Kompletní zbroje - ukázky
Moderátor: maser
Re: Kompletní zbroje - ukázky
Přijde mi, že jak panáček se sekerou, tak ten s palicí mají stejný problém. Nohy dobrý, hořejšek taky, ale ten přechod mezi tím v pase je prostě u obou divnej. Ten s sekereou má dle mého názoru moc krátký kyrys, ten druhý taky, navíc má moc krátkou kroužkovku a pod ní nