Polní kuchyně
-
- ČLEN SPOLKU
- Příspěvky: 2457
- Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polní kuchyně
Sud na vodu:
http://www.youtube.com/watch?v=lMp3_hEg ... annel_page
Lepší než plastový barel zamaskovaný slámou, že?
http://www.youtube.com/watch?v=lMp3_hEg ... annel_page
Lepší než plastový barel zamaskovaný slámou, že?
Nezabud hrr!
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Příspěvky: 2705
- Registrován: Po 25. Srp 2008 14:07:39
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polní kuchyně
silva-nortica.blog.cz
- Kazimír
- ČLEN SPOLKU
- Příspěvky: 149
- Registrován: Po 08. Srp 2011 10:21:14
- Místo/Bydliště: Libice (Dobříš) /Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polní kuchyně
to neni žádná chudá polívka, když se do ní leje portský...až na to, že portský "vzniklo" prej až roku 1678...takže pro nás to asi úplně neni
- Czernozub
- Příspěvky: 818
- Registrován: So 27. Ún 2010 12:49:06
- Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polní kuchyně
Krabičák to jistí...
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Sókratés
Re: Polní kuchyně
Zube ty jsi úchyl co pije splašky. Každý konzumrnt ví, že Portské je dolihované víno, drobnosti, že zraje v barikových sudech ti ani nebudu vysvětlovat. To s tím vznikem by mohlo sedět, používají se sudy po cognacu.
Protože neumím anglicky nejsem schopen ten recept přečíst, ale pokud něškdo použil Portské tak proto, že chtěl aby mělo více alkoholu než dostupné červené víno - přesný opak krabičáku.
Protože neumím anglicky nejsem schopen ten recept přečíst, ale pokud něškdo použil Portské tak proto, že chtěl aby mělo více alkoholu než dostupné červené víno - přesný opak krabičáku.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
- Kazimír
- ČLEN SPOLKU
- Příspěvky: 149
- Registrován: Po 08. Srp 2011 10:21:14
- Místo/Bydliště: Libice (Dobříš) /Praha
- Kontaktovat uživatele:
Re: Polní kuchyně
to je jasné, že kdyby se použilo víno, tak by to nebylo ono...ale půjde spíš o tu specifickou chuť portského (která je dána tím, že se do něj leje vinná pálenka) a ne lihem...ten se pochopitelně vyvaří...
o to ale ani tak nejde...spíš jen, že by se ten recept měl brát s rezervou resp. ta jeho středověkost...protože se možná neudržim a o víkendu to zkusim...jen lišky se budou blbě shánět...takže budou jen hříbky a tmavý žampiony...
o to ale ani tak nejde...spíš jen, že by se ten recept měl brát s rezervou resp. ta jeho středověkost...protože se možná neudržim a o víkendu to zkusim...jen lišky se budou blbě shánět...takže budou jen hříbky a tmavý žampiony...
Re: Polní kuchyně
Oni jsou to amíci, takže to by mohlo vysvětlovat to portské
Jinak za Karla IV. se na evropské panovnické dvory hodně dovážela silná a sladká vína z Kréty a Kypru (na Kypru snad pěstovali templáři nějakou odrůdu vyloženě pro panovnické stoly). Dnes by se dala nahradit právě tím portským nebo moldavskými či makedonskými víny. A nebo se poohlédnout po originálu (za sebe ovšem rovnou říkám, že to bych si prohnala hrdlem; do polévky by to byla škoda ).
Jinak za Karla IV. se na evropské panovnické dvory hodně dovážela silná a sladká vína z Kréty a Kypru (na Kypru snad pěstovali templáři nějakou odrůdu vyloženě pro panovnické stoly). Dnes by se dala nahradit právě tím portským nebo moldavskými či makedonskými víny. A nebo se poohlédnout po originálu (za sebe ovšem rovnou říkám, že to bych si prohnala hrdlem; do polévky by to byla škoda ).
Re: Polní kuchyně
Lišky se dají koupit sušené v supermarketu, nebo v Bio prodejnách.Kazimír napsal:to je jasné, že kdyby se použilo víno, tak by to nebylo ono...ale půjde spíš o tu specifickou chuť portského (která je dána tím, že se do něj leje vinná pálenka) a ne lihem...ten se pochopitelně vyvaří...
o to ale ani tak nejde...spíš jen, že by se ten recept měl brát s rezervou resp. ta jeho středověkost...protože se možná neudržim a o víkendu to zkusim...jen lišky se budou blbě shánět...takže budou jen hříbky a tmavý žampiony...
A to dolihování je odborný termín a znemaná, že se tam přidá jakýkoliv destailát. Ale u levných portských bych si skoro myslel i na ten konzumní líh. Kromě vinné pálenky tedy cognacu, viniaku se může použít i rum. A aby nedošlo k mýlce tak samozřejmě kvalitní třtinový, ten mimochodem také zraje v barrikových sudech a proto má tmavou barvu, která se dohání u tuzemáku kulérem. Ale o tom můžeme podiskutovat nad vzorky, všechno mám doma tak klidně přijď.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Re: Polní kuchyně
Já se domnívám, že nejde o "dolihování", ale o "alkoholizování" (fortifikování). A že ani nejlevnější portské, pokud má na etiketě "porto", "oporto" a jiné označení portského vína, není alkoholizováno potravinářským lihem a už vůbec ne rumem nebo koňakem. Na to je to pro Portugalce příliš vzácná značka a EU je na tohle dost pes (ochrana spotřebitele). Výroba portského i brandy do něho podléhá v Portugalsku nejpřísnější kontrole ze strany specializovaných subjektů a nepřichází v úvahu, aby byla použita jakákoli náhražka.
Brandy se do portského přidává proto, aby se zastavilo kvašení a tedy přeměna cukru na alkohol. Kvasinky uhynou a víno zůstane přirozeně sladké, přičemž brandy mu dodá chybějící alkohol a trvanlivost.
Brandy se do portského přidává proto, aby se zastavilo kvašení a tedy přeměna cukru na alkohol. Kvasinky uhynou a víno zůstane přirozeně sladké, přičemž brandy mu dodá chybějící alkohol a trvanlivost.
Re: Polní kuchyně
Kordulko, skutečně si vážím tvých znalostí, akorát mě udivuje, že mě ve škole a při barmanských zkouškách učili něco jiného. Ale už je to skoro 20 let tak se to asi změnilo
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host