1) Pro mne osobně bylo super před akcí vědět, o co se naše družina a náš pán snaží. Nebyly to intriky šlechty a my i v civilu nevědomí - to o hodně ulehčuje práci, protože pak vím, co svojí herní úrovni dělám, ne jen obíhání okolo pána jako úslužná kometa.
2) ad Zdeslavova připomínka k dobové etice.
přiznám, že tohle je pro mne třeba trochu problém, když nevím co přesně mám dělat, tak raději nedělám nic a navíc pokud se o něco snažím, tak pak mám tendence mluvit prkeně a nepřirozeně. To pak vypadá tak, že se sejde banda družiníků a všichni znějí jako s kolíkem v pr****i. Přitom právě ta přirozenost (nespisovný výrazy, spontánnost v projevu a podobně) to pro mne dělají mnohem příjemnější, třebaže asi porušuju některé tehdejší zvyky. Přijde mi to podobný jako dneska jít na rande s přirozeně galantním člověkem a britským učitelem etikety

3) osobnostní určení postavy mi přijde nezbytné, protože tím se hrozně moc usnadňuje rozhodování v různých situacích. Není nutné, aby to byl elaborát osobnostního profilování na 3 stránky, ale jen dvě tři hesla o sobě. Jako když máte v dračáku naházené přesvědčení... pak je jasný, jakým směrem se asi moje postava bude rozhodovat.
4) určení nějakého hesla pro vystoupení z role. Perfektně fungující pravidlo larpů a hraní funkčních rolí (například i v BDSM), protože se pak dá rozlišit, kdy se doplňují nějaké informace ke hře (v pátek u stolu jsme něco takového použili několikrát) a navíc se tím dají mnohme lépe vystupňovat například herní akce - například mučení. (člověk si nechá mnohem víc líbit, když ví, že existuje jednoznačné znamení pro překročení hranice, ukončení)
A ještě taková myšlenka: hraní se netýká jen rolí nutně se vztahujících k dějové linii, ale všechny věci kolem (vaření, chystání jídla, ruční práce) - to znamená, že ten, kdo se nechce zapojovat a být aktivní, tak ať alespoň při svých činnostech vynechává témata vyloženě mimo. Myslím, že ženský si milerády zanadávaly u plotny na chlapi kdykoliv a kdekoliv, tak proč si i tohle nedopřát v dobovým duchu?
S tím mě právě napadá ještě úloha holek na akcích, ale to je asi na samostatné vlákno...