Eifel napsal: O jakém koni uvažuješ ? Já budu příští rok kupovat mladého koně. Bohužel jse moc přerostlej, tak lipican jak má žena pro mně nepřipadá v úvahu. Vidím to na bílého kladrubáka nebo na velkopoláka - šimla.
Velmi pravděpodobně silnější ČT. Ujíždíš si na bílou?
Eifel napsal:maser napsal:Tak si tu zrovna prohlížím překlad fechtbuchu Petera von Danzig z roku 1452 přeloženého R. Vaverkou a jsou tu i nějaké poučky pro boj na koni (fol. 97v-100r, 403-411).
Dá se to někde prosím stáhnout ? Já měl jem od Kozy jízdní boj, ale ten jsem půjčil a je pryč....

On pan Koza napsal něco o jízdním boji? A už také překládá ty texty u obrázků?
Eifel napsal:4 Maser
Doporučuji ti začít jezdit v nějaké stáji , kde se jezdí western. On začátek bude všude vesměs stejný, ale ty budeš časem potřebovat úplně jiné náviky než které ti dají tam, kde se jezdí klasické ježdění ( anglie ).
maser napsal:Díky za radu. Co jsem se bavil s lidma od koní, tak mi taky doporučovali western, takže se utvrzuji v názoru na správný postup

Řekl bych, že je úplně jedno, kde začneš. Spíš si dobře zvol zkušeného trenéra a radši si zaplať opravdu kvalitní výuku. Troufám si tvrdit, že u "klasiky" budeš mít lepší výběr.