Kompletní zbroje - ukázky

Moderátor: maser

Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompletní zbroje - ukázky

Příspěvek od Klinštejn »

Já vim co tam má být :) Jsme odnož z Dubé.. takže máme ostrve mezi zlatými křídly..
Spíš budu přemýšlet, jak to pak na tom kbelci bude vypadat.. :)
Obrázek Det finns alltid hopp..
Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Zase OT, ale musím ti milý Klinštejne zdělit, že jsem si fotku čtyř bojovníků, co jsi sem postnul ve svém předposledním příspěvku nastavil jako tapetu na plochu. FAKT dobrý :!: :D
Ta scéna mi opravdu zaujala a že si na takové věci jako je plocha v PC moc nepotrpím. Od instalace Windows 7 jsem používa fádní windosowské levandulové pole. :lol:
Co se nerozvíjí, umírá!
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Pár zajímavých obrázků:

Wilhelm von Bopfingen (náhrobek v kostele v Bopfingenu, 14. století)

Otto VI. von Orlamünde-Weimar (náhrobek v klášteře Nebeská koruna v Plassenburgu, cca 1340)

Dóžecí palác v Benátkách, 14. století

Chantemell de Flavacourt (Paříž, cca 1355)

Zaujalo mne totiž to zesílení ochrany hrudi řetězy.
Avátar uživatele
Klinštejn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Kordulka napsal:Zaujalo mne totiž to zesílení ochrany hrudi řetězy.
Na tom mu přece visí meč, někdy též dýka, kbelc a tak... Myslím, že to jako zesílení ochrany hrudi může fungovat, ale až sekundárně.. Primární je, aby nepostrácel ty scoje bouchačky.. :D
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Jak píše Klinštejn. P. Žákovský třeba uvádí toho Bopfingena jako příklad kde prim má hrát zesílení hrudníku, ale i u něj si myslím že jde hlavně o úchyt na zbraně/zbroj. Alespoň podle koncových článků řetězů. Dodatečnou ochranu bych řadil až na druhé místo za módu.
Praktičnost tohodle výmyslu nejlépe postihuje krátká doba jejího hlavního používání: 30.-70. léta.
silva-nortica.blog.cz
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Maser:

Takže myslíš že to nebylo moc praktické? Mě to vždycky právě přišlo jako že se to mohlo náramně hodit. Nějakej filuta si to na začátku těch 30. let udělal a od něj to odkoukali jiní a pak už se to začlo šířit jako móda. Zas na konci těch 70. let už to začínalo vypadat out tak ti kdo si nechávali dělat moderní zbroje to vypustili. Ale ten praktický účel tam je, ne?
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Praktické to proti ztrátě zbraně bezesporu určitě bylo. Otázka je jak to překáželo když k tomu byly uchyceny ty zbraně/přilba a člověk se musel ohánět. Iluminace často zachycují ozbrojence, kteří mají ty řetězy mimo boj odpoutané, případně svázané i do uzlu aby nepřekážely. Když pár měsíců počkáš tak ti povyprávím, řetězy plánuju.
silva-nortica.blog.cz
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

U toho Bopfingena to je jasné zesílení plátového kyrysu. Řetězy vypadají, že jsou pevně přichycené k plátům.
U ostatních se nejspíš opravdu jedná o dvojí fukci - primárně uchycení částí zbroje a sekundárně zesílení krytí trupu (spojení užitečného s ještě užitečnějším 8-) )
Avátar uživatele
Klinštejn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Myslím, že to jen neuměl lépe vyřezat...
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Podobně zesílené zbroje používali vikingští předáci. Existuje nález lamelové zbroje která je také zesílena řetězy přes hrudník. Bohužel nejsem schopen ten obrázek dohledat. Takže možné je asi oboje- pasívní ochrana, kde řetěz výborně působí proti sekům a na druhé straně ono uchycení zbraní.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Odpovědět