Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Heinrichvs
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Vlk - český družiník (lehkooděnec - střelec) 1355 - 1370

Příspěvek od Heinrichvs »

Chlapci už jsem myslel že éra krutopřísňáků s falchiony ze 13 století o šířce dětské hlavy je už za náma.
Musím být zase jízlivý, protože tohle se omílá léta. Když jsem je před 4-5 lety dělal tak už tehdy se mi to příčilo. Tohle není zbraň pro nás.
Falchiony patří do starší doby a je to hlavně záležitost západní evropy.
Také s tím otravuju už 4 roky, falchiony byly celkem náročné zbraně na výrobu a rozhodně je nemohl mít nějaký usmrkanec pověčmuch. Šlechta a elitní bojovník určitě.

Typologie falchionů existuje, tedy mám ji, jen jsem to sem nedával, protože to sem nepatří.
Poslední používané falchiony končí tak někdy před polovinou 14 stol. pak už jsou jen v iluminacích. A to je velmi spekulatvní téma.
Ve středověkém umění vždy hrála velkou roli zašifrovaná sdělení stejně jako jednoznačné skratky.
Malchus je bájná zbraň pro bilblické výjevy. Falchion tak do 1350 pro lepší lidi. Tesák nožový tak jak je dnes v terminologii je od roku cca 1400.

Ať se na mě nezlobí Vlk střelec lehkooděnec. Snaží se poctivě a chce mít vyvážené věci. Proč zase sklouzávat do takový nesmyslů.
K luku na DK patří meč, dlouhý nůž, biják, palice a nevím co všechno. Meč byl za Karla běžný asi tak jako žebřiňák na cestách, ale o kvalitě těchto běžných mečů se dá říct: bláto. Myslím že to nikdo zatím nezkoumal, ale podle metalografie by takový bláto meč, měl být levnější než kvalitní tesařská sekera.
Odpovědět