Battle of Nations

Informace o projektu, výstrojní podmínky, karlovské akce
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Příspěvky: 438
Registrován: Út 02. Zář 2008 19:44:01
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Re: Battle of Nations

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

No,brutální to je a úrazy jsou,o smrťáku jsem neslyšel ..... jenže když kouknu na to množství mrvých cyklistů,ochrnuté hokejisty,tak snad jen ty šachy hrozí jen infarktem a žaludečními vředy.
Před dvěma roky jsem ještě měl chuť si to zkusit ,už ani nemám ,stárnu ....
Avátar uživatele
Miroslav
Příspěvky: 9
Registrován: Po 30. Lis 2009 16:45:14
Kontaktovat uživatele:

Re: Battle of Nations

Příspěvek od Miroslav »

Pokud by ste tam ten příští rok jeli, tak bych se přidal. Sem schopnej nastoupit se sudlicí nebo sekerou a štítem.
Vybavení viz.http://1381-1424.hys.cz/viewtopic.php?f=26&t=66
Kontaktovat mě můžete přez Smila z heraltic, fórum v odkazu nebo Přez Přemysla. sem na fórum zajdu jen zřídka.
Zbraň není argument. Kdo jí vládne argumenty nepotřebuje.
http://1381-1424.hys.cz/viewtopic.php?f=26&t=66
Avátar uživatele
Klinštejn
Příspěvky: 1324
Registrován: Pá 03. Dub 2009 22:18:17
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Re: Battle of Nations

Příspěvek od Klinštejn »

Ahojte, kdyby Vás zajímaly mé postřehy z letošního ročníku, a třeba by Vás to zaujalo či motivovalo k připojení se, zde přikládám kopii mého minireportu:¨

Přátelé,
tak jsme zpátky doma a s Michalem jsme si říkali, že bychom měli ten náš výjezd shrnout nějakým malým reportem. Byli jsme tam sice jen necelé dva dny, ale i tak myslím, že jsme nashromáždili dost informací a podnětů k diskusi, zamyšlení a případně k naší vlastní motivaci do budoucnosti.

Cesta se, jak jsme se přesvědčili, dá zvládnout za 8 hodin a uřídí to i jeden člověk. V tomto ohledu velké díky Michalovi. Ráno bylo trochu hektické, ale naši hostitelé z Rakouského týmu se nás rychle ujali a trochu nás zorientovali, co a jak. Registrace byla příliš dlouhá, čekali jsme asi 90minut ve frontě, která se vůbec nehýbala. Ale jak jsme se dozvěděli, v neděli byla ta fronta ještě horší.
V táboře jsme si též okamžitě všimli stanu u kterého byla slovenská vlajka, pročež když jsme tam posléze kolegy zahlédli, zašli jsme za nimi. Zřejmě je to na Slovensku dost podobné jako u nás. Zájemci by byli, ale jak se přiblížila akce samotná, počet členů výpravy se zmenšil na dva. Proto jsme se jich ptali, jestli by případně, pro zvýšení šancí na postavení týmu, nechtěli s námi spolupracovat a založit ČeskoSlovenský tým. Lotyšsko, Litva a Estonsko takto též spolupracují. S tím oni souhlasili, podle mě by to bylo nejen praktické, ale i takové, řekněme, hezké. Taková pocta společné minulosti, dejme tomu.

Co jsme viděli a vypozorovali (tohle napíšu s odpuštěním v bodech)

Viděli jsme:
- souitěžní klání jednotlivců
- klání týmů 21vs21
- já jsem pak večer viděl i tzv. profesionální zápasy, což byly duely 3x 3 minuty
- a druhý den jsme viděli i několik soubojů 5vs5

Co jsme vypozorovali:
- duely se víceméně neliší od toho, co se děje na leckterých akcích. Je to na zásahy, které počítají sudí.
- celé to opravdu naživo nevypadá tak tvrdě a hrubě, jak se nám zdálo na internetu. Ano, jsou tam na rozdíl od nás občas takové ty podlé útoky zezadu na jednotlivce, věnujícího se někomu jinému, ale to by teoreticky mohlo jít překonat nějakou taktikou.
- klání 5 na 5, ve kterých bychom se mohli příště účastnit, vypadala relativně jemně. Zejména, když nebojovaly mezi sebou týmy z východu
- největší maso byly ty souboje 21 na 21, tam byla i nějaká zranění...ale opět pouze při srážkách týmů Polska, Ukrajiny a Ruska. To je asi dáno tím, že jsou tyto týmy opravdu vyrovnané a dobré a boj je tím pádem mnohem tvrdší. Na proti tomu souboje USA s těmito týmy také nevypadaly až tak hrubě, protože si ti východňané s nimi poradili dříve, než mohlo dojít k nějakému zranění.
- co se týče vybavení, tak většina lidí tam nemá ani nýtovanou brň, a nenosí většinou žádné kroužky pod pláťáky. Také tam určitě nemají všichni 2mm přilby. Některé kousky byly tak zprohýbané, že tomu prostě nevěřím, že to mělo přes 1,5mm. Nově příchozím týmům je zdůrazňována ochrana páteře a krku, proto třeba kolegové Rakušani měli na prošívkách pod zbrojí udělanou takovou lamelovou výstuhu, nemající nic společného s historií.. ale nevšiml jsem si, že by to měla většina stálých soutěžících. Navíc, sice jsou oficiální pravidla, ale je tam tolik lidí, že se to až tak nekontroluje a na začátku při registraci musí každý podepsat jakýsi revers, že má potřebné vybavení a četl pravidla, a to i když není bojující (zřejmě se chtějí jistit).
- co se týče těch proffy duelů, tak tam se opravdu ukázalo, jak důležitá je fyzická kondice, a jak propastný je rozdíl mezi bojovníky z USA, Izraele a Quebecu a Poláky či Rusy. Je sice pravda, že ti východní mají tenké kalené zbroje bez kroužkového základu, takže se, jak jsem se dozvěděl od Australského kapitána, dostanou s vahou celé zbroje včetně prošívky, pod 20kg, což může být až o 15-20kg méně, než zbroje některých jiných účastníků, ale i tak tam byl opravdu vidět ten propastný rozdíl ve fyzičce, kdy po necelém jednom kole ti západní padali na hubu, zatímco ti východní tam poskakovali a dělali si z toho ještě legraci. Proto mohu nejen sám sobě doporučit - makat, makat a makat..

- co se týče tábora, tak jsem byl opravdu spokojen s toikama, polníma toi toi umyvadlama i s dostatečnou zásobou (doufejme, že) pitné vody
- co se týče dobovosti tábora, tak byl sice pěkný, ale nechodil tam žádný dráb, který by kontroloval nedobové věci, jako to bylo třeba na Ukraině. Civilové totiž do větší nebo hlavní části tábora účastníků neměli přístup, takže nebyl problém vytáhnout mobil, či jít si pro vodu s pet lahví a tak. Osobně mi tohle vůbec nevadilo. To jsem se spíš divil některým zbrojím či jejich částem u mnoha účastníků, které - slovy slovenského kolegy - neměly s historií nic společného. Ale to beru tak, že se orgové prostě snaží založit nové sportovní odvětví a jsou rádi, že se účastní hodně lidí z mnoha národů, a proto třeba na to nekladou takový důraz.
- co se týče lidí, tak jsme se setkali v podstatě jen se samými pohodovými lidmi. I ti ruští bochači, když vylezou z kolbiště a sundají helmy, tak vypadají jako milí a sympatičtí hoši.

Abych to shrnul, akce se mi líbila, ač byla notně zkrácená. Těch bojů se, podle mě, bát nemusíme. Nějaký respekt z východních protivníků by tam měl být, ale ani ty jednadvacítky nevypadaly až tak hrubě. Pro sebe si z toho vezmu asi to, že si do příštího roku vyrobím nějaký lamelový gorget pod aventail, možná i něco takového, jako ti Rakušané na tu páteř..a uvidím, jak s helmou. A jinak budu i nadále chodit cvičit, jak jsem začal. Nečekám, že budu za rok s fyzičkou na úrovni těch východňanů, ale lepší něco než nic.

Toto je tedy BOTN 2012 z mého pohledu, pokud by chtěl Michal ještě něco dodat, tak směle do toho. Na případné dotazy rád odpovím.

PS: tu je má fotogalerie. https://www.facebook.com/media/set/?set ... 527&type=1
Omlouvám se za převahu fotek z duelů, u těch masovějších nebylo většinou moc místo u šraněk a nedalo se moc fotit, navíc po chvíli vám to přijde všechno na jedno brdo a mezi souboji byly velké prodlevy, takže se přiznám, že jsem neviděl vše, co jsem mohl.
Obrázek Det finns alltid hopp..
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 1111
Registrován: Stř 10. Zář 2008 17:27:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Battle of Nations

Příspěvek od Valkoun »

Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
Landštejn
Příspěvky: 244
Registrován: Ne 26. Črc 2009 17:40:44
Kontaktovat uživatele:

Re: Battle of Nations

Příspěvek od Landštejn »

Sakra, je to nedostupné. :(
A coeur vaillant, rien impossible
Avátar uživatele
Klinštejn
Příspěvky: 1324
Registrován: Pá 03. Dub 2009 22:18:17
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Re: Battle of Nations

Příspěvek od Klinštejn »

Sakra já nemám rád, jak tyhle fora komolí ty adresy.. je to tady: https://www.facebook.com/media/set/?set ... 386718d148 a je to nastavené jako veřejné album, tak by se tam měli dostat i lidi, co nemají fb.
Obrázek Det finns alltid hopp..
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů