Na tom prvním tesák nějak nevidím.
Ten Alexandr by měl být 1338-44. Pokud to není v později přidaných částech
Alexander and Dindimus a
Marco Polo. Ty jsou kolem r.1400. I když podle toho obrázku se toho nedá říct zrovna moc a bez srovnání s dalšími prameny se dá taky těžko posoudit relevance francouzské knížky, dodělané později v Anglii
Nicméně Žákovský uvádí na 14.st. ten výše zmíněný tesák z Týřova. Nepodařilo se mi sehnat lepší dataci. Pokud někdo má možnost nahlédnout
"Durdík, T. 1982: Nálezy z hradu Týřova II. Katalog starších sbírek - Die Funde aus der Burg Týřov II. Katalog älterer Sammlungen. Zprávy ČSSA 24. 34 str. ", tak by jsme se možná dozvěděli víc. V Ostravě to ale neseženu

Je to nožový tesák bez záštity i trnu. Délka není uvedena, podle poměru čepele k jílci bude podle mě kolem 30-50cm.
Jako mě na tohle vlákno vlastně upozornil kamarád, kterého jsem ponoukl k pročítání Karlovců, ať se vzdělá a může se adekvátně vybavit. A první co mi psal je že na Karla tesák prý ne. Tahám sebou jeden už dvě sezóny a nikdo se neozval, tak mě to právě zarazilo. Tak jestli je to třeba, tak si ho můžu zkusit doložit z českých pramenů. Ne že bych se do toho hned hrnul

Z nálezů to nedám. Jestli je jich publikovaných 30 u nás pro celé 14-15.st. tak bych toho asi musel docela dost najezdit po hradech a oblastních muzeích. No a tam stejně nebudou zadatované líp než na 100 let