Nemýlíš se. Trošku kuriozní je, že i Liber depictus" je v literatuře někdy označován jako "Krumlovský kodex"trener napsal:Liber depictus a Krumlovský sborník jsou (pokud se nemýlím) dvě různé věci, přičemž Krumlovský sborník je datován přímo do roku 1420.
Kristýna, žena táborová, svobodná, r. 1400+/-
Moderátor: Sovinec
Re: Kristýna, žena táborová, svobodná, r. 1400+/-
Tady je ten obrázek z Hodinek, kde je docela zřetelné šněrování.
- Přílohy
-
- Duc_de_Berry_t.jpg (201.89 KiB) Zobrazeno 4204 x
Aures in anima me pulsat
No, pokud se chceš věnovat třeba 1. pol. 15. století, tak pak by asi bylo lepší hledat inspiraci a zdroje na Brodci. Tohle forum je zaměřeno na dobu Karla IV., tak je prostě nutné počítat s tím, že preferujeme hmotnou kulturu té doby a o ní také bádáme
To, prosím, neber tak, že Ti nechceme poradit, ale jestli se Ti líbí šněrovaný oděv, tak potom by asi bylo vhodnější volit jiné historické období, v němž se prokazatelně nosil.
To, prosím, neber tak, že Ti nechceme poradit, ale jestli se Ti líbí šněrovaný oděv, tak potom by asi bylo vhodnější volit jiné historické období, v němž se prokazatelně nosil.
Můžu se zeptat, za se ty čárky v prostřed PD dají vnímat jako šněrování? Jenom pro to, ať vím, jak vnímat různá vyobrazení...něco podobného je na tom druhém obrázku, tkerý jsem tu uváděla...A dá se to popř. vnímat jako šnerování křižmo, nebo to není stylizace a skutečně se tak vázalo?
Tohleto je r.1409
Tohleto je r.1409
- Přílohy
-
- Germany Wertheim Stiftskirche Uta of Teck 1409 small 83.JPG (155.99 KiB) Zobrazeno 4133 x
Aures in anima me pulsat
-
Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,Kikina napsal:Můžu se zeptat, za se ty čárky v prostřed PD dají vnímat jako šněrování? Jenom pro to, ať vím, jak vnímat různá vyobrazení...něco podobného je na tom druhém obrázku, tkerý jsem tu uváděla...A dá se to popř. vnímat jako šnerování křižmo, nebo to není stylizace a skutečně se tak vázalo?
Tohleto je r.1409
konstatování Kordulky ber dost s rezervou. Šněrování oděvu obecně lze dobře doložit ať už písemnými nebo obrazovými prameny řekněme po roce 1350. To, co jsi našla, je jednoznačně cotehardie, tedy dámský vypasovaný oděv se šněrováním. Všimni si, že častěji se dá nalézt šněrování uvázané jedním směrem - jako tady, ne (dnes častěji používané) křížky.
Nicméně těch příkladů je celá řada, takže pokud chceš dělat přelom 14./15. tak se toho rozhodně bát nemusíš. Jo, kdybys uvažovala o roce 1360, tak bych o tom možná přemýšlel, jestli to není jen pro šlechtičnu, výjimka, módní záležitost, nebo tak, ale na konci 14. už ne.
A jestli chceš pár příkladů? Tak na ten začátek určitě hrobku Phillippy Hainautské (1365) nebo lady Catherine Beauchamp (1370-5), u nás třeba Juditu v Bibli ze Sadské (Nár. muzeum, sign, XII.A.19, fol.234v), nejzásadnějším pramenem pak jsou rukopisy Václava IV. Třeba Willehalm (1387) , (ONB Vídeň,Cod.S.N.2643, třeba fol. 389r) a hlavně Cod. 2759-2760, tedy bible Václava IV. (kokem 1390), tady nemohu sloužit folianty, protože rukopis není korektně naskenovaný a tak obrázky z něj nemám správně číslované. Ale konec konců i ty ženské prodávající ve Slavětíně chleba mají cotehardie šněrované vpředu.
Na základě uvedených skutečností bych si dovolil považovat šněrování (stejně jako zapínání na knoflíky !) ženského svrchního oděvu vpředu na konci 14. století nejen za prokázané, ale dokonce za celkem běžné.
- Bilajz
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha/Brno
- Kontaktovat uživatele:
Pane Posadowski, menší OT, jak se to jednosměrné sněrování na konci váže? U křížků je to jednoduchý.
- Klinštejn
- Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
- Kontaktovat uživatele:
šněrování vepředu 1375 a je to..

Det finns alltid hopp.. Re: Praktické rady
Ahoj lidi, něco málo jsem se tady dočetla o konci nošení kápí, chtěla bych se poptat na podrobnosti. Děláme skupinu k r. 1400, takže jsem rozšiřovala výstřih a řeším, co si udělat do chladných dnů, protože s tak odhaleným výstřihem budu asi mrznout. No a chtěla jsem si udělat kápi na knoflíčky ve předu. Druhá verze, co mě napadla a zdá se mi k době je takový ten dámský čepec/kápě otevřená s přehnutým okrajem ven, ale to moc neřeší zakrytí mé holé šíje. Poslední možností mi připadá takové to zavití i s takovou tou plachetkou pod bradou a přes ramena...
Díky za jakoukoliv radu
Díky za jakoukoliv radu
Aures in anima me pulsat
- Czernozub
- Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Praktické rady
To už by fakt myslím chtělo se zeptat na Brodci než tady...
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Sókratés
Re: Praktické rady
Problém je, že jsem brodec prošla a nenašla jsem nikde místo, kde by se dalo něco takového řešit, zase jsem nechtěla zakládat nové vlákno. Navíc mi připadá, že brodec spí. Tady to žije a hemží se lidma, tkeří pořát něco řeší, diskutují a zdokonalují své znalosti.
Četla jsem tu o pár stránek napřed něco o konci nošení kápí, tak jsem se chtěla doptat na podrobnosti. Toť vše. Je více lidí, tkeří dělají více období, nebo se apoň zajímají a znalostí dřívějšího období mohu předejít některým chybám ve svém období, které zrovna dělám. Tak se omlouvám, jestli tady vadím a smradím
Četla jsem tu o pár stránek napřed něco o konci nošení kápí, tak jsem se chtěla doptat na podrobnosti. Toť vše. Je více lidí, tkeří dělají více období, nebo se apoň zajímají a znalostí dřívějšího období mohu předejít některým chybám ve svém období, které zrovna dělám. Tak se omlouvám, jestli tady vadím a smradím
Aures in anima me pulsat