Jízdní boj

Moderátor: scarvein

Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jízdní boj

Příspěvek od Divous »

...tak jsem si myslel, že to nebude problém zrekonstruovat rytířské kopí, ale není to vůbec žádná legrace! Dostatečně rovný a dostatečně dlouhý strom, navíc s ideálním průměrem, jsem zatím nenašel. Takže buď hledám ve špatných lesích (byl jsem okukovat stromečky i v CHKO Křivoklátsko :-)) a nebo mě mě chtě nechtě napadá, že museli používat v základu kmeny mnohem silnějšího průměru a pak to nějak "opižlat" na požadovaný průměr...jak se vlastně ve 14. století vyráběla kopí???
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Oni už znali a využívali soustruh! Nebyl sice v podobě jak ji známe teď nicméně stejně funkční. Takže si klidně pořiď soustruženou tyč. Nebo si ji přihobluj a dotvoř.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

to jsem netušil. A jak vypadal soustruh na kopí co umí udělat dlouhé jezdecké kopí? Máte někdo iluminaci?
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Po pravdě- to nevím :oops: Vím jen, že soustruh měli.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

Soustruh sice měli, ale silně pochybuji, že by na něm vyráběli ratiště na kopí. To jde mnohem snáz a rychleji udělat tvarovaným pořízem.
Dnes bych to řešil tak, že bych koupil čtyřmetrovou jasanovou fošnu s rovnými léty, z té na cirguli nebo pásovce uřízl hranolek řekněme 50x50, srazil mu hrany do osmihranu a buď nechal tak, nebo zaoblil dokulata.
Případně bych se domluvil s nějakým truhlářem, ať mi to udělá. ;)
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

no, asi jo, asi bych to takhle udělal... :) mimochodem ten tvarový poříz mě nenapadnul, ale zní to logicky
Eifel
Místo/Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eifel »

Jen k té vaší debatě na začátku, ohledně rychlosti nájezdu koní při střetů těžkých jezdců. Několikrát jsem to s se svým koníkem rozjel do trysku a pokaždé jsem zasáhl kvintánu. Je pravdou, že jsem povolil při nárazu dřevec, jinak by mě to asi katapultovalo ze sedla. Nejsem příliš zkušeným turnajníkem oproti mým kolegům ze skupïny, kteří jezdí turnaj již 20 let, ale i přesto se to dá v trysku trefit. Moc bych nebral v potaz zkušenosti jízních policistů neb jsem 8 let jezdil u PČR / Brno / a to co jsem zažil snad ani bych nikomu nepřál. Najdou se určitě vyjímky , ale jako celek to není nic moc.
"Haut les têtes, la mitraille n'est pas de la merde !"
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Eifel : kvintána, to je jako hlava?
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Jestli se nepletu, tak je to takový ten otočný terč co tě může při zásahu a průjezdu kolem bacit :)
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

aha, to jsem myslel že se jmenuje carousel
Odpovědět