Hraní družiníků

Informace o projektu, výstrojní podmínky, karlovské akce
Avátar uživatele
Kuůzle
Příspěvky: 8
Registrován: Po 04. Srp 2014 19:05:42
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Kuůzle »

Mě k tomu napadá kromě řečeného ještě pár věcí.

1) Pro mne osobně bylo super před akcí vědět, o co se naše družina a náš pán snaží. Nebyly to intriky šlechty a my i v civilu nevědomí - to o hodně ulehčuje práci, protože pak vím, co svojí herní úrovni dělám, ne jen obíhání okolo pána jako úslužná kometa.

2) ad Zdeslavova připomínka k dobové etice.
přiznám, že tohle je pro mne třeba trochu problém, když nevím co přesně mám dělat, tak raději nedělám nic a navíc pokud se o něco snažím, tak pak mám tendence mluvit prkeně a nepřirozeně. To pak vypadá tak, že se sejde banda družiníků a všichni znějí jako s kolíkem v pr****i. Přitom právě ta přirozenost (nespisovný výrazy, spontánnost v projevu a podobně) to pro mne dělají mnohem příjemnější, třebaže asi porušuju některé tehdejší zvyky. Přijde mi to podobný jako dneska jít na rande s přirozeně galantním člověkem a britským učitelem etikety :D

3) osobnostní určení postavy mi přijde nezbytné, protože tím se hrozně moc usnadňuje rozhodování v různých situacích. Není nutné, aby to byl elaborát osobnostního profilování na 3 stránky, ale jen dvě tři hesla o sobě. Jako když máte v dračáku naházené přesvědčení... pak je jasný, jakým směrem se asi moje postava bude rozhodovat.

4) určení nějakého hesla pro vystoupení z role. Perfektně fungující pravidlo larpů a hraní funkčních rolí (například i v BDSM), protože se pak dá rozlišit, kdy se doplňují nějaké informace ke hře (v pátek u stolu jsme něco takového použili několikrát) a navíc se tím dají mnohme lépe vystupňovat například herní akce - například mučení. (člověk si nechá mnohem víc líbit, když ví, že existuje jednoznačné znamení pro překročení hranice, ukončení)

A ještě taková myšlenka: hraní se netýká jen rolí nutně se vztahujících k dějové linii, ale všechny věci kolem (vaření, chystání jídla, ruční práce) - to znamená, že ten, kdo se nechce zapojovat a být aktivní, tak ať alespoň při svých činnostech vynechává témata vyloženě mimo. Myslím, že ženský si milerády zanadávaly u plotny na chlapi kdykoliv a kdekoliv, tak proč si i tohle nedopřát v dobovým duchu?
S tím mě právě napadá ještě úloha holek na akcích, ale to je asi na samostatné vlákno...
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Heinrichvs »

Pro mě a i jiné lidi byla kombinace moře chlastu uzeného a afropočasí smrtelná, tak jsem si zahrál jen jednou u soudu, protože ten byl ve stínu lesa :-)
Jinak jsme dobře intrikovaly škodily hlavně v noci.
Problém s družiníky je asi taky v tom, že se trochu stydí a musí dostat více sebevědomí, aby tvořily nějaké děje samy. Ale to přijde.
Avátar uživatele
Markvart ze Šternberka
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 145
Registrován: Čt 29. Bře 2012 12:12:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Markvart ze Šternberka »

No, bylo řečeno hodně a vše je pravda. Hraní rolí je obtížné. A to pro všechny. Já osobně mám stále etický problém s vlastním jednáním v roli šlechtice. Jak vůči svým poddaným, tedy rozkazovaní a jiné z pohledu společensky nadřazeného člověka, tak vůči ostatním šlechticům, jako třeba se hádat nebo být ve sporu.
Budu teď hodně opakovat, ale ono to není na škodu.

Základ je poznání dané doby a společenského postavení.
Svůj osobní příběh a z toho se vyvíjející chování, cíle, pohnutky a jine. To vse určuje chování vůči ostatním.

