vypasovaný oděv - kabátce doby Karlovy

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: vypasovaný oděv

Příspěvek od mikey.88 »

Kdo tu krásu poškodil? Neříkej mi že Mocker! :shock: :evil:
Obrázek
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Velikou zásluhou Kordulky
máme tyto krásné fotky módních kabátců ze 70. let 14. století. Město Stralsund patřilo k Hanze a profitovalo na silném obchodním loďstvu. Takže měšťané byli hodně bohatí. I tak tu je ale krásný příklad rozmanitosti módy a dokonce nám může být i nápomocen při řešení zapínání ;)

Ukázka:
Obrázek

Odkaz na fotky:
http://mikey88.rajce.idnes.cz/Modni_kab ... ._Mikulase

A zde jsem našel odkaz na ten kostel. Ty sloupy tam jsou vidět.
http://www.360cities.net/image/stralsun ... 29.36,74.6
Obrázek
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Paráda! Krása krás :)
Nezabud hrr!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Jen ještě pro jistotu - odkud máš tu dataci?
Nezabud hrr!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Odtud: http://www.bildindex.de/obj20344501.html#|home
a ještě z jednoho odkazu.

Tady u toho odkazu mne matou zejména obrázky 6 a 7. Ten s tou hnědou "zástěrkou" (č. 6) vůbec nedává smysl. Má příčné řasení sukně. Ale může to skutečně být prapodivná malinká zástěra. Ovšem ten č. 7 - červenomodrý "neoprén", ten skutečně vypadá jako když ho maloval někdo, kdo netušil, jak vypadá kabátec z konce 14. století. A chlápek v šupinovém kabátci vypadá také divně.

S tou datací je velký problém, protože ačkoli už hledám as čtyři dny, k dataci hlav a fresek s nimi spojených nikde nic není. Já osobně si myslím, že mohou být o dost mladší.
Kostel byl navíc asi 5x přestavován, upravován a malován; naposledy v 80. a 90. letech 19. století. A protože vím, co se dělo s kostely v téže době u nás (hlavně jak probíhaly rekonstrukce), docela mám i pochybnosti, zda se vůbec jedná o původní fresky.
Dalším problémem je, že kostel byl značně poničen v 1. pol. 16. století, kdy jej vyraboval místní lupičský gang a co nešlo ukrást, to alespoň zničili. V jedné knize se píše, že měšťané dokonce část ukradených věcí od lupičů vykoupili; a na zbytek udělali několik sbírek a pořizovali zařízení znovu.
Jsou to samozřejmě všechno nepřímé indicie, ale nasvědčují tomu, že těla patřící k hlavám by ani nemusela být ze 14. století.

Ta výzdoba - platické 3D hlavy a těla jako freska - je docela neobvyklá. O to víc mne zaráží, že jsem o ní zatím nic nenašla. Tedy kromě zmínky v turistických průvodcích, že tam ta výzdoba je...

Ale je to krásné a navíc hotová módní přehlídka 8-) Takže pořád doufám, že konečně něco zjistím a potvrdím si historičnost fresek.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Tak jsem zjistila, že s tím kostelem je něco úplně špatně. Všimla jsem si datace fotek na tom předešlém odkazu a porovnala to s datací těchhle - http://www.bildindex.de/obj19003512.html#|home - fotek. Je to z let 1943 - 1945 a pod freskami těch chlápků (asi měšťanů) původně ještě byly fresky svatých z konce 16. století.
Jenže když se podíváme na Mikyho virtuální prohlídku kostela, tak tam už jsou jen bílé sloupy s freskami chlápků.

Takže kostel byl znovu rekonstruován po r. 1945. Pokud byl za WWII vybombardován a dostavěn, pak fresky nejspíš už vůbec nepůjde časově zařadit. Leda bychom někde narazili na nějakou zprávu o rozboru barev z doby před WWII. Achjo...
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Kordulka: Tak zkusíme napsat přímo do toho kostela. Pošli mi zpátky v SZ odkaz na ten jejich web a já tam napíšu. Oni by měli vědět co s jejich kostelem bylo ve středověku a za 2. sv. války :) Jinak kniha o tom kostelu existuje. V německé wiki je na stránce kostela odkaz na literaturu. Můžeš se zkusit po ní podívat. Já to nenašel :( Tam by to napsané být mohlo :)
Obrázek
Avátar uživatele
Czernozub
Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Czernozub »

Tak jsem si listoval biblí krále Václava IV., a upoutalo mě, že některé postavy mají kabátce jako z 50tých let, či minimálně hodně podobné. Je jich menšina, ale zas ne úplně malá. Napadá mě tedy- to se to do módy na chvilku znovu vrátilo, nebo v ní souběžně setrvávali od těch padesátých, či to má odkazovat do minulosti?
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Myslím, že ani tak ani tak Bible přece nezobrazuje jen supermoderní a bohaté šlechtice.. a jestli koujkáš dnes na lidi, co nosej, tak ačkoli se módní vlny střídají závratným tempem, je hodně lidí, zejména těch starších, co nosí třeba i 50 let staré oblečení..a není v tom žádný symbolismus..
Obrázek Det finns alltid hopp..
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Zube takove zavery asi neni moudre vyvozovat. Bible V. IV. je nesmirne symbolicka.
Obrázek
Odpovědět