Recepty

nádobí, vaření a pokrmy ve středověku

Moderátor: maser

Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Kordulka »

richardrg napsal:Ačkoliv nejsem LH fašista i když to prý o mě někteří tvrdí, tak oranžová mrkev byla vyšlechtěna jako dar pro vévodu ornžského tuším někdy v 16. stol. Před tím byla barvou podobná potrželi. :D
Ale jsou lidi co mrkev v polévce na dobových akcích nechtějí...
A nebo červené řepě až lilku a na druhou stranu bílé ředkvi. Krom toho se mrkev často zaměňovala s ředkvemi a ředkvičkami, s různými odrůdami řepy. Řekové již od přelomu letopočtu znali žlutooranžovou odrůdu mrkve, Slované rovněž.
Ano, to všechno vím, ale přiznám se, že to je to poslední, co by mne trápilo. Z pastiňáku taková polévka ani omáčka udělat nejde a rozhodně se nebudu zaobírat zpětným šlechtěním nebo utrácet stovky korun za LH mrkev 8-)

Pak by takoví lidé neměli chtít ani současné ředkvičky, mouku, vejce, máslo, mléko, sýr, zelí, kapustu, chléb a vlastně cokoli z dnešní potravy. Nad takovými nezbývá než vyslovit politování...
Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Kordulka »

Při dobovém vaření se dají brambory a tuřín výborně nahradit obří kedlubnou (LH fundamentalisté pak samozřejmě požívají pouze archaické formy brukve zelné).
Brambory na konci 14. století ještě neznáme, tuřín mi nechutná 8-)

Podobně je dobrá i červená řepa, ale ta nám pokrmy obarví, takže je třeba dávat pozor na to, kam ji přidáme.

Červená řepa je i v syrovém stavu velmi chutná a vypadá moc pěkně mezi ozdobami na mísách spolu třeba s ředkvemi a ředkvičkami.
malej
Příspěvky: 93
Registrován: Ne 21. Zář 2008 8:14:38
Místo/Bydliště: Třebíč,Münster
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od malej »

Samozřejmě,že bychom nemohli požívati nic se současných potravin. Ovšem to bychom také nemohli nic nosit a nic používat,protože je vše současné. Já to chápu,tak,že bychom neměli konzumovat suroviny,které v té době nebyly dostupné. To ostatní je pasé.
Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Kordulka »

Právě - kupříkladu bychom na akcích neměli vůbec používat moderní tvrdé sýry, plísňové sýry, průmyslově upravované mléčné výrobky obecně, většinu klobás a žádné salámy, vařit bychom měli pouze na sádle a přepuštěném másle, neměli bychom používat cokoli ze slunečnice, dýně, brambory,úplně vynechat cokoli z rajčat, paprik, z většiny fazolí, nepoužívat naprosto žádné konzervy, víno a pivo balené jinak než v sudu nebo hliněných lahvích, balenou vodu, limonády, džusy a spoustu dalších věcí, s otazníkem je dnešní čočka, rýže, druhy většina druhů ovoce. Protože většina z toho, co dnes běžně užíváme k vaření a požívání, nebyla ve středověku v Evropě známa.

Teď mne tak ještě napadlo, že bychom vlastně vůbec neměli pít víno a pivo. Pivo se vyrábělo úplně jinak a také úplně jinak vypadalo a chutnalo, stejně tak se lišil středověký chmel od dnešního. To samé platí o vínu - žádné z druhů, které dnes pijeme, neexistovaly. Vína, která se v Evropě pěstují, jsou odrůdy dovezené převážně z Austrálie a Jižní Ameriky poté, co v 70. letech 20. století zničil skoro všechny evropské odrůdy vinný mor (nebo něco takového).

Ve srovnání s tím vším je bazírování na žluté nebo skoro bílé mrkvi (případně žádné mrkvi) docela úsměvné...
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 1440
Registrován: Út 28. Črc 2009 11:41:21
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Smil »

Na tohle téma jsou dvě pěkné debaty na LH raném středověku: Co kolem nás roste a nerostlo a Co kolem nás běhá a neběhalo.
Je to velmi zajímavé.

Pampalíny se tam zminuje o oranžovožluté mrkvi jako o krmivu pro prasata a chudinu. Hlavně protože měla žlutá mrkev lepší chutové vlastnosti.

Add vína. Ale to se nám sem z austrálie jen vrátili odrůdy které tam odvezli. Samozřejmě nelze pominout desítky let izolovaného vývoje.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Příspěvky: 2705
Registrován: Po 25. Srp 2008 14:07:39
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od maser »

Ono takhle bylo dříve nahlíženo na více věcí- třeba bílý chléb byl cenější než tmavý apod.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Pohrobek
Příspěvky: 277
Registrován: Út 01. Zář 2009 11:02:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Pohrobek »

K těm vínům, s Kordulkou nesouhlasím, jelikož třeba takové Rulandské Bílé je zcela původní odruda, co sem přivezl z Francie Karel IV.
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Kordulka
Příspěvky: 1633
Registrován: Út 20. Led 2009 20:46:24
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Kordulka »

Máš pravdu, v případě rulandského modrého a z něj pocházejícího bílého se skutečně jedná o původní odrůdu :)
To je příjemné překvapení!
Avátar uživatele
Maršálek
Příspěvky: 1159
Registrován: Ne 05. Říj 2008 22:20:13
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Maršálek »

takže hlady neumřem ...dříve se uchlastáme :lol:
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Pohrobek
Příspěvky: 277
Registrován: Út 01. Zář 2009 11:02:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty

Příspěvek od Pohrobek »

Což o to, ale kdo se s tím sudem bude tahat?
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů