Re: štíty

Moderátor: Heinrichvs

Zpitíhněv
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Horní Bříza/Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zpitíhněv »

díky, s dřevcovkou samozřejmě počítam, ale chtěl jsem si i zjistit jak by to bylo s možností další výzbroje. O těch velkejch obdélníkovejch(či lichoběžníkovejch) jsem už slyšel, ale nebyl jsem si jistej jak to s tim bylo u nás. Zároveň jsem ale někde kdysi zahlídl i ten ovál a v osprey(Osprey - German Medieval Armies 1300-1500) dokonce i kruhovej, tak jsem se chtěl zeptat jak to bylo. Na pěsťák bych se chtěl taky zeptat, protože mam celokovovej a nevím jestli by to nevadilo na toto období a na moje postavení.
Odborník ví stále více o stále menším počtu věcí. Nakonec ví opravdu všechno o ničem.
http://www.shsinvictum.cz
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Velký kruhový štít bych nejspíš vynechal je to hodně spekulativní.
Pro organizovaného dobře vybaveného pěšáka je podle mého celokový pukléř v pořádku .
Add oválné štíty na jeden si vzpomínám z rukopisu Mannesse(cca 1310-1330) a pak z polska, ale to si bohužel nevzpomínám. :?
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

myslím, že oválné štíty jsou opravdu minoritní.
pukléř bych doporučoval dřevěný, s kovovou puklicí. ty celokovové se tuším běžně objevují až v druhé půli 15. st.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Tak tak. Když už štít, tak bych volil asi ten pěsťák. Vojtěch od nás ti může udělat pěkný dlabaný, s kovovým umbem. Pokud bys trval na nějakém tom větším štítě tak tam je to opravdu hlavně ten obdélník/lichoběžník (měly by být při pohledu shora prohnuté). Ty kulaté (oválné) se objevují dost málo. Klasickému erbáku (sferický trojúhelník) bych se u pěšáka radši vyhnul.
Nezabud hrr!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Pěšák klasický sférický trojúhelník ani nevyužije... Nezapomínejme, že má obě ruce na dřevcovku. Ty oválný jsou myslím hojně v té Uherské kronice. Tam je vůbec dostatek štítů... Jsem taky pro klasický pěstní štítek, dřevěný s kovovým umbem (u chudších i bez něj - železo je drahé)

Docela bych rád viděl 50 pěšáků s dřevcovkou v šiku. K čemu by proboha ten trojúhelník využili? :) Dokud si pěchota drží od protivníka odstup na délku kopí, sudlice aj., tak štít nepotřebuje. Když se dostane nepřítel dál, jde většinou počet pěšáků rapidně dolu (předně to platí tam, kde je protivníkem dobře vyzbrojená šlechta). ;)
Obrázek
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Mikey: Nemůžu s tebou tak uplně souhlasit. Pěšáky vyzbrojené kopím a štítem máme doložené v mnoha obrazových i narativních pramenech prakticky po celý středověk (i pro starověk samozřejmě a nemyslím tím jen pillum a scutum ;).

Je nutné si uvědomit, že pěchotní štíty (stejně jako třeba pozdější pavézy) sloužili především k ochraně před šípy, šipkami, kameny, případně kulemi, lahvemi a dalším bordelem co ho v bitvě nebo při dobývání lítalo vzduchem fakt hafo. A tam se štít hodil dost, to mi věř, to mi si při našich hrátkách na středověké šarvátky neumíme představit. Ale funguje to docela dobře i pro boj na blízko. Valkoun použivá kopí (2,5 m) s velkým lichoběžníkovým pěchoťákem a je to pro soupeře celkem obtížně překonavatelná kombinace.

Však přijeď na Libušín, uvidíš sám ;)
Nezabud hrr!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Zdeslav: Uznávám... ale ne trojúhelníky... ;)

Ostatní štíty (obdelníky, ovály) jsou doložené (Itálie, Uhry, apod.) Nicméně neznám iluminaci či jiný pramen, kde by měla pěchota (nemyslím tím sesedlého nobila) s trojúhelníkovitým štítem... :)
Obrázek
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Nemohu s vámi uplně souhlasit, ovály jsou poměrně rozšířené v Itáli, kde jsou zachycené na malbách od Altichieriho a Boronziho a to v četnosti 1 ovál na 3 pěchotní :D
Btw: Na Vyšebrodském oltáři je vyveden přerostlý pěsták, který by se hodil spíš do kategorie větších kulatých štítů, ale v tomto případě se neodvážim o interpretaci..
Nezabudovi Sláva!
Zpitíhněv
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Horní Bříza/Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zpitíhněv »

Tak jsem si to asi sesumíroval a došel jsem k závěru, že si pořídím dřevěný pěstní štítek s kovovou puklicí a k tomu odpovídající poboční zbraň(nějaký tesák či tak) a jako hlavní zbraň sudlici nebo kopí. A pak začnu překecávat známý abysme si udělali jednotku s většíma štítama. Sám bych si s tim asi připadal neohrabanej a pomalej... Doufam, že jsem si to sesumíroval dobře ;)
díky všem za pomoc.
Odborník ví stále více o stále menším počtu věcí. Nakonec ví opravdu všechno o ničem.
http://www.shsinvictum.cz
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Sesumíroval sis to excelentně, přesně tak by to mělo vypadat. Zvlášť to s těma známejma se mi obzvlášť líbí :)
Nezabud hrr!
Odpovědět