Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 1111
Registrován: Stř 10. Zář 2008 17:27:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Valkoun »

Paráda! Kdyby takhle fungovali všichni..

Ke košilce - můžeš jí udělat defakto z čehokoliv jemného - len, bavlna, barchet, vlna, hedvábí, nebo směsy jako je barchet - jde jen o kvalitu zpracování a o přírodní složení. Povětšinou jmenované materiály v plátnové vazbě v nejjemnějším provedení od sebe pomalu ani nerozeznáš. Rozhodně bych ale nezůstával u jediné. Předpokládám že ani hace nebudeš mít jen jedny :D

Myslím si, že jsi zaměnila košilku za spodní suknici/šaty. Při tvém sociálním statutu bych se jí nebál pořídit a to z hedvábí. Abys to hedvábí nemusela zbytečně moc prát, nosila bys pod něj právě ty košilky... A spodní šaty se ti budou určitě hodit, pokuď se budeš chtít obléci do cotahardie šatů s kratším rukávem.
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
Krisstina
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 41
Registrován: Út 08. Ún 2011 20:22:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Krisstina »

Ahoj Kuno,
vítám Tě mezi námi. Ty vizualizace vypadají krásně a těším se na realizaci. =)
Košilka ze lnu je praktická věc, už kvůli pocení. Já mám svojí hodně vypasovanou, protože to mnohé usnadňuje. Ale pod Tvé oblečení by byla košilka asi nepoužitelná, protože máš docela široké výstřihy, z kterých by vykukovala ramínka.
Len na spodní šaty můžu jedině doporučit, je příjemný a jemný len byl sám o sobě dražší materiál, za který se ani jako šlechtična stydět nemusíš (v tom velkogramážním hedvábí by se naopak potilo strašně). Navíc se svým postavením a prestiží si můžeš opravdu nosit téměř, co chceš.
Vyšít ty bílé šaty není špatný nápad - v brokátu v parném létě nejspíš nevydržíš a i v horku je třeba reprezentovat. Jednoduchá elegance =)
Pod ten modrý "svrchník" by to ale stejně chtělo jinak řešené spodní šaty, nebo Tě kolem krku ta vlna ukouše.
Všichni budou obdivovat drahé svrchní šaty se spooooooustou malinkatých knoflíčků (které není těžké udělat a čím víc knoflíčků, tím lepší efekt :) )
Hodně štěstí a zábavy s realizací.
richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od richardrg »

Košilka ze lnu je praktická věc, už kvůli pocení.
Len na spodní šaty můžu jedině doporučit, je příjemný a jemný len byl sám o sobě dražší materiál, za který se ani jako šlechtična stydět nemusíš (v tom velkogramážním hedvábí by se naopak potilo strašně).

Toto jsou tvrzení, se kterými se dá podle mého úspěšně polemizovat. Pokud to rozeberu, tak to jak se potíš nemá s látkou na šatech nic společného, to je dáno fyziognomií a zátěží. Ale v hovorovém vyjádření, ve kterém je to jednoznačně použito i zde, jde o to, jak se subjektivně cítíš, přeneseně, jaký komfort nošení ti dovoluje, ta která látka v závislosti kromě jiného na tom, jak odvádí pot z povrchu těla.

Nevím jaké oblečení má Krisstina z hedvábí, a zda hedvábí používá jako spodní prádlo, ale já začal používat hedvábí právě proto, protože mi poskytuje větší komfort nošení. Odstranil jsem tím "vlka". Ale v návaznosti na to co psal výše Valkoun jde ve velké míře oto, jak jemnou použiješ látku. A lněná látka, i velice kvalitně zpracovaná, nebude tak jemná jako kvalitně zpracované hedvábí, to je dáno sílou vlákna. Takže i u mě došlo k tomu posunu, že při hledání jemnější látky jsem přešl z kvalitního lnu na kvalitní hedvábí na spodní prádlo.

