Stany

táborový život, stany, polní vaření...
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Re: Stany

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Kordulka napsal:Vzhledem k tomu, že jednoduché mořené opasky, zdobené obyčejnými filigránky (tzv. "bezanty") tam stojí v průměru 125.- € a vymazlené se stříbřenými a zlacenými ozdobami od 280.- € výše, bude stát ten oválný červenorežný stan minimálně kolem 5000.- €
To ať si nechaj :!: Za to jsem si koupil pozemeček na chatičku. :D
Co se nerozvíjí, umírá!
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

ale to je jen spekulace, protože cena není uvedená, repsektive Kateřina hádá ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Obrázek

Takový, kdyby mohl mít každý ;)
Obrázek
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

Pár vyobrazení stanů http://images.google.cz/imgres?imgurl=h ... X%26um%3D1 I když hned 3. obrázek mi nesedí na dataci do které ho zařadili....spíš bych to viděl někde na první půlku 15. stol.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

obdélníkové stany jsou např. v Luxusní neapolské bibli, cca 1360, Vídeň
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

noxter napsal:Pár vyobrazení stanů http://images.google.cz/imgres?imgurl=h ... X%26um%3D1 I když hned 3. obrázek mi nesedí na dataci do které ho zařadili....spíš bych to viděl někde na první půlku 15. stol.
Také mi ty oděvy připomínají spíš 1. pol. 15. století. Takže asi bude lépe ověřit si ty obrázky ještě z jiných zdrojů...
Avátar uživatele
Pižla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pižla »

Ahoj, Mám prosím takový dotaz:
Jsem neurozený ozbrojenec (v družině pána). Chci si šít stan. Mám již vše rozměřeno a spočítáno, chtěl bych šít tady tento typ (jednoduchý kužel/jehlan s jednou středovou tyčí):
Obrázek
Jde mi o to, že v mém postavení vlastnit vlastní stan je již trochu na hraně. A mám možnost koupit nebělené stanové plátno (což by byl ideál) a pak červené (né příliš syté) ale za mnohem příznivější cenu. Velmi váhám, mezi těmito dvěma variantami. V iluminacích se červené stany objevují, ale nevím, jestli barvu na obrázku mít za bernou minci.
Nevím, jestli bych si v mém postavení mohl dovolit stan barvený na červeno.

Měl byste někdo představu, o kolik dražší by byla v této době barevná varianta oproti nebarvené?
Případně jak by na vás celý červený stan působil v táboře, kdyby z něj ráno vylezl zbrojný pacholek?

Děkuji mnohokrát za případné podměty, pokud se ptám na špatném místě a špatně usměrněte mě prosím do příslušných mezí.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Vítáme Tě, Pižlo 8-)

S tím stanem, to je trošku složitější...
Vše by se asi dovíjelo od toho, jak bohatý je Tvůj pán.
Pokud to je nějaký velmož, který sám má honosné bohaté vybavení, pak pro něj asi není problém platit svým lidem tak dobře, že si pořizují vlastní stany.
Ale pokud to je nějaký zemánek s jednou malou vískou a srubovou tvrzičkou, pak bude sám rád, když bude mít kus hadru nad hlavou a jeho lidé budou spát pod pláštěm v nejbližším křoví.

Tohle zvaž jako první.

Pokud je Tvůj pán zámožný a jeho čeleď má na vlastní stan, pak by bylo asi namístě zvážit, zda by nebyl lepší velký stan pro družinu. Na to, aby jednotliví družiníci měli vlastní stany, to by už musel být opravdu hodně významný a velmi bohatý šlechtic.

Co se barvy týče - víceméně červený by být mohl. Bylinky na to ve středověku jsou a jsou dostupné - většina z nich dává různé odstíny růžové, červenorůžové a šedorůžové. Některé však poskytují různé odstíny od žluté přes oranžovou až po červenou (mařinka, mořena a světlice). Takže by bylo dobře, pokud je ta stanovka hodně červená, pokusit se ji seprat nebo naopak přibarvit (zkus se poradit s někým z webu http://www.slovane.cz - tam jsou mj. lidé, kteří se přírodním barvením intenzivně zabývají a najdeš tam o něm i spoustu článků a návodů)

Samozřejmě je také možné, že jsi stan třeba zdědil nebo dostal jako projev zvláštní přízně. Je to sice už trošku přitažené za vlasy, ale možné to je. Pak by sis měl vymyslet věrohodnou báchorku, kterou bys to mohl vysvětlit 8-)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Jinak, ta polská firma, co jsou tu uvedeny její stránky s krásnými stany, mi zatím ani přes dvojí urgenci nepodala informaci o ceně. Zatím jsem se dotazovala německy a anglicky. Až se ozve kamarád, který umí polsky, tak se zeptám ještě polsky 8-)
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Kordulka napsal:Jinak, ta polská firma, co jsou tu uvedeny její stránky s krásnými stany, mi zatím ani přes dvojí urgenci nepodala informaci o ceně. Zatím jsem se dotazovala německy a anglicky. Až se ozve kamarád, který umí polsky, tak se zeptám ještě polsky 8-)
Ti už ti neodpoví po tom odvysílaném dokumentu se Sigurdy včera :D :evil:
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Odpovědět