Části zbroje

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Re: Části zbroje

Příspěvek od Maršálek »

jako archaický přežitek, u nás se to nechytilo ani v té první půlce 14. st. (doložené je máme dolova jenom na pár příkladech)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Vím, vím na dvou hrobkách českých pánů. ;)
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Smil napsal:Vím, vím na dvou hrobkách českých pánů. ;)
nu mně napadají především pečeti - Rožmberk, král Jan, markrabě Karel ;) máme jeden rytý náhrobek Hrona z Pacova, ale tam není jisté, zda se spíše nejedná o plášťové spony a podobně bych interpretoval svatojiřskou legendu z Jindřichova Hradce. více mně z hlavy nenapadá ;)
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Maršálek napsal:máme jeden rytý náhrobek Hrona z Pacova, ale tam není jisté, zda se spíše nejedná o plášťové spony
Souhlas. Při srovnání s rytým náhrobkem Guty, která má jistojistě spony, bych také byl pro zavržení ailettů u pacovského pána.
Přílohy
Náhrobek Guty, dcery Václava II, Praha, Nár. muzeum, opuka, 1294-97.jpg
Náhrobek Guty, dcery Václava II, Praha, Nár. muzeum, opuka, 1294-97.jpg (159.68 KiB) Zobrazeno 3916 x
silva-nortica.blog.cz
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Koukejte, koukejte :!: :!: :!: Tohle se našlo v Novém Bydžově (na webu LH je příspěvek od Triss, která by zřejmě mohla dodat další informace): zlomek kroužkové zbroje

Dle informace od ID Triss se jedná o nález ve výplni jímky v zázemí měšťanského domu v Novém Bydžově ve východních Čechách; fragment kroužkové zbroje. Konstrukce jímky je datovaná dendrochronologicky do let 1370 - 1385.

Dotázala jsem se po rozměrech kroužků a doufám, že přibudou i další informace. A jsou z kulatého drátu 8-)
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Mě zase fascinuje, že v místě kde je nýtek se drát nerozšiřuje.

Zajímaly by mě další nálezové okolnosti, takhle zbývá mnoh dohadů, proč v měšťanském domě...
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Ale jo, rozšiřuje:
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz

Ono to jen asi bylo špatně vidět na těch menších fotkách

No a nález - buď v tom domě bydlel zbrojíř, nebo měšťan, který měl dobrý důvod opatřovat si zbroj 8-)
Bydžov jako královské město nebyl chudou bezvýznamnou vískou a je tedy pravděpodobné, že v něm bydlelo i pár dost bohatých měšťanů. Původně královské město se někdy kolem r. 1325 dostalo jako zástava za Janovy dluhy Vartenberkům. Ti však již r. 1407 vracejí Bydžovu privilegia královského města a stavějí jej tak na úroveň Hradce Králové.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal: No a nález - buď v tom domě bydlel zbrojíř, nebo měšťan, který měl dobrý důvod opatřovat si zbroj 8-)
Bydžov jako královské město nebyl chudou bezvýznamnou vískou a je tedy pravděpodobné, že v něm bydlelo i pár dost bohatých měšťanů.
ani zase nemuseli být tak pohádkově bohatí, aby si ji mohli pořídit, pokud k tomu měli důvod ;)
Kordulka napsal: Původně královské město se někdy kolem r. 1325 dostalo jako zástava za Janovy dluhy Vartenberkům. Ti již r. 1407 však racejí Bydžovu privilegia královského města a stavějí jej tak na úroveň Hradce Králové.
nic ve zlém, v jakém smyslu na úroveň Hradce Králové? Máš na mysli potvrzení některých práv, která měl i Hradec podle modela "užívání těchto konkrétních práv jako má město HK"?
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Kordulka napsal:Ale jo, rozšiřuje
To jo ale ve srovnání s tím co se sem vozí z indie je to tak nepatrně rozšíření, že se to snad ani nedá srovnávat(nebe a dudy)
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Tím mám na mysli, že Čeněk z Vartenberka udělil 14. prosince 1407 Bydžovu privilegia shodná s privilegii královského města a tím jej postavil na roveň ostatním královským městům; zřejmě si vzal za vzor právě priviegia královéhradecká a Bydžovu udělil stejná. V té době byl Bydžov ještě městem poddanským, protože zástava byla realizována a město se r. 1325 stalo na cca 250 let majetkem Vartenberků a Pernštejnů; nicméně si jej zřejmě dost považovali.
Odpovědět