Boty

Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od Heinrichvs »

Byly jsme s Kohem a Richardem na pamáťáku. Hromada bot, svršky i podrážky 2 pol 14 stol skvěle zachované.
I Richard uznal že už tam jsou rámcové boty, neb tam byly rámky.
Stehy převracenek číslo 6 dle Vaverky, ten typ co uvádí jako nejpoužívanější, dle očekávání.
Vnější stehy samozřejmě žádné, také dle očekávání (ikdyž i u karlovců je vnější šev nejoblíbenější, s tím by se mělo něco dělat)
Špičky vycpávané plstí a nebo ještěrčími ocásky. Ale ne všechny měly nosy.
Různé vylehčovací prořezy se stehy. Řemínky, vyzpravené kusy, knoflíčky z řemínku našité na liště, hustě vedle sebe... a různé opičárny jako odpadní výřezy, opasky, přezky a jiné.
Svršky byly spojeny šitím na plocho, tedy okraji kůže k sobě s dírama na šiko do hrany. Takže taky nic zvláštního, ale moc se to nevidí, protože to moderní stroje nedokážou a každý si to musí udělat sám nebo si to těžce zaplatit.
Svržky měly cca 1,5mm, ale podrážky mi přišly jako vždy docela tenké, buď sešlapané nebo se oddělila vrchní vrstva, takže měly taky jen 2-1,5mm.
A co na Richard? Oba máme boty ušité přesně dle zásad nálezů. (až se dostanete k této větě a budete zase vzteky bez sebe, tak si uvědomte, že to píšu abych vás trochu navnadil, sám nemám výbavu dokonalou ale boty jsou základ)

Za mě nic nového a doporučoval bych raději karlovcům vyhodit vnější šev a raději, když už nešijete a nechcete LHfašizmus za 5tis, lepené boty. Vypadá to více dobově a pokud máte hluboko do kapsy, tak je to nejlepší řešení.
Dělá je dnes už více výrobců.
richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od richardrg »

Jen bych doplnil, většinu kusů jsme prohlíželi i po technologické stránce a pořád mě udivovalo, že šití bylo do poměrně malých dírek a hlavně stehy max. 3 mm, jednoznačně to napovídá šití poměrně tenkými nitěmi.

Jinak poškození - prasklá pata jak nedávno někam postoval maser se vyskytovalo několikrát a pravděpodobně se to opravdu nespravovalo... na druhou stranu tam byla jednoznačně podomácku přišítá přezka na řemínek, nevíc pootočená o 90 %, možná kvůli tomu, že k ní neseděl jazýček...nebo vytržená dírka na botě se spravila vnitřní záplatou asi 10 x 10 mm, ale pozor stehy šly pouze do hmoty kůže, což při síle méně než 2 mm je i dnes opravdu pracné.

A mnoho dalších praktických věcí, ale opravdu nic, co by nějak zásadně měnilo naše představy.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Eliška z Rohozce
Příspěvky: 353
Registrován: So 12. Ún 2011 13:30:08
Místo/Bydliště: Skalany
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od Eliška z Rohozce »

Po přečtení Shoes and pattens, projití fotek originálů co mám k dispozici a diskusi s mým výtiskem stepping through the time od pana Goubitze jsem stvořila toto:
IMG_7594.jpg
IMG_7596.jpg
částečně tradiční metoda spoje - "všitý obdélníček pod zapínáním"
- "přišití jazyka"
- "všití zpevňující patičky"

částečně strojově šité. Metoda přichycení podrážky je tzv "do rámu" což i na naše období (čti druhou půlku čtrnáctého století) je poměrně častý způsob oprav a občas se tak boty i vyrábí. Běžné to je od patnáctého století. je to prototyp, další budou míň zvrásněné... :)

Tento typ boty je vhodný pro práci, na fešákování jsou střevíce, které jsou vhodné pro šlechtu a "lidi co si mohou dovolit boty které po prochození vyhodí " - tzn movitější vrstvy na machrování. Ač jsem pochybovala o použití vyšších bot než nad kotník, tak oba zdroje ze kterých jsem čerpala se shodují na tom, že nedostatek nálezů je zapříčiněn recyklací vrchní části vysokých bot (ta kůže nad kotníkem se nedeformuje a ani jinak netrpí, dá se z ní i po letech chození ve spodku boty něco stvořit) Je to dost pravděpodobné, sama to můžu potvrdit na svých 8 let chozených vysokých botách - spodek už by k ničemu nebyl, vršek je v pohodě. Jsou to ale boty spíš na práci, lov, cestování... nic do společnosti pokud jsem módeman :)

Toť zatím vše, další pokusy budou následovat :) První pokusy budou pravděpodobně vidět na mých družinících na Libušíně... Jestli je kdy budu vyrábět na prodej, tak v tomto provedení budou pravděpodobně stát přes 3500 kvůli pracnosti, a určitě to nebude dřív než na podzim, až zjistím co dělají po zátěži a budu na ně mít čas :) (ano, dělám s nima pokusy na lidech... :D )
Avátar uživatele
Eliška z Rohozce
Příspěvky: 353
Registrován: So 12. Ún 2011 13:30:08
Místo/Bydliště: Skalany
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od Eliška z Rohozce »

fotky detailů spojů
Přílohy
IMG_7592.jpg
IMG_7589.jpg
IMG_7588.jpg
richardrg
Příspěvky: 676
Registrován: Stř 04. Ún 2009 11:54:06
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od richardrg »

Odkud bereš informaci o šití do rámku ve střední Evropě ve 14. stol. Já to před nějakou dobou hledal a nenašel...
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od Heinrichvs »

Vítej do klubu Rahmen Schuen Geseltschaft :-) ale jsme zatím jen dva. Já je mám na karlovce už 4 roky a pořád drží. Na rozdíl od převracenek mají příliš mnoho výhod a jsou pohodlné. Prostě je miluju. Když jich udělá Jana hodně za dobrou cenu a lidi co mají ty nedobové hnusy si to koupí a spály ty sračky, tak udělá velký krok v před.
Ano Richard je zarytý odpůrce, už jsme to nepočítaněkrát řešily. Ale jen pro to, že on je mít nemůže a my už jo :D
Ale aby jsi měl radost, tak ti najdu další citaci. Jednak to má Goubitz a pak ještě další autoři.

V čem má Richard pravdu a co je sporné, kdy přesně se zavedly. Rozhodně v poslední třetině 14 stol. jsou běžné v našich kožených souborech.
Ale mohly by být stejně jako na západě, kde mají hodně kožených nálezů datované cca od 1350.
Avátar uživatele
Saltkrakan
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 224
Registrován: Čt 09. Led 2014 23:52:17
Místo/Bydliště: V Komíně za komínem 8^)
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od Saltkrakan »

Botky hezký a za mě palec hore za tu výstuhu paty, páč u toho jsem nadával a nakonec jsem to místo šití přilepil, abych loni na Libušíně nechodil bos :D
Heinrichvs napsal:Na rozdíl od převracenek mají příliš mnoho výhod a jsou pohodlné. Prostě je miluju.
O výhodách se nebudu diskutovat, ale já jsem asi dítko štěstěny, což mě teda říkal i Alan Kvasnička, protože pokud pohodlnost měřím tím, jestli se mi na nohách nedělají puchýře, do bot zbytečně neteče atd. tak s převracenkama co jsem si vyrobil nemám žádný problém. Je teda pravda že tam mám vložku z plsti (oni tam cpali sušený mech a jiný věci) a sem tam chodím bos, takže mám asi o něco odolnější nohy, ale i tak...
ObrázekObrázek
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od mikey.88 »

Já bych je hlavně nabarvil i z rubové strany! Kůže se barvili tím, že se máčeli a tak se zabarví obě strany usně. Nebo ne? :lol: Docela mě baví ( a to není tvůj případ) když má někdo černou brašnu, černé boty ale z vnitřní strany je to zářivě bílé. Blbost :D

Takže i pro ostatní: Barvit z obou stran :!:
Obrázek
Avátar uživatele
Eliška z Rohozce
Příspěvky: 353
Registrován: So 12. Ún 2011 13:30:08
Místo/Bydliště: Skalany
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od Eliška z Rohozce »

Heinrichvs napsal:Byly jsme s Kohem a Richardem na pamáťáku. Hromada bot, svršky i podrážky 2 pol 14 stol skvěle zachované.
I Richard uznal že už tam jsou rámcové boty, neb tam byly rámky.
:D vzhledem k tomuhle Jindrovo komentu se tím tvým komentářem docela slušně bavím, Richarde,... :D jde vidět, žes asi nebyl přesvědčenej tolik jak si Jindra myslel :D

Jinak v Shoes and Pattens se na 47. stánce dočteš, že od začátku 12 století se používaly rámky (dnešní kožedělec by to asi nazval spíš něčím jako paspulí) - úzké proužky kůže všité mezi svrchní a spodní díl boty které zajišťovaly vyšší voděodolnost a zároveň chránily steh před mechanickým opotřebením (prošlapáním) - ta věc pak i líp vypadá, ten šev není vidět ani tím svým rastrem. Když se ti ta kůže vytáhne a u klasických obracenek tím odhalí šev. Tahle vychytávka to odhalení švu oddálí a vlastně se čeká až jí prochodíš.

Postupem doby se tenhle rámek ztlušťoval a prodlužoval - víc trčel ven. Od půlky patnáctého století se pak standardně používal k našívání podešví na botu (lidově podrážek) u nových kusů obuvi. Z přelomu čtrnáctého a patnáctého století už jsou nálezy i nových bot s rámkem, ale není to běžné. Na opravy ale relativně ano.

Dobře ten proužek je vidět na téhle, z mého pohledu dost zdařilé, rekonstrukci, s tím že tyhle boty už jsou ale na druhou půlku 14. století co se do typologie týká (nález v gdaňsku a Goubitz tam má jeden v podstatě identickej z Holandska - nevím jestli Dotrecht nebo nějaký jiný město, teď to nemám u sebe - je to malej obrázek na spodku kapitoly o důležitosti replik :D )
14 století gdaňsk (1).jpg
Goubitz o tom říká veskrze to samé. Zmiňuje tam i nález s nanýtovanou opravou podešve - tedy vlastně už podrážky (je to podražené novým kusem, ne našité... ) ale sám říká že je to velmi vzácný nález, že nic jinýho takovýho na dané období neviděl. Nález je to na konec 14 století. ale to jen tak na okraj a vzhledem k tomu, že to je jeden nález z asi 3000 tak to znamená spíš lenost toho co to opravoval.

Z těhle dvou zdrojů jsem usoudila, a s podporou Jindrova příspěvku z muzea, který tímto považuji za hodnověrnější :D že na poslední část 14. století je použití téhle technologie s tím, že tvrdím že je to oprava dané boty v podstatě v pořádku. Na padesátá léta s tím už je asi trochu problém, na začátku století bych do toho nešla. Jen bych tam dala ten rámek bez té druhé vrstvy podešve.

Ty opravy se našívaly i prostě na ten svršek, to jo a dlouho se to tak dělalo, ale když si vezmeš, že ti tam trčí takováhle věc, tak pokud to není prošlapaný durch a nebo do moc tenka, tak dává smysl to našít na to....

Stejně jako ten rám je v dané publikaci potvrzené použití zpevňujících patiček (i když teda originály sou trojúhelníkový... ale to mi přijde relativně zanedbatelný s tím, že to z venku není vidět) a zpevňujících proužků nad patou a na otevřených částech obuvi a pod zapínáním.

Co se týká činění, tak se všude píše třísločiněná na boty, a v podstatě už od 8. století nebo tak, pokud si to dobře vybavuju a od čtrnáctého století prakticky výhradně hovězina / teletina na svršky, na detaily i jiné.

Co se barvy týká, tak popravdě nevím. Píše se tam, že byly i barevný ty boty, ale jestli ta kůže byla probarvená to si popravdě nevybavuju a o daných technologiích nic nevím. Na brašničkách a "galanterii" bych to probarvila celý, ale co se týká těch bot, tak to zevnitř nebarvíme, protože pokud tu kůži nekoupíš rovnou probarvenou, tak to bude pouštět. A i některý odstíny probarvovanejch kusů pouštěj a je s tím sraní.
Takhle na začátku to docela křičí, ale když ty boty půl roku nosíš, tak to ztmavne a už to zas takovej rozdíl není a když tam nejsou ty přetahy (jsem se moc nesnažila to udělat krásný na všech stranách páč jsem byla zvědavá na ten první kus... :D ) tak si myslím, že to esteticky neuráží

Co se stehů do síly kůže týká - jde to docela v pohodě, jen člověk musí mít to správný nářadí. Takový máme doma jen jedno, a zatím je to na můj vkus dost hrubý, ale mám plán dělat ty stehy menší :) Stejně jako ten rám by mohl být teoreticky o něco málo užší, ale nemyslím si, že o moc. A když je to správně ušitý (což ještě trénuju) tak po ochození se ten svršek přes ten rám v podstatě převalí a skoro není vidět. Fotku toho můžu teoreticky dodat zítra.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2718
Registrován: Út 03. Ún 2009 23:42:27
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Boty

Příspěvek od mikey.88 »

To probarvení je důsledkem toho, že se to barví v lázni a tedy z obou stran :)

Něco k barvení: http://www.kozeluzstvi.cz/ruzne/barveni-kuzi.html

Píše tam, že u silných barviv by stačilo kůži několikrát natřít ale pokud ti jde jen o odstíny hnědé, tak tu barvu dostaneš již činěním a tedy barva je z obou stran. U barvení na černo je barva vždy z obou stran.
Obrázek
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů