Koruny, insignie, korunovace atd.

Moderátor: Zdeslav

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od mikey.88 »

Takže... Zakládám tohle téma k nahlédnutí do záležitostí, které z velké části ovlivnily Karlův život. Byl bych rád, kdybych nebyl na toto téma sám neboť víc hlav víc ví ;)

Karel IV.
Výčet titulů v průběhu jeho života (1316 - 1378):
zástupce krále Jana italské lucemburské signorii (1331 - 1333)
markrabě moravský (1334 - 1346)
Obrázek
hrabě lucemburský (1346 – 1353)
Obrázek
král římský (1346 - 1355)
Obrázek
král český (1346 - 1378)
Obrázek
král lombardský (1355 - 1378)
císař římský (1355 - 1378)
Obrázek
král arelatský (1365 - 1378)

-------------------------------------------------------------------------------------
Římským králem
Dne 11. července roku 1346 byl Karel hlasy pěti kurfiřtů zvolen u Rhens na Rýně římským vzdorokrálem a 26. listopadu 1346 v Bonnu korunován. Po náhlé smrti císaře Ludvíka Bavora 11. října 1347 ztratil Karel svého rivala. Od roku 1349 byl Karel uznáván jako jediný římský panovník.

Ke korunovaci byla použita koruna římských králů. Jedná se o insignii určenou pro zvolené panovníky „ Svaté říše římské“, kteří nedosáhli řádné korunovace na císaře v Římě a proto používali pouze královský titul. Koruna je ze 13. století, stříbrná, pozlacená a zdobí ji kameje a drahé kameny. Koruna je trvale uložena na relikviářové bystě Karla Velikého v pokladu falcké kaple v Cáchách (Aachen). Bysta byla vytvořena v pražské zlatnické dílně na popud Karla IV. (Jednalo se o drahocenný dar kapli v Cáchách).

EDIT BAHNAK - Smazán nefunkční odkaz
-------------------------------------------------------------------------------------

Českým králem
Českým králem se Karel stal po smrti svého otce v bitvě u Kresčaku (Crécy) 26. srpna 1346 a korunován byl společně s Blankou z Valois arcibiskupem Arnoštem z Pardubic 2. září 1347. K této příležitosti dal Karel zhotovit novou královskou korunu.

Svatováclavská koruna je zhotovena ze zlata vysoké ryzosti (21 - 22 karátů), zdobená drahými kameny a perlami. Váží téměř 2,5 kg, i s křížkem je vysoká 19 cm, v průměru má rovněž 19 cm a každý ze čtyř dílů čelenky měří 14,5 cm. Do konce Karlova života byla na jeho žádost upravována a doplňována nejvzácnějšími drahými kameny, jež se mu podařilo získat. Svým tvarem navazuje na předcházející koruny Přemyslovců i francouzských králů . Má podobu čelenky ze čtyř dílů, z nichž každý vrcholí velkou lilií. Díly jsou nahoře propojeny dvěma oblouky,tzv. kamary, k jejichž výzdobě byly použity části zlatého opasku, který královně Blance z Valois věnoval francouzský král Karel Sličný. Na koruně je celkem 19 safírů, 44 spinelů, 1 rubelit, 30 smaragdů a 20 perel.
EDIT BAHNAK - Smazán nefunkční odkaz
Pravá strana koruny
-------------------------------------------------------------------------------------
Králem lombardským
Korunován byl Karel roku 1355 a byl jím až do své smrti v roce 1378. Lombardští králové spravovali Lombardské království v severní Itálii, jejímž hlavním městem byl Milán.

Ke korunovaci byla tradičně použita tzv. Železná koruna lombardská.
Obrázek
EDIT BAHNAK - Smazán nefunkční odkaz
-------------------------------------------------------------------------------------

Císařem Svaté říše římské
Na Hod boží velikonoční 5. dubna 1355 byl Karel (spolu s Annou Svídnickou) v Římě korunován římským císařem. Jeho oficiální titul byl latinský a zněl: Karolus Quartus divina favente clemencia Romanorum imperator semper augustus et Boemie rex.

Ke korunovaci byla použita říšská koruna Svaté říše římské. Koruna byla pravděpodobně zhotovena při příležitosti císařské korunovace Oty I. v roce 962 v Římě. Byla vystavována spolu s říšským pokladem na Dobytčím trhu v Praze. Korunu tvoří osm zlatých segmentů, zpevňující oblouk a vrcholový křížek. Je zdobena 144 drahými kameny a stejným počtem perel. Segmenty jsou dále zdobeny emailovou malbou představující postavy z Bible.
Císařská koruna váží 3,5 kilogramu a její originál je vystaven ve vídeňském Hofburgu. Kopie jsou v Cáchách, ve Frankfurtu a na hradě Trifels v Porýní-Falci.
Obrázek
-------------------------------------------------------------------------------------

Tak a zatím to je vše ;) Nevypsal jsem všechno, neboť nemám dostatek podkladů. K císařské korunovaci patří i další odznaky moci stejně jako ke korunovacím králů. Zatím se budete muset spokojit s tím co vím a nebo doplnit či poopravit ;)
Nemohu například najít alespoň text o koruně arelatských králů ( část Burgundska?) - hned vedle Lombardie. Dost věcí se také nedochovalo. Můžeme být rádi, že se dochovala ta naše - nejkrásnější královská koruna světa - vrchol vrcholně gotického zlatnictví a šperkařství :)
Naposledy upravil(a) mikey.88 dne Po 02. Bře 2009 0:10:20, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2457
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Karel IV. - Otec vlasti

Příspěvek od Zdeslav »

Zajímavé...zajímavé.

Podle všeho má tedy Karel tu korunu, kterou ty popisuješ jako korunu římských králů, na hlavě na votivním obraze arcibiskupa Jana Očka z Vlašimi (1370):

Obrázek

Nějak mi ale neleze do hlavy, proč by jako císař nosil "jen" královskou korunu.

Zde je ale vyobrazen podle mého s korunou jinou:

Obrázek

EDIT BAHNAK - Smazán nefunkční odkaz

Lepší obrázky bohužel nemám k dispozici. Tahle podoba se ale vyskutuje i v jiných vyobrazeních jiných císařů. Obě jsou spojeny s mitrou. Docela by mě zajímalo, co Karel nosil běžně, popřípadě co nosil při audiencích a jednáních...
Nezabud hrr!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Karel IV. - Otec vlasti

Příspěvek od mikey.88 »

Zdeslav: Zdravím Tě ;) (Už mám klávesnici tak můžu psát)

Při psaní toho mého článku ke korunám jsem se do toho trošku dostal. Ta tebou prvně zmiňovaná je skutečně koruna římských králu s křížkem v půli výšky.(viz. foto v mém článku). Proč je z ní zpodobněn po skoro dvaceti letech nechápu. Důležité je, co ten který výjev zobrazuje. Na té ostatkové scéně z Karlštejna je to trochu těžší. Ty výjevy jsou ale pravděpodobně z jiné lokality. Možná z Francie, kde Karel přijímá dary, které pak usadí do ostatkového kříže. Pro takové příležitosti si bral jiné koruny, než korunovační. Přece jen je korunovační klenot dost nákladná záležitost a navíc již tehdy poměrně starý předmět ceny i kulturní, duchovní či politické. Koruna římská v té době 100 let, Císařská kolem tří set let. Lombardská též. Bohužel se jiné koruny, než ty korunovační - nedochovaly. Může za to právě ta úcta ke korunovaci jako obřadu a nutností uchovat korunu i pro následovníky. KDyž to napíši expresivně tak : Jako Karel si nevemu císařskou korunu do vany :lol:
Hodně byly v oblibě i královské čelenky. Zlato je kov těžký a nosit na hlavě kilo či dvě navíc není zrovna příjemné - zvlášť po těžkém úrazu krční páteře. Pokud ale monarcha přijímal audienci, uděloval pocty, nebo jako svrchovaný panovník z Boží vůle povyšoval město či zakládal veřejně nějaká fyzické či právní dílo, pak tak činil v plném majestátu. Jako císař tedy v koruně císařské Sváté říše římské, kterou jsi pro takové příležitosti brával z Karlštejnské pokladnice. Pokud věděl, že bude klenot potřeba na nějaké delší cestě ( Braniborsko, Lužice, atd. bral korunu sebou.
Pokud jde o podobu těch nekorunovačních korun, tak lze puze odhadovat z ikonografie. Většinou jsou bez kamenů, ale může se jednat třeba o lenost malíře.
To spojení s mitrou je ryze duchovního charakteru a tedy spojení světské a duchovní moci nad Bohem svěřenou zemí. Sice je to hlavě v kontextu s císařskou hodností, ale je možné, že i u římského krále to bylo možné. Má teorie je ale taková, že Karel se chtěl zpodobnit "na návštěvě" u blízké osoby (např. Fr. krále Karla V.) ale nemohl si dovolit být vedle něj ve svém majestátu, nebo't by Francouzský král vypadal co v úrovni moci - nižší. Proto diplomatický Karel zvolil korunu římskou, ale aby zdůraznil své císařské já, nechal si doplnit i mitru. Nesníží se tak ani jeden. Možná je to trochu přitažené za vlasy, ale pokud se koukneme na jeho příjezd do Francie v roce 1378, tak jako císař nesměl do Paříže vstoupit a i jeho tradičně bílý kůň musel být vyměněn za protiklad bílé- černého koně.
Je vtipné se poohlédnout na tuto záležitost a vcítit se do Karlovi osobnosti. Jestli mu to bylo proti srsti, či to vzal jako přátelské gesto z vlastní strany.
PS: Ty cestovní koruny byly také z důvodu, aby důležitá korunakorunovační nebyla zneuctěna v nepřízni počasí při cestování z jedné země do druhé. Navíc panovník musí i na koni dávat najevo, že je panovník...

;) To je asi tak všechno. Já bych se zase zeptal, co je taková ta ozdobná stuha pod korunou přikrývající Karlovu bujnou kštici. Pokud by někdo chtěl reagovat, hoďte to do tématu o korunách atd. Díky :)
Obrázek
richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od richardrg »

Těch korun muselo být několik i na cestách, rychle to asi nenajdu ale v Itálii Karel zastavil nejméně dvě koruny a to si určitě alespoň jednu nechal. Ale mohlo jít jen o zdobnější diadémy.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2457
Registrován: Ne 24. Srp 2008 14:46:17
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od Zdeslav »

Hmm, to si ale nějak vyskakuje, ten žabo...Francouz. On si snad myslí, že když má papeže v Avignonu, tak, že se před ním všichni posadí na zadek. ;)

To máš z té cesty Karla IV. do Francie?

O české koruně jsem se dočetl, že jí Karel měl na hlavě pouze jednou v životě a to bylo při královské korunovaci. Poté spočívala už jen na lebce svatého Václava, jemuž byla zasvěcena - panovníkovi de jure nepatřila - ten si jí od Václava toliko půjčoval.

Co se týká té stuhy, nemůže to být součást mitry?

Nemáte někdo podrobnější informace k těm malbám na Karlštějně? Není něco ve Spěváčkovi (Masere?), popřípadě nějaké podrobnější dějiny umění? Možná by se hodilo vědět co přesně ten výjev znázorňujě, popřípadě z jakého je přesně roku. (Karlštejn se staví od roku 1348).
Nezabud hrr!
richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od richardrg »

Škoda že jsi nebyl na té přednášce v Anežském klášteře, tomuhle se tam přednášející dost věnoval. Možná by si ho mohl oslovit přímo, má na starosti sbírky starého umění v Národní galerii
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od richardrg »

Stuha je součástí mitry, a vždy se s ní zobrazuje.

Svatováclavská koruna je pravděpodobně přepracovaná jedna z přemyslovských a opravdu je majetkem Sv. Václava, půjčení je podle korunovačního řádu docela drahá sranda...
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2705
Registrován: Po 25. Srp 2008 14:07:39
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od maser »

Obrázek
Mikuláš Wurmser ze Štrasburku: Římský císař Karel IV. přebírá na říšském sněmu v Metách roku 1356 ostatek trnů z Kristovy trnové koruny a sv. Kříže od francouzského krále Jana II. Dobrého nebo dauphina Karla V., kolem 1360

EDIT BAHNAK - Smazán nefunkční odkaz
Mikuláš Wurmser ze Štrasburku: Římský císař Karel IV. ukládá ostatek sv. Kříže do relikviářového kříže, kolem r. 1360
silva-nortica.blog.cz
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od mikey.88 »

Na první ostatkové scéně je Karel, jak přijímá dva trny Kristovy koruny od francouzského dauphina Karla (V.) - takže ještě nebyl králem.. och.

Na další předává Karlovi relikvii kyperský král Petr Lusignan či uherský král Ludvík Veliký, v identifikaci tohoto panovníka se názory liší.

Na třetm výjevu Karel ukládá relikvie do zlatnického relikviářového kříže.

Autorem je Mikuláš Wurmser ze Štrasburku - po r. 1357.
Obrázek
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Koruny, insignie, korunovace atd.

Příspěvek od mikey.88 »

V Polsku uložená Koruna Blanky z Valois - první manželky Karla IV.
EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz

Bližší informace zatm neznám...
Obrázek
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů