Předně díky za všechny dosavadní názory, pokusím se stručně vyjádřit k tomu co tady doposavad zaznělo.
Nápad z vícebojem jsem dostal teprve v pátek večer cestou na turnaj a přiznávám, že to byla spíše reakce na předpokládaný nižší počet účastníků, než nějaký dopředu plánovaný úmysl. To že se to nakonec tak podařilo je tedy spíše dílem náhody
Pokud jde obecně o pískání, má to svoje nedostatky, jsem si jich plně vědom, ale bohužel víkendový výkon byl asi to maximum, čeho jsem zatím v tomto směru schopni docílit. Je naprosto očividné, že nám v tomto směru chybí větší praxe a při tom počtu soubojů se prostě čas od času upískneme. Je mi jasné, že v některých případech s námi diváci nesouhlasili, ale můj názor je takový, že rozhodčí prostě musí na sebe vzít tu odpovědnost (i s vědomím, že možná dělá chybu) a rozhodnout bez jakýchkoliv zdlouhavých debat.
Na komunikaci před turnajem samozřejmě zapracujeme. Jen bych si na tomto místě poněkud posteskl, že bychom potřebovali vylepšit i komunikaci ze strany účastníků. Bohužel se lidi hlásí na poslední chvíli, odhlašují, někteří nepřijedou i když to slíbili, a byt chápu, že má k tomu řada lidí vážné důvody, to procento je mnohem větší, než by bylo vhodné. Díky tomu nemáme do poslední chvíle přehled o tom, kolik je účastníků, což má za následek to, že program děláme narychlo až v pátek večer. No a vzhledem k tomu, že nikdo z nás není nijak zvlášt silný v matematice, stává se nám například, že při pořadí soubojů nestihneme vše propočítat tak, aby všem vycházeli mezery mezi jednotlivými souboji pokud možno stejné… Stejně tak je to i s časovým sousledem jednotlivých disciplín, letos jsem vůbec neměli představu, jak to vyjde, tedy byl boj těžkooděných zařazen raději hned po lehkooděncích, aby se vše stihlo. Určitě ale není problém ho příště realizovat až v sobotu odpoledne a ostatní disciplíny zařadit před něj.
Jinak osobně jsem spíše proto, zachovat systém, kdy turnaj bude pouze jeden a disciplíny budou pro všechny stejné. Rozumím tomu, co píše Klinštejn, ale vidím to zase tak, že lidi jsou mnohem více motivování, když celý turnaj vnímají jako celek než když mají po sobotě pocit, že je „splněno“ a neděle by byla jen taková doplnková nadstavba…
Pokud jde o doplnkové disciplíny, máme již ted řadu nápadů a jsme samozřejmě otevřeni všem případným podnětům. Vzhledem k tomu, že nejsou zdaleka tak náročné, dá se jich stihnout za víkend více a nemusíme tedy skončit jen pětiboje
K systému skupin. Ten záleží na počtu účastníků. V případě těžkooděných bude vždy spíše snaha zachovat jednu skupinu s tím, že bude-li více účastníků (jako třeba loni), bude bojovat každý s každým pouze jednou. V případě doplňkových disciplín (jako šachy) to za tak zásadní nepovažuji, ale v případě hlavní disciplíny, kterou je šerm, si myslím, že by měli všichni mít možnost změřit síly se všemi ostatními účastníky. V případě lehkooděných (kteří jsou trochu, ale jen trochu odsunuti na stranu) na tom až tak trvat nebudeme, nicméně vše bude opět záviset na tom, kolik se nás sjede.
Rozhodně budeme mít jen jedno kolbiště a bude vždy probíhat jen jeden souboj. Zaprvé není dost rozhodčích, zadruhé mi nepřijde vůči účastníkům důstojné, abychom tříštili pozornost diváků mezi více paralelních soubojů. Navíc by se tím turnaj až moc urychlil, což by mělo za náhledech rychlejší návaznost jednotlivých soubojů, tedy i větší únavu, menší kvalitu a větší riziko zranění. Řešení by to bylo v případě lukostřelby, bohužel to ale nepůjde realizovat z praktických důvodů. Není dostatek terčů a hlavně, v okamžiku, kdy účastníci nemají vlastní luky, jsme vděčni Pavlovi za to, že nám poskytl alespon dva svoje, nicméně chtít zapůjčit ještě další šípy a luky by bylo už asi moc

Rozhodně ale souhlasím s tím, že se to dá příště pojmout více jako piknik, ostatně už letos jsem Pavlovi na jeho námitku, že to bude moc dlouhé říkal, že z mého pohledu je celkem jedno, zda účastníci sedí v táboře a nic nedělají, nebo sedí pod hradem a občas si vystřelí z luku
Pokud jde o roleplaying, větší obřadnost atd., souhlasím se vším co tu zaznělo a za sebe můžu říct, že na tom samozřejmě chceme pracovat. Bohužel realita je taková, že Pepan je po všech přípravných pracích už v sobotu poněkud mimo a já sám se horkotěžko zvládnu soustředit na všechny ty technické detaily tak, aby vše proběhlo jak má. Takže jsem otevřeni v tomto směru všem podnětům a pokud by se našel někdo, kdo by nám s tím byl schopen pomoci, velmi by nám to usnadnilo život.
A na závěr k tomu, co psal Valkoun. Je mi jasné, že někdy jsem pískal příliš „úzkostlivě“. Důvodem je to, že potřebujeme, aby turnaj odsýpal a aby se účastníci příliš nevyčerpali, nebot pak mnohem snáze dojde k nějakému zbytečnému zranění. Zároven je pro mne strašně těžko definovatelné, co by bylo možno považovat za „dobrý“ zásah a co ještě ne. Vzhledem k tomu, že se v průběhu turnaje nechci v tomto směru s nikým pouštět do zbytečných (ale často zcela oprávněných) debat, preferuji přísnější metr, kdy se pískne prostě každý zásah. Účastníci dopředu ví na čem jsou a pokud se v průběhu turnaje podaří udržet jednotný metr, není nikdo poškozen. Samozřejmě si umím představit lepší systém, ale bohužel narážíme v tomto směru na strop našich i vašich možností.