Na 2.pol. 14. st. jsou pro jezdce a těžké pěšáky typické plátové nohy, nebo kombinace plátového/lamelového krytí holeně + nákolenka a stehna stále ješt často kryje prošívanice (oiddělené nohavice vypadající jako kraťasy), protože tam stále ješt částečně kryje kroužková košile a sedlo.
Adekvátní polstrování plátů, nebo lamel na holeni nezpochybňuji a roky jsem je s úspěchem používal, stejně jako adekvátní polstrování kroužkových nohavic. Nijak mi to nenarušovalo linii nohou a působylo to přirozeně, stejně jako na dobových předlohách (takže toho nemusí být tolik). Ale ty dotazované prošívné nohavice mi přijdou nacpané opravdu moc - zvláště když to nic neřeší, protože přes ně není ani plát, ani ty lamely.
Ptám se proto, že vytváříte jako propagátoři své doby a projektu předlohy těm ostatním
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Ahoj po dlouhé době,
jelikož jsem nespal a pilně makal dostal jsem se do bodu kdy bych si rád nechal poradit
Tvořím vycpávku přes zbroj dle tohoto námětu EDIT Bahnak: nefunkční odkaz(postava vpravo), ale přemýšlím jak je řešený konec vycpávky na zadku. Je tam rozparek/není? Na mojí rekonstrukci mě dost zadní lem vadí (je v celku) a než udělám nějaké radikální řešení, rád bych zjistil názor.
Jen letmo se zeptám, neřešilo se tu někde podobné téma? Že bych neprudil...
David napsal: Na mojí rekonstrukci mě dost zadní lem vadí (je v celku) a než udělám nějaké radikální řešení, rád bych zjistil názor.
Vadí ti při čem?
Napadá mě jestli ji nemáš příliš dlouhou... můj typ vzadu je to bez rosparku v kuse... takže teoreticky, si tam udělej rozparek(jako takový není proti ničemu), nebo ji zkrať.
Jakýkoliv pohyb, kdy potřebuju se kamkoliv natáhnout nebo udělat dlouhej krok. I sezení na čemkoliv krom štokrlete je problém. Pravda je, že je taky fest udělaná a ne zrovna poddajná. Nad dýlkou jsem přemejšlel, avšak nepřijde mě dlouhá. Kryje tak akorát vše potřebný...
Pokud je festovní a nedá se v ní hýbat pak tě asi zklamu- je k ničemu! Na co je ti prošívanice která ti svoji tuhostí neumožní pohyb?
Kolega od nás si prošívku dělal také a to několikrát než vychytal kde přidat vycpání, kde kvůli pohybu ubrat atd.
Pokud máš udělanou tu prošívku podle obr. tak tam se bojím, že jde o zbrojní přehoz pod kterým je kyrys- beru to podle uchycení řetězu
Quod licet Jovi, non licet bovi Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti.Jan Amos Komenský http://polnimyslivci.webnode.cz/
No narovinu, myslím že ten obrázek je další dost něpřesně obkreslený. Jinak mahy má pravdu, tahle věc by měla být spíš tenčí a reprezentativní. Pod ní kyrys, nebo ptátový kabátec.
Je těžké, radit takle bez prohlídky,ale když čtut ten tvůj popis tak si myslím že problém bude jinde.
Možná jsem jen kouda přehnal tu spodní část. Nemá kde se ohnout, páč se chová jako válec. Zkusím rozparek vzadu, abych tohle chování přerušil a uvidíme.
Co se týká názoru, že se jedná o zbrojní přehoz přes kyrys, dovolím si nesouhlasit. Je sice pravda, že tam je úchyt na řetěz, avšak jde především o předejití ztrátě vyražené zbraně z ruky v boji a k tomu není potřeba chycení na kyrysu. Vycpávka nebo prošívka stačí. Jde jen o to jak je úchyt přidělán. A pak, proč by na reprezentativní přehoz přidělávali úchyt na řetěz? Když jsem teď letmo prohlídl danou část Wágnera, většina kyrysů byla viditelně na postavě. Bohužel v týhle chvíli nemám jinej zdroj informací
Wagnera ber hodně s rezervou- je lepší dohledat si podle čeho to překresloval. Když to vezmeš, že to na obrázku je lépe vystrojený maník pak slabá prošívka na kroužkovce neobstojí. To by zhebl po první srážce. Navíc tam je ještě cosi jako dřevcový hák a ten opravdu na samotnou prošívku neuchytíš.
Dám sem pro srovnání jiného Wagnera- také prošívka, také rytíř EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
Všimni si toho vlevo jak mu vyčuhují z rukávů plátové paže a ten v pravo má dle mne pod juponem také zbroj.
Naposledy upravil(a) mahy dne Pá 14. Led 2011 20:31:11, celkem upraveno 2 x.
Quod licet Jovi, non licet bovi Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti.Jan Amos Komenský http://polnimyslivci.webnode.cz/
Wagnera beru dost z rezervou, respektive v různých věcech určitě. Dle popisu se má jednat o rytíře z náhrobku Jana III. z Rappolsteina po roce 1361
Edit:
Jasně, beru v úvahu že na těhle dvou jsou minimálně graficky znározněny plátové doplňky rukou. Škoda, že není kdekoliv znázorněno, jak silná ta vrstva je.