Křišťan napsal:Pokud sem napíši:
Pozor na modrou, je to barva šlechty! budete se na mne zlobit? Alespoň mne vyveďte z případného omylu...

Budeme, protože je to zavádějící. Nic nelze takhle pojmout obecně, takže řekněme že "nákladné" ve smyslu ne všem finančně dostupné jsou nejenom opravdu pěkné syté barvy, ale i konkrétní módní odstíny. obecně to ale pak platí vždy ve spojení s materiálem

Zjednodušeně lze říct, že opravdu pěkné syté barvy se u hrubých levných látek téměř neobjevují.
K módním odstínům - jako byly konkrétní malíři a jejich dílny (a skrze ně potažmo celá města jako) proslulí a vyhledávaní kvůli konkrétním odstínům barev, byly stejně proslulí i barvíři látek. ... a odtud známe proslulé kašmírské, bagdádské, andalůzké a další vzácné látky a jejich typické barevné odstíny
Abych to ještě trochu zkomplikoval, je třeba k těm "pro obyčejného smrtelníka či prostého člověka nedostupným" látkám či barvám dodat, že většina z nich si je v praxi koupit mohla, ale vydala by se z většiny svého majetku, nebo by to pro ně bylo v porovnání k jiným cenám běžných látek prostě jenom neúměrně drahé s ohledem na jejich praktické potřeby

Např. v jedné numismatické studii je zmíněna srovnávací cena aksamitu - 4 lokty stojí jako tučný vůl. Přesto ale z písemných pramenů víme, že se mnozí nepříliš majetní kvůli módě a šviháctví naprosto nelogicky zadlužovali a ruinovali, jenom aby vyhověli svým snům. Poměrně reálně to lze srovnat s dnešní cikánskou mládeží, která chodí oblečená podle poslední módy do značkového oblečení, ověšená zlatem, přestože jinak doopravdy nic nemají a bydlí v otřesných podmínkách. Když s nimi budete na tohle téma mluvit, dozvíte se, že je to pro ně přijatelná cena. Velmi jsem to zjednodušil, ale snad je to srozumitelné

Prostě nemluvme o sytých barvách a módních odstínech jako o vyvolených jenom pro šlechtu, ale mluvme o nich jako o cenově náročných, což je asi dobové realitě bližší.
Podotýkám, že k tomuto závěru, se kterým jistě nebudou někteří souhlasit, jsem dospěl dlouhodobým studiem problematiky odívání