Zbavit se ostychu. Je to těžké, ale je třeba si uvědomí, že všichni, co jsou na akci jsou na tom stejne a nikdo na tebe nebude koukat divne, když budeš hrát svou roli.

Pokud vím, že mám problémy s hranic, tak přizpůsobit svoz herni povahu maximálně své reálné. Je to pak jednodušší, avšak hrát úplně jinak, než se normálne chováte má větší grády, ale je to těžké.

S heslem na neherní komunikaci souhlasim.

Kazda družina by obecně měla hlavně znát sama sebe. Ostatní členy a svého Pána. Aby mohli zaujmou stanovisko třeba v septandě, hájit, kritizovat nebo se i poprat s někým, kdo tvrdi nesmysly. A jine.

Kazda družina by mela mít příběh. V rámci akce by bylo vhodné, aby každý Pán ve spolupráci s organizátorem připravil zápletku pro svou družinu.

Možností je spousta. Jen musí být snaha a chuť. A kdo nechce hrát, ať mlčí a kdo mlčet nebude nechť je usměrňen, vykázán nebo upálen za herezi, když má potřebu mluvit o mobilech a jiných věcech dablových.
:-)
Markvart ze Šternberka
Obrázek
Avátar uživatele
Ježek
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 198
Registrován: Pá 29. Lis 2013 20:40:55
Místo/Bydliště: Železné Hory/Hostivař
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Ježek »

Větší oběh peněz a úkoly s nimi spojené - hazard, možnost koupit nějakou službu nebo výrobek.
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Heinrichvs »

Přesně tak, hazard a funkční oběh. To je právě ten problém. Je možnost mít Ag mince v reálné hodnotě, takže se s tím dá platit, protože Ag se dá rovnou prodat a množství stríbra si každý sám relativně přesně může určit na prubířském kameni.
Pak tu jsou ty vysoce kvalitní a na pořízení drahé repliky od kurika, ale na hliníku.
Dále cínové od Vrcova, taky hezké.
Nakonec ty pseudorepliky od kronďáka, co nemají s mincí nic společného (promiň Zdeslave, ale je to tak).
V podstatě dvě skupiny mincí Ag versus Al,Sn. Ag repliky se dají použít na opravdovou směnu a velmi odvážný hazard.
Al a Sn se dají použít stále jako jsme hrály mariáš o deseťáky a takové emotivní výplaty družiníků.
Vše záleží na domluvě.¨
Já můžu nějaké mince udělat. Ale bavily jsme se s Maledictem, že chtěji dělat mince a má zdroj Ag plechu.
Vše je tedy na debatě, která zatím neproběhla. Jsou lidé, coby rádi zavedly opravdový oběh ale pak chápu lidi co investovaly do Al a Sn nebo je to nezajímá.
Avátar uživatele
Markvart ze Šternberka
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 145
Registrován: Čt 29. Bře 2012 12:12:25
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Markvart ze Šternberka »

Já se bojim toho, že jakmile se do hernich penez vnese reálná hodnota, tak nebudou fungovat. Nikdo je nebude chtít dát z ruky. Šlechtici nebudou mit tolik, kolik by meli mit (což nemají ani teď) přestane to byt hra. Krodakovy jsou fakt ošklivé, ale to neurčuje herni měnový systém. V určíté míře známe hodnotu penez a víme co se za kolik dalo pořídit. To se nijak nemeni podle pořizovaci hodnoty mince. Ale rozdíl by samozřejmě nemel byt moc velký (mezi jednotlivými mincemi od ruznych výrobců).
Dosud se ten měnový systém pořádně neresil. Nejprve bych to vyzkoušel, dal tomu nějake pravidla a hlavně obecne povědomí o hodnotách.
Markvart ze Šternberka
Obrázek
Avátar uživatele
Cliff
Příspěvky: 288
Registrován: Stř 22. Pro 2010 17:04:42
Místo/Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Cliff »

Kvalitu mincí bych ještě neřešil, jistá doba kdy se to bude muset řešit jednou nastane, ale prioritní je aby jsme se s nimi naučili zacházet. Poslední dobou jsem nebyl na akcích a moje účast je tristní, ale pokud si pamatuji poslední akci, na které jsem byl tak zrovna schopnost "otáčet" mince by měla být zlepšena než jejich kvalita.

Co se týče úloh pro ženy v táboře, ono jich bylo dost, avšak některé zřejmě nepřipadají v úvahu :D
Moc jsem nepochopil "osobnostní určení postavy"
Cherchez la femme
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Heinrichvs »

Vidím že mnohde se už hodnotné mince řeší. Minimálně ve třech LH spolcích, protože mě kontaktovaly už před nějakou dobou.
Když si vezmu do čeho lidé investují hromady peněz, tak mi tohle nepřijde jako nesmysl. Klidně můžou vedle sebe existovat hliníkáče na pláténko a exemplární vyplácení a dávání lidem a pod.
Zatím mám chuť vyrábět a říkal to i Maledictus, ale ten sem nechodí. Pořád čekám na nějakou diskuzi a klidně hlasování. Nemám problém se na to vykašlat, ale když se na to vykašlu, tak se k tomu už nebudu vracet.

Už jsem to psal. Logika je taková:
Ag mince: pořizovací cena parvu může být dle ryzosti třeba 10-30kč za kus, cena materiálu může být 5-22 kč. (např ze komerčního plechu o příliš vysoké
ryzosti 92% vychází materiál 22kč, originály měly mnohem méně, ale zase taková mince 92 má větší cenu v reálu, ručně litý dobově dělaný
plech o dobové ryzosti by dal cenu třetinovou cca 5kč za materiál, při dostatečně velké sérii by mohl vyjít parvus na 10kč
co je smyslem Ag měny? cena kovu a takovou tedy může mít
co s takovou mincí když chci moderní měnu? dojdu do výkupu a odnesu si cenu kovu, ale co víc, tahle měna je opravdu hodně tvrdá
se stříbrem se obchoduje po celém světě a můžete takovou minci prodat v každém městě světa, kde je výkup kovů, ale co si počnete třeba v
číně s českou měnou.

Al mince: pořizovací ceny lepších jsou co vím i kolem 15 kč, ty ošklivé nevím, cena Al je mizivá, nikdo vám za to nic nedá hodnotného a to bude platit
vždy
Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 560
Registrován: Stř 29. Pro 2010 13:07:48
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Heinrichvs »

Jinak herně by Ag mince představaly obrovský posun. Cena stříbra neklesne dramaticky těží se více a více a její třeba více a více.
Al mince můžou fungovat klidně souběžně.
Avátar uživatele
Eliška z Rohozce
Příspěvky: 353
Registrován: So 12. Ún 2011 13:30:08
Místo/Bydliště: Skalany
Kontaktovat uživatele:

Re: Hraní družiníků

Příspěvek od Eliška z Rohozce »

Mít pár pěknejch mincí s opravdovou hodnotou na machrování může bejt fajn, ale do hry bych to netahala. Můžeme se shodnout, že až se bude pořizovat další várka karloveckejch mincí, uděláme na to vlastní raznici a pohlídáme kvalitu vzhledu.. já bych udělala společnou raznici na parvy (je jich v oběhu málo, i proto, že je to prostě pro šlechtice drahé) kterých by mělo být daleko víc, aby to herně bylo jak utrácet (málokdo chce vsadit celodení výplatu na plátýnko... )

Kupování věcí za herní peníze - maličkosti třeba, úplatky - jistě... ale spíš bych to viděla jako ten obchod - platím tím družiníky, ti s tím dělají co chtějí, a až pro ně něco mimoherně udělám jako službu, tak je z nich vytáhnu zpátky (desátky... O:) )

Myslím, že se s penězi už dělá daleko víc než dřív, což je dobře, ale uměle to podporovat mi přijde zbytečný. Spíš bych na semináři podporovala ty přednášky o dobové morálce, myšlení a zvyklostech, aby bylo z čeho vycházet, a dávat vnitrodružiní cíle na danou akci je dobrá věc :) to to asi odpíchne taky dost.

Chce to prostě tréning :)
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 7 hostů