Prošívanice a vycpávanice

Moderátor: maser

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Prošívanice a vycpávanice

Příspěvek od mikey.88 »

Na konci 14. století byla pěchota pořád tak trochu pány brána jako odpad. Byli rádi, když měli prošívku a přilbu. Alespoň to tak dle dobových záznamů vypadá.

Obrázek
Naposledy upravil(a) mikey.88 dne Pá 30. Dub 2010 13:19:24, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

mikey.88 napsal:Na konci 14. století byla pěchota pořád tak trochu pány brána jako odpad. Byli rádi, když měli prošívku a přilbu. Alespoň to tak dle dobových záznamů vypadá.
Bohužel to tak čéče vypadá-nemůžu nic najít :?
Bůůůůhehéééééé zase mi někdo šlápl do báboviček! :oops: :cry: :cry:
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Prošívané nohavice (pod zbrojí ovšem) z Holy Sepulchre', Cathédrale, Strasbourg, Musée de l'Oeuvre Notre-Dame, Strasbourg, Francie, 1 pol. 14. stol.:

Obrázek
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Takhle jsem to také viděl. U rytíře tříčtvrteční prošívaná nohavice ze které kouká plátový spodek, ale samotnou nohavici bez plechu ne :(
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Tyhle "prošívané šortky" má Vítek ke kroužkovým nohavicím, které ale ještě nemá úplně hotové.

Ta zbroj ale vypadá docela zvláštně - prošívané šortky, přes ně kroužkové šortky, kolena a celoplechové nohy (zřejmě tedy jen s obyčejnou nohavicí pod plechem). To by mne zajímalo, nakolik to může být funkční; i když jezdec si asi ty spodní části nohou zas až tak moc krýt nemusel...
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Zdeslav: To může bejt ale jen prošívaný stehno... ale taky nemusí ;) Mno můžete bádat :)
Obrázek
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Kordulka: Ten pěšák má jen prošívané stehno, pak má kovově koleno a následně koženou holeň s kovovými pásky. Kroužky tam nemá. To nahoře je část košile...
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

mikey.88 napsal:Kordulka: Ten pěšák má jen prošívané stehno, pak má kovově koleno a následně koženou holeň s kovovými pásky. Kroužky tam nemá. To nahoře je část košile...
Však jo, tak jsem to myslela. Proto mne to zaujalo, že má tu spodní část nohy dost slabě chráněnou. Nahoře má prošívané kraťasy a přes ně kratší kruhy; a dole krom kolena a holeně nic 8-)
Ale jako pěšák mi ten pán nepřipadá, na to má tu zbroj moc pěknou...
Avátar uživatele
Josif
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josif »

No myslím, že jezdec si spodní část nohou krýt musel a to sakra dobře. Protože kam došáhne pěšák nejlíp???A i taková rozdrcená holeň od jezdce po nárazu kopím není zrovna jen nějáké komáří kousnutí. ;)
Bohuš Ras
Si vis pace, para bellum
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Jezdec si chrání v prvé řadě nohy... teprve pak hlavu a zbytek těla. Ona přimáčklá noha od koně taky nebude nicpřijemnýho :lol:

Ty prošívaný nohavice bude asi slepá ulička. Kdybych měl přemýšlet jako pěšák, tak si budu chránit stehno něčím prošívaným, koleno něčím tvrdým (kůže bude levnější) a zbytek nechám volnej. Zaprve se mi tam snad nikdo netrefí a za druhý, aby se mi dobře a rychle utíkalo z boje :lol: Pěchota to měla vždycky těžký...
Obrázek
Odpovědět