Rukavice

Moderátor: maser

Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Re: Rukavice

Příspěvek od Gunnar »

To jsem si nejdříve myslel také, ale když jsem na to koukal detailněji, tak se mi zdá že to zvyšuje pohyblivost těch rukavic. Nejsem si sice jist zda je tato rekonstrukce přesná, ale co jsem srovnával s dochovanými segmenty, tak mi příjde že to docela sedí i když z mého laického pohledu. Při překrývání segmenů máš totiž problém že je dobré pokud jsou všechny v jednom směru, jako tašky na střeše, ale to pouze z hlediska výroby (něco jako většina dnešních plátových rukavic). Pokud máš kloubové rukavice a různé další části rukavic jdou proti sobě, tak při pohybu ti můžou ty segmenty úplně vyskočit a tak je tohle řešení problematické (i co se týče pohyblivosti) a tady je to řešené tak že jsou ty segmenty umístěny z obou stran a tím se tomuto problému do jisté míry vyhneš a zvýšíš pohyblivost. Je to zjednodušené, ale doufám že to pochopíte. Jo a taky by se k tomu mohl vyjádřit zkušenější platnéř než jsem já :) . Sice jsem se zrovna těm rukavicím z wisby věnoval, ale mistr platnéř nejsem, prostě mě to takhle vycházelo ;).
It is better to die for something than to live for nothing.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Já bych spíš argumentoval obrázkem orginálu kterým je komplet Churburg CH T18, problém je že v knížce je datace 1410,

Bráno z: The Armoury of The castle Churburg, ISBN 88-7057-155-6
Naposledy upravil(a) kure dne Stř 21. Led 2009 12:24:33, celkem upraveno 1 x.
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

hmm...tak podle těch posledních obrázků to vypadá, že to mají Jizbáci asi správně. Takže jsem zase plácal 8-)
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Jenom co se mi zdá tak tady tenhle má rukavice ze dvou dílů jestli se nepletu tak teďka je hezky vidět že tam má hranu mezi kornoutem a vlastní rukou. I když asi jsou možné obě varianty jenom budu mít tu verzi kde je ta rukavice dělená tak proto na to upozorňuji :).
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Kure: Jo to je asi lepší argument. Na druhou stranu jsou to ale jiné rukavice než ty z wisby a to i konstrukcí. Takže je sice možné že byli prsty řešeny stejně, ale zbytek rukavic je co se týče plechu je jiný, takže není jistá konstrukce. Dá se tedy vycházet z toho churburgu, ale u toho límce a dalších částí je to jiné. Prostě podle mě můžeš srovnat dva typy rukavic, ale asi nelze s jistotou říci že byly řešeny stejně. Ale frajeřina to asi nebude.
Jo ty rukavice jsou ze dvou dílů. Ale je fakt že asi bude i možnost jednoho viz některé jiné "přesýpačky".
It is better to die for something than to live for nothing.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

To určitě :)
Jinak tvůj argument má zase náznak logiky já jsme tady tu fotku hodil hlavně proto že jsi zmiňoval že jsi ji někde viděl a mně se houpá v dílně na stěně takže o ní najisto vím :)
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

na té druhé fotce je na šorcu přesně uprostřed taková roztomilá dírka :D že by bebí ?
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Nobilské rukavice 2. pol. 14. stol. Výrobce Břéťa Pavlů (klempíř). Ty rukavice plátované mosazí dělány podle výrobku J. Klepače na objednávku pro zákazníka.
Přílohy
kat.c.3815.jpg
kat.c.3815.jpg (72.34 KiB) Zobrazeno 5620 x
kat.c.3915.jpg
kat.c.3915.jpg (89.41 KiB) Zobrazeno 5613 x
kat.c.3915 vnitrek.jpg
kat.c.3915 vnitrek.jpg (80.18 KiB) Zobrazeno 5598 x
kat.c.3915 okraj.jpg
kat.c.3915 okraj.jpg (51.74 KiB) Zobrazeno 5601 x
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

pan klempíř zdá se umí...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

jak fungují? výrobce znám a před pár lety byl schopen udělat jenom železný klobouk, bylo by příjemné zjistit, že se vypracoval ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Odpovědět