Kypru (na Kypru snad pěstovali templáři nějakou odrůdu vyloženě pro panovnické stoly). Dnes by se dala nahradit právě tím portským nebo moldavskými či makedonskými víny. A nebo se poohlédnout po originálu (za sebe ovšem rovnou říkám, že to bych si prohnala hrdlem; do polévky by to byla škoda 8-) ).

richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od richardrg » Stř 18. Led 2012 8:18:43

Kazimír napsal:to je jasné, že kdyby se použilo víno, tak by to nebylo ono...ale půjde spíš o tu specifickou chuť portského (která je dána tím, že se do něj leje vinná pálenka) a ne lihem...ten se pochopitelně vyvaří...
o to ale ani tak nejde...spíš jen, že by se ten recept měl brát s rezervou :) resp. ta jeho středověkost...protože se možná neudržim a o víkendu to zkusim...jen lišky se budou blbě shánět...takže budou jen hříbky a tmavý žampiony... :P
Lišky se dají koupit sušené v supermarketu, nebo v Bio prodejnách.

A to dolihování je odborný termín a znemaná, že se tam přidá jakýkoliv destailát. Ale u levných portských bych si skoro myslel i na ten konzumní líh. Kromě vinné pálenky tedy cognacu, viniaku se může použít i rum. A aby nedošlo k mýlce tak samozřejmě kvalitní třtinový, ten mimochodem také zraje v barrikových sudech a proto má tmavou barvu, která se dohání u tuzemáku kulérem. Ale o tom můžeme podiskutovat nad vzorky, všechno mám doma tak klidně přijď.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od Kordulka » Stř 18. Led 2012 12:55:03

Já se domnívám, že nejde o "dolihování", ale o "alkoholizování" (fortifikování). A že ani nejlevnější portské, pokud má na etiketě "porto", "oporto" a jiné označení portského vína, není alkoholizováno potravinářským lihem a už vůbec ne rumem nebo koňakem. Na to je to pro Portugalce příliš vzácná značka a EU je na tohle dost pes (ochrana spotřebitele). Výroba portského i brandy do něho podléhá v Portugalsku nejpřísnější kontrole ze strany specializovaných subjektů a nepřichází v úvahu, aby byla použita jakákoli náhražka.

Brandy se do portského přidává proto, aby se zastavilo kvašení a tedy přeměna cukru na alkohol. Kvasinky uhynou a víno zůstane přirozeně sladké, přičemž brandy mu dodá chybějící alkohol a trvanlivost.

richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Reputation: 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Polní kuchyně

Příspěvek od richardrg » Stř 18. Led 2012 16:38:32

Kordulko, skutečně si vážím tvých znalostí, akorát mě udivuje, že mě ve škole a při barmanských zkouškách učili něco jiného. Ale už je to skoro 20 let tak se to asi změnilo :D
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host