A zde se dostáváme k chybě, kterou jsem vědomě učinil, protože v předchozím příspěvku jsem psal o hedvábí s velkou gramáží, protože to je termín, který je obecněji znám. Správně jsem měl napsat, že doporučuji hedvábí s velkým dostavem. Protože jsem si nebyl jist, zda všichni vědí o čem hovořím ( počet nití v kusu látky, zpravidla počítený na 1 cm2 bez rozlišení útku a osnovy) ke škodě věci jsem to zjednodušil. Šlo mi o vyjádření "neprůhlednosti" košile. Ta by samozřejmě měla při vysokém dostavu nízkou gramáž. Jde o to , že tenké nitě hedvábí neuzavřou tekutinu při nasáknutí mzi sebou jako u lnu, ale vzhledem k jejich malé síle se lépe stírá z jejich vnějšího povrchu do další vrstvy. Pak by se s ní při odvodu a nasákavosti potu nemohl, podle mého názoru, len rovnat.

Pokud se vrátím obloukem na začátek, tak subjektivní pocit v oblečení je velice důležitý, ale na každém závisí jaké typy látek má k dispozici a v čem se lépe cítí a u první vrstvy oblečení bych vždy doporučil co nejkvalitněji zpracovanou látku bez ohledu na materiál.

P.S. Dostav ve spojení s gramáží je velice důležitá jednotka hlavně u stanovin a látek, které nemají propouštět vodu.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Josephus Titus
Příspěvky: 236
Registrován: Pá 12. Zář 2008 7:56:35
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Josephus Titus »

Tak se taky přidám k pochvalnému potlesku :clap: - tohle skutečně vypadá na koncepci hodnou šlechtičny. :thumbup:
A namalované je to krásně a reál bude určitě ještě hezčí.

K látce a pocení už hlas přidávat nebudu. I kdyby už nebylo řečeno to podstatné, tak ybch stejně nevěděl.

Ale přeci jenom se něco, do čeho bych krafnul, najde. :)

Jednak tvůj svrchník - Takhle jak je podaný vypadá spíš na konec 70. nebo 80. léta. Dělají to hlavně rukávy - široké do pytlovita, zúžené do manžety až na zápěstí - a pak ten límeček (osobně si nevzpomínám. že bych takový na ženské suknici viděl ve středo- či západoevropském prostředí před rokem 1380, na mužských oděvech se však objevují). Když se to ještě spojí s řasnatostí sukně, pak to vytváří typický výzor, jaký má móda nastupující těsně po smrti Karla IV. Doporučoval bych tedy spíše obyčejný kulatý výstřih (menší než na cotehardie níže) a třeba tříčtvrteční rukáv. A taky bych doporučil, aby sis, zvlášť když budeš mít tak krásnou cothardie, pořídila také bezboký šat, který by ji ohaloval. Mít jej sice není povinné, ale "sedlo by to" :)

Druhou věcí je košilka. Tu bys určitě pod těmi spodními šaty mít měla. Buď jednoduchou s ramínky, ale ačkoliv se ramínka koukající s výstřihu čas od času objeví (třeba na freskách ze 60. let v Emauzích), u takhle elegantního šatu by to asi kazilo dojem. Pak je možnost udělat košili bez ramínek, těsně vypasovanou na tělo a (asi) směrovanou. Z nějaké té jemné látky s velkým dostavem, jak o tom píšou Richard a Valkoun.

A ještě bych doporučil zakončit rukávy u svrchní brokátové cothardie kornoutovitými nástavci, které zakrývají zápěstí či záprstí rukou. To je prvek, který do módy nastupuje někdy v 50. letech a pak se úspěšně drží v mnoha variantách až za konec století. Myslím, že by to mohlo být velmi elegantní a k tomuto typu oděvu by se to hodilo.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Avátar uživatele
Krisstina
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 41
Registrován: Út 08. Ún 2011 20:22:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Krisstina »

Richard - neboj, s hustotou látek se setká snad každý, kdo šije. Neříkala jsem, že by měla košilka zabraňovat pocení, ale naopak by měla pot absorbovat, aby ochránila vrchní dražší vrstvy oděvu, ne pot vyvádět ven, ani ho uzamykat na kůži, myslím, že nepropustnost je naopak nežádoucí. Kuna slyšela několik názorů z obou stran a je jen na ní, co zvolí, protože jak jsi psal, jde o to, jak se subjektivně cítíš.

A ještě k Titovi - bezboký surcot je krásná věc, která by neměla chybět, ale Kuna určitě myslela nejdřív na nějaký teplý svrchník do zimy i s rukávy.
Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Kordulka »

Vítej, paní Kuno!

Dál jen bleskově:

Osobní zkušenost mi říká, že košilka z jemného lnu je velmi příjemná; hlavně v létě.
Jemný len se dá sehnat nebo jej zjemníš několikerým vypráním nového při vyšší teplotě. Pak je třeba počítat s tím, že se může citelně srazit. Případně můžeš použít sepraná bílá tenká lněná prostěradla, ale to je docela nedostatkový materiál.

Zdobené košilky najdeš v sice mladší, ale časově ještě tolerovatelné bibli Václava IV. Rubáš, tedy spodní košili s dlouhými rukávy asi zdobit netřeba, ale na druhou stranu není důvod to neudělat. Dokonce bych si troufla předpokládat, že vzhledem ke zvětšujícím se výstřihům u dámských honosných oděvů jedocela pravděpodobné, že mohlo docházet k tomu, že rubáš z výstřihu mohl vyčnívat. Pak by náhodou se objevivší vyšívaný lem výstřihu doplňoval oděv a nebudil by zbytečně smyslné představy 8-)

Zvolený oděv je velmi pěkný a vzdávám hold Tvému choti pro jeho iluminátorské umění!

Jak již bylo podotčeno, k pěkné cotehardii by byl do společnosti velice vhodný bezboký surcote. Na foru najdeš celou řadu odkazů na sochy a iluminace, kde se můžeš inspirovat.
Pod těsnější surcote by byla lepší cotehardie bez zapínání - tedy nepatrně volnější, abys ji dostala při oblékání přes hlavu přes prsa.
Nebo můžeš zvolit volnější surcote s podloženým a zdobeným předním dílem. Pak zapínání na cotehardii nevadí.

Zvolený svrchník i mně připadá mladší - spíš už jako houppelande.
Pro naši dobu bych doporučovala volnější, nepřepásaný, střižený poněkud do "A". Může být různě dlouhý - od délky až na zem po cca po kolena.

Blahopřeji k výběru a přeji hodně úspěchů při budování postavy :thumbup:
Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Kordulka »

Josephus Titus napsal: A ještě bych doporučil zakončit rukávy u svrchní brokátové cothardie kornoutovitými nástavci, které zakrývají zápěstí či záprstí rukou. To je prvek, který do módy nastupuje někdy v 50. letech a pak se úspěšně drží v mnoha variantách až za konec století. Myslím, že by to mohlo být velmi elegantní a k tomuto typu oděvu by se to hodilo.
Měl bys k tomu, prosím, nějaké bližší informace?
Stačilo by pár odkazů.
Avátar uživatele
scarvein
ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
Příspěvky: 1187
Registrován: Út 11. Kvě 2010 11:28:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od scarvein »

Vsem diky za spoustu skvelych rad a pripominek, az to Kuna prelouska a spracuje, urcite se vyjadri :)
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.
leeloo
Příspěvky: 87
Registrován: Ne 29. Led 2012 9:47:59
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od leeloo »

Dakujem za vrele prijatie :D,
par dni som sa sem nedostala a ked hej, tak som mala co robit preluskat vsetky prispevky :).
Najprv odpovede.

Josephus Titus - neni su tie kornutove rukavy skor viac vychodne /kumanske/? nejake tie knizky, iluminacie biblie a veci podobne som uz preluskala, ale nic taketo som nevidela. aj ked je mozne, ze som si to proste len nevsimla, lebo som sa na to nesustredila....

Spodne saty/kosielka - spodne saty zatial zostanu lanove, mam doma kopec kvalitneho jemnuckeho lanu, ktory caka na svoju prilezitost. Do buducna ale nezatratujem ani kosielku / hodvabnu kosielku.

Bezboky surcoat - ako budem pokracovat v tvorbe kuninej garderoby, urcite pride aj nan. zatial som ale dala prednost "zakladnym" kusom odevu.

K mojmu zvrchniku. Mate pravdu, je trocha "skorsi". Ale mojim manzelom je jesek z vartenberku, ktory tiez ulietava na najnovsich modnych novinkach /aj ked to ulietava asi skor juraj :D/. nemoze byt predsa medzi nami markantny datacny rozdiel v odeve.

