Festiválek Karlštejn

Informace o projektu, výstrojní podmínky, karlovské akce
Odpovědět
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 1111
Registrován: Stř 10. Zář 2008 17:27:16
Kontaktovat uživatele:

Festiválek Karlštejn

Příspěvek od Valkoun »

Festiválek Karlštejn
8.-10.7.
https://mapy.cz/zakladni?x=14.1948335&y ... ase=ophoto

Přátelé,
určitě jste si všimli, že se nám nepodařilo vybrat prostředky na realizaci plánovaného festivalu hithit.cz/karel700 a bez peněz od dárců a Vodafonu je náš rozpočet minimální. Rozhodli jsem se, že to nezabalíme a pozveme vás na "neveřejnou" akci v daném termínu a místě.
Díky výpadku financí budeme nuceni vybrat 300Kč/os na pokrytí nájmu a základních služeb a stejně tak nebudeme schopni platit cestovní náklady, či ukázky řemesel. Jelikož jde o akci k výročí, která se nebude opakovat, pokusíme se po akci vrátit neutracené finance.
Aktuální stav: Je připravena nájemní smlouva na celou Císařskou louku (nájem je 10tis) s jejímž podpisem váháme, dokud nedorazí kladné vyjádření od CHKO. Příslib od CHKO jsme získali v únoru, ale připravení žádosti se zaseklo na straně organizátorů a byla poslána až v květnu...
Program Karlštejna doznal zásadních změn a více než na diváky budeme cílit na zahraniční účastníky, kteří váží dlouhou cestu na vlastní náklady. V pátek bychom tak měli vytěžit výstavy které nabízí karlovské výročí v Praze a prohlídku Karlštejna, v neděli lokalitu Českého krasu. Pro veřejnost budeme fungovat pouze v sobotu odpoledne a to formou jaká je na turnaji v Jaroměři, pro "kolemjdoucí". Místní samozřejmě pozveme, ale nesmí jít o veřejnou akci, kde by se platilo vstupné a my poskytovali sociál atd..
Od pátečního do nedělního dopoledne budeme vyžadovat roleplaying, ke kterému připravujeme zajímavou zápletku a možná dorazí i Karel IV! Samozřejmě budou potřeba noční hlídky v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli a možná budou určitá překvapení..
Program:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Propadli jsme do letargie ale už je to dobré a prosíme o přihlášení domácích účastníků. Ideálně do středy.
Registrace:
http://goo.gl/forms/GuKmaUU138EYc2V03
Nezabudovi Sláva!
Avátar uživatele
Eliška z Rohozce
Příspěvky: 353
Registrován: So 12. Ún 2011 13:30:08
Místo/Bydliště: Skalany
Kontaktovat uživatele:

Re: Festiválek Karlštejn

Příspěvek od Eliška z Rohozce »

Zdravím, FESTIVAL BUDE a bude skvělý :) program máme, toi toi máme, zahraniční reenactory máme, jen naši vlastní nejsou nahlášení a tedy :

PŘIHLAŠTE SE PROSÍM CO NEJDŘÍVE PO DRUŽINÁCH V PŘILOŽENÉM FORMULÁŘI:

http://goo.gl/forms/GuKmaUU138EYc2V03

V pondělí budu sumírovat přihlášky a bylo by super, kdyby jsme všichni týden před akcí věděli, že tam budem :D

Poplatek 300,-kč bude vybírán na místě při příjezdu a vybírat ho budu já, jen co vám řeknu kde budete stát :) Cesta k táboru bude značená, nájezd možný od čtvrtečního odpoledne, kompletnější program zde:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing

Díky za natěšený orga tým

Janice :)
LIběhrad
Příspěvky: 1
Registrován: Út 19. Črc 2016 19:52:32
Kontaktovat uživatele:

Re: Festiválek Karlštejn

Příspěvek od LIběhrad »

Chtěl bych požádat o tip, kde najít foto z akce. Díky.
Avátar uživatele
Eliška z Rohozce
Příspěvky: 353
Registrován: So 12. Ún 2011 13:30:08
Místo/Bydliště: Skalany
Kontaktovat uživatele:

Re: Festiválek Karlštejn

Příspěvek od Eliška z Rohozce »

Omlouváme se za nedbalost, urozený pane :)

tu: https://www.facebook.com/przeszywka/med ... 413&type=3
a tu: http://valk.rajce.idnes.cz/Karlstejn_surove (ještě nepřebráno... tak omluv kvalitu :)

O více zdrojích zatím moc nevím, bylo o dva fotografy míň než vypadalo že bude :)
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 1111
Registrován: Stř 10. Zář 2008 17:27:16
Kontaktovat uživatele:

Re: Festiválek Karlštejn

Příspěvek od Valkoun »

Karlštejn je za námi a byla to dost dobrá akce!

Minimálně dle ohlasů účastníků se velice povedl. Předem bych chtěl znovu poděkovat všem organizátorům, kteří na akci nechali spousty práce a všem účastníkům, kteří se odvážili přijet a podpořit nás. Odměnou nám byl parádní plac na táboření, čímž jsem si splnil sen uskutečnit tam akci, další odměnou byl zábavný a místy i dramatický příběh v pozadí a samozřejmě čas strávený na hradě.

Jmenovitě bych chtěl ještě jednou poděkovat Janici, která brilantně zvládla zorganizovat stavbu tábora a registrace. Malediktovi patří obrovský dík za promyšlené zázemí a nápady kolem hekťáku!! Zdeslav akci prakticky celou odkecal co do příběhové linie a zabavil zahraniční účastníky během procházky Prahou, čímž jsme v očích cca 30 přátel z Polska a 10 Frantíků a Rusů získali velký respekt. Velký dík patří i Verunce, které jsem naložil to, co jsem už nestíhal a všem, kteří řídili dopravu a všelijak pomohli!

Obrázek

Tábor fungoval od čtvrtka do pondělí a většina přespolních dorazila v průběhu čtvrtečního odpoledne až večera naladěna po návštěvě severočeských hradů a natěšena na páteční výlet do Prahy. Jejich úžas nad placem přímo proti hradu se těžko popisuje..

V pátek ráno jsme přespolní naložili do vlaku směr Hlavák, kde čekal profi průvodce Zdeslav. Ten naše hosty provedl po Královské cestě a dovedl do Valdštejnské jízdárny a na Hrad, kde společně navštívili tématické výstavy k výročí. Podle předpokladu většina domácích účastníků dorazila až v pátek odpoledne a po návratu přespolních jsme kolem 9h spustili hru.

Obrázek

Tématem bylo politické jednání císaře se zástupci Zemí koruny České, v tomto případě se zástupci Slezska a diplomatické mise z Francie. Jako obvykle měl císař zpoždění a prvotní přijetí hostí měl na starosti císařův vyslanec pán ze Šternberka. Hostitelství a zabezpečení nerušeného jednání se ujal Karlštejnský purkrabí pán z Vartenberka. Karel toto jednání svolal kvůli hrozbě konfliktu s koalicí Rudolfa Habsburského, Ludvíka Uherského a Kazimíra Polského. Pán ze Šternberka hosty ujistil, že Karel dorazí co nevidět a snažil se rozptýlit pochybnosti, zda-li se něco nepřihodilo. Císařovo zpoždění však mělo jiný, dobrý důvod. Karel měl v úmyslu zjistit, do jaké míry jsou jeho spojenci oddaní koruně a zda se mezi nimi neskrývá zrádce!

Zajištěním bezpečí byl pověřen Vartenberk se svým oddílem sestaveným z karlštejnské posádky a svůj úřad neměl vůbec jednoduchý. Přísně utajovaný tábor plný cizinců až tak tajný nebyl a koalice má svoje špehy všude. Docházelo tak k dezinformacím a zjevným lžím o zdravotním stavu císaře a místě jeho pobytu, dokonce i o jeho skonu! To vyústilo v nepodařený únos dam z tábora a pokus o jejich vyslechnutí nepřátelskými špehy.
Uklidnění situace nepomohl ani císařův vyslanec, který sice připravil turnaj na Karlovu počest, vzápětí však spěšně odjel do Prahy patrně zjistit, jaká je situace.

Obrázek

Turnaj a následné jízdní disciplíny nám daly na chvíli odpočinout od politiky a na večer pán Vartenberk přichystal hostinu, připil na vítěze klání a nechal zahrát přebohaté písně na jeho počest. Přátelskou atmosféru však změnil příjezd posla, který nesl urgentní list pro pana Vartenberka. Vartenberk při zběžném pročítání listu zbledl a okamžitě odešel do svého stanu, ke kterému umístil hlídku.

Obrázek

Pomalu se začínalo smrákat a nálada v táboře houstla. Už během chystání hostiny by zkušené oko rozeznalo množství zbraní, které ve skrytu pod lavicí, či u nohy stolu čekaly, až na ně přijde řada. Francouzský medikus dokonce dostal velmi dobře zaplaceno za větší než malé množství prudkého jedu.

Purkrabí přinesl zlou zprávu o Karlově pádu z koně a vážném poranění, které mohlo zapříčinit během několika hodin císařovu smrt. Následující jednání bylo poměrně vášnivé, ale co je možná zajímavější, Slezáci se začali rojit se zbraněmi. Ondřej, neurozený seržant hradního oddílu, vystrojil a rozmístil své muže do zálohy tak, aby mohli rychle přiskočit a ochránit purkrabího, ale na rozdíl od přespolních přátel nechal své síly ve skrytu.

Pán Vartenberk promluvil o nutnosti proklamovat nástupce na trůn. To byl impulz pro vygradování napjaté atmosféry. Přespolní přátelé se začali rozmisťovat poblíž stolu purkrabího a seržant Ondřej vydal rozkaz ochránit pána. Slezané stojící v přesile, avšak ozbrojení pouze dřevci, ztratili převahu poté, co pana Ješka obklopila plně vyzbrojená stráž odhodlaná jej za jakoukoliv cenu dovést živého do hradu. Schylovalo se ke střetu a všechny strany pečlivě vážily své síly.

Nakonec převážily chladné hlavy a pan purkrabí navrhl odpřisáhnout věrnost princi Václavovi. Zdá se, že císařovi spojenci na tento návrh čekali, přijali jej a rozkázali svým mužům složit zbraně. Následně na oltář přísahali věrnost kralevici Václavovi a přijali jej za svého krále, pakliže se potvrdí zprávy o císařově smrti.

V neděli ráno pozval Karlštejnský purkrabí Ješek celou společnost na bohoslužbu do kostela Všech svatých na hradě. Celé procesí sestoupilo k hradu a již z dálky jej vítaly signály z polnic. Panstvo prošlo první i druhou branou na hrad a posádka hradu otevřela i třetí hradní bránu.

Nastal úžas a hrobové ticho, přítomní spatřili Karla v císařském majestátu, přijímajícího své přátele a spojence na audienci.
Pánové poklekli a císař jim vyjevil svůj záměr a ocenil jejich věrnost. Po povinné výměně darů císař osobně provedl své přátele výstavními prostorami hradu a za zpěvu liturgických písní se pomodlili v kapli Svatého kříže.
Obrázek
13680045_429399177184511_4049182030696478786_o.jpg
Obrázek
Nezabudovi Sláva!
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů