Přilbice

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Re: Přilbice

Příspěvek od Smil »

Z praktického hlediska proč ne? Dvě přilby jsou lepší než jedna.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Proč ne?

Tak si to někdy zkus. Ten klobouk by asi na tý spodní přílbě docela tancoval, nehledě na to, že je to prostě zbytečný a těžký.
S tou interpretací je problém. Najde se několik pramenů, kde to vypadá evidentně jako ozdobné klobouky,
na dalších to zase vypadá evidentně jako kovová přílba a obě součásti jsou i vyobrazeny stejnou "kovovou" barvou. Například v Romanci o Alexandrovi jsou kupodivu vidět obě tyhle varianty. Pro obě části kovové by mluvilo i několik náhrobků a plastik (nemám je teď v hlavě, ale někde se tu určitě potulujou).

Nějak si ale nedovedu představit to užití v praxi. Proč by si ten člověk bral na hlavu dvě helmy? Mohl by nastat případ, že by potřeboval rychle přehodit z klobouku na šlap nebo obráceně?

Nejpravděpodobnější se mi zdá, že v případě že nešlo o ozdobný klobouk z plsti, to byla prostě aditivní plátová ochrana boku hlavy, tzn. že to nebyla druhá přílba.

Námět na bádání je to ale lákavý, zkusím se do toho příští týden pustit a zmapovat to. Alespoň z toho, co budu mít k dispozici. :)
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Martin z Wrabie napsal:Mě by zajímalo, kde to autor tohoto obrázku viděl.
jo, to je přesně ten obrázek z toho mého Ospreye...takže už nic scanovat nemusím, díky
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Martin z Wrabie
Místo/Bydliště: Vrábská tvrz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin z Wrabie »

Divous napsal:
Martin z Wrabie napsal:Mě by zajímalo, kde to autor tohoto obrázku viděl.
jo, to je přesně ten obrázek z toho mého Ospreye...takže už nic scanovat nemusím, díky
Ne, to je obrázek z mého Ospreye. :lol:
"Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království." (Mt 19, 24)
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Když tomu klobouku dáš koženou výlož tak tancovat nebude a počítám s tím, že byl někde uchycený řemínky.

Na co dvě přilby? když ti jednu rozkřísnou máš pod ní ještě jednu funční.
jen spekuluju: nemohlo jít o věc užitečnou při obléhání.... padající kde co klobouk nárazy ztlumil. Menší riziko zásahu obličeje nebo otřesu mozku.

Jinak souhlasím.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

a co když ta spodní helma nebyl ve skutečnosti basinet, ale jen lebka?
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

kure napsal:Smil: Mám pocit že se došlo k výslledu s odkazem na nějaký pramen (možná Macijewská bible) že se nejspíš jedná o blbou interpretaci šalpu s ozdobným kloboukem navrch. Klobouk potom měl zdobení a rozhodně neměl ochrannou funkci. Ale možná si to už nepamatuji přesně zkusím to tam dohledat.
zmiňovaný typ "kombinované" helmice se objevuje v Romanci o Alexandrovi - Oxford, Bodleian Library, MS. Bodl. 264, (Roman d´ Alexandre), cca 1344 a snad i v Holkhamské bibli - London, British Library, MS Harley 2253, (The Holkham bible), cca 1320-30
nějak jsme se po vášnivé diskuzi shodli, že je lepší se touto cestou nepouštět ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

V tomhle videu jsou ty zajimave pobaltske divné špičaté teutonské přilby :D
ENJOY: http://www.youtube.com/watch?v=eAmMcBQavKE

..a mihá se tam i krásný klappvisor :)
Obrázek Det finns alltid hopp..
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Mickey - nejsem si tak jist,ten úkos těsně nad očima znamená,že na čele nemáš téměř žádnou ochranu.Když máš dírky takhle na jedné straně ,tak sice neprojde turnajové kopí,za to nic nevidíš /přes díry se hodně kouká/ a ještě hůř dýcháš.Pár kbelců se závěsem se našlo,ale co vím ,tak jen kratičkým.
Opatrně !
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

u těch závěsů kbelců si nejsem jistý, nejde-li o druhotné úpravy v romantismu

ke kombinaci hluboké lebky a železného klobouku v rámci "jedné" helmice - dohledal jsem ji pro 4o. léta 14. st. současně ve více obrazových pramenech s rozdílnou lokací (Anglie, Nizozemí, Čechy). nosí ho jak jízda, tak i pěšáci. domnívám se, že se tedy jednalo o slepou cestu vývoje ochrany hlavy, která se v horizontu druhé generace již neprosadila, respektive asi neosvědčila
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Odpovědět