Látky
- scarvein
- ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Látky
Ja sem pridam malu poznamocku k ciernej, ktori si pamatam z Dejin odievania od Kybalovej a tyka sa aj ceskej mody. Na prelome 14/15. storocia sa burzoazia vdaka znacnym prijmom z obchodu dokazala mnohokrat zaodiet podobne, ba dokonca aj lepsie nez slachta (minimalne v mestach, kde na latky a strihy neplatili ziadne restrikcie z vrchu). Deje sa tak prave vdaka snahe dostat sa minimalne urovnou odevov a sebaprezentacie na uroven slachty a medzi sirsie vrstvy sa tak po vzore slachty dostava aj vela farebnosti. To sa urcitej skupine slachty nepacilo a aby sa vymedzila voci tomuto trendu drzych mestanov, zacala nosit prave ciernu farbu, ktora v kombinacii s drahymi latkami davala zjavne navonok postavenie majitela.
Samozrejme, nejedna sa tu o vlnu, ale napadlo ma to
Samozrejme, nejedna sa tu o vlnu, ale napadlo ma to

V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
-
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Scarvein: No já se právě ale snažil poukázat na to, že černá vlna byla dostupná komukoliv. DSle mého názoru se ta luxusnost černé vymezuje pouze na drahé luxusní látky z hedvábí či bavlny, které na skutečně černou je těžké obarvit.

Co jsem tak zatím četla a slyšela, tak ovečky prý byly v "naší" době daleko víc hnědé a černé nebo flekaté, takže by to černé sukno neměl být takový problém 
Byla by asi taková černohnědá, ale když tu vlnu vypereš, tak by mohla trochu "vyrudnout" a časem se jistě otahá do žádoucího odstínu.

Byla by asi taková černohnědá, ale když tu vlnu vypereš, tak by mohla trochu "vyrudnout" a časem se jistě otahá do žádoucího odstínu.
- Bilajz
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha/Brno
- Kontaktovat uživatele:
No jo, ale je otázka, jesi ta černá byla stejně černá, jako je ta naše vlna. Myslím, že ne. Na téma barev byla přednáška na letošním Malešově, poznámky má kamarádka, zeptám se jí, až se vrátí ze Silvestra.
Byl jsem tam, Pamplíny se černé v podstatě vyhnul, připustil možnost spřádání vlny z černých ovcí, ale jak píše kordulka, ty jsou dost do hněda.Bilajz napsal:No jo, ale je otázka, jesi ta černá byla stejně černá, jako je ta naše vlna. Myslím, že ne. Na téma barev byla přednáška na letošním Malešově, poznámky má kamarádka, zeptám se jí, až se vrátí ze Silvestra.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak on taky mluvil především o raném středověku, že.richardrg napsal:...se černé v podstatě vyhnul, připustil možnost spřádání vlny z černých ovcí, ale jak píše kordulka, ty jsou dost do hněda.
Co se zkusit podívat po nějakých nálezech nebo něčem takovém?
Já teda za sebe s Kordulkou nesouhlasím. Co tu uvedla je domněnka nepodložená dokladem, já se domnívám, že černá na kutnách, řádových oděvech a podobně, prostě vlněných látkách, byla dost sytě černá, žádná hnědá. Ovšem rád se nechám přesvědčit o opaku.
-
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
S nálezy je to těžký ostín barvy tam nezjistíš. Osobně jsem byl u několika nálezů tkanin in situ. Můžeme na základě analýzy určit složení ale těžko odstín. Je třeba si uvědomit že kde nejsou tvrdá data, tak je se domluvit. První zásada archeologa je předběžná opatrnost 
Tak ni vypadá to že můžu použít černou omezeně a že mě pak nepomluvíte.

Tak ni vypadá to že můžu použít černou omezeně a že mě pak nepomluvíte.