Ja sama mam este zopar otazok.
Jednou je opasok. Nemam uplne ujasnene, ako by mal byt dlhy, a ci ma byt v pase, ci posadeny na bokoch. Tiez by ma zaujimalo, ci sa nosil na cotehardii /nebude sa bit s gombikmi?/ alebo na zvrchniku.
Otazka cislo dva /OT, ja viem/viete nieco o tvare a zdobeni teplych zimnych rukavich strednej triedy /mestan, muz/?
Avátar uživatele
Josephus Titus
Příspěvky: 236
Registrován: Pá 12. Zář 2008 7:56:35
Kontaktovat uživatele:

Re: Kuna - manželka Jana Ješka z Vartenberku

Příspěvek od Josephus Titus »

leeloo napsal: neni su tie kornutove rukavy skor viac vychodne /kumanske/?
Jestli mají takový původ, to nevím. Každopádně od konce 50. let se šíří po celé Evropě. Teď jsem v práci, takže z hlavy potřebné zdroje nenaházím. Na jisto si vybavuji jen Liber viaticus Jana ze Středy (+-1358), kde ovšem takové rukávy mají muži (Ono v tomhle rukopise totiž ženy skoro nejsou). Určitě je ovšem pár hezkých náhrobků na toto téma. Až dojdu domů, podívám se na to.
Pokud bys ovšem nechtěla mít postavu datovanou do 60. ale spíš v souladu s tvým svrchníkem do 80. let, pak krásným zdrojem ukázek kornoutovitých rukávů jsou rukoipsy z prostředí dvora Václava IV. (Bible Václava IV. - tu naskenoval Zdeslav, Willehalm apod.)
leeloo napsal:Mate pravdu, je trocha "skorsi". Ale mojim manzelom je jesek z vartenberku, ktory tiez ulietava na najnovsich modnych novinkach /aj ked to ulietava asi skor juraj :D/. nemoze byt predsa medzi nami markantny datacny rozdiel v odeve
Co se ulétávání na módních novinkách týče, tak proti se neodvážím nic namítat. Právě naopak, ještě vás budu povzbuzovat a jásat při tom a křičet: ulítávejte, leťte, jen vejš, jen vejš! :D
Právě takovéhle lidi Karlovci potřebují. Zatím se mi zdá, že nad zdravě marnivými ;) mají nezdravou převahu konzervy.
Jenom ale, abys neulétla moc dopředu... :D
Jaká je datace tvé postavy? V takových šedesátých letech bys asi byla na dlouhou dobu jediná v celé Evropě, kdo něco takového má. A to by ti jistě bylo smutno :D
leeloo napsal:Tiez by ma zaujimalo, ci sa nosil na cotehardi
Opasek se nosil volně na cothardii. Na svrchzníku bys jej teoricky mohla mít též, moc se to ale neobjevuje. Svrchníky u žen bývají většinou nepřepásané. Kdybys ale trvala na tom, že si chceš nechat ten vrcholný, "osmdesátkový" houppelande, pak jej rozhodně nos přepásaný, a to nad pasem respektive těsně pod hrudí. A bez taštičky. To je typický styl nošení tohoto druhu oděvu.

k tomu rovnou ještě:
Kordulka napsal:Zvolený svrchník i mně připadá mladší - spíš už jako houppelande.
To není "jako" houppelnade. To je houppelande (nakolik to ta potvora terminologie umožňuje říct). Klasický vrcholný. Na tom, že je to houppelnade (staročesky prostě houpelant) by nebylo nic špatného. Houpellandy se nosí už od konce 50. let (tedy podobně jako ty kornouty na rukou, nebo pourpointy), jenom ještě nevypadají (úplně) takhle, to až v těch 80. letech).
leeloo napsal:Spodne saty/kosielka - spodne saty zatial zostanu lanove, mam doma kopec kvalitneho jemnuckeho lanu, ktory caka na svoju prilezitost. Do buducna ale nezatratujem ani kosielku / hodvabnu kosielku.
Košilku bys měla mít rozhodně - spodní šaty (cotehardie) jsou vrstvou oděvu, kterou lze nosit viditelně. A tak bys pod tím měla mít něco "neviditelného" (ale ovšem hmotného).
Jinak ovšem jemné lněné plátno (kment) je vynikajícím materiálem na šaty šlechtičny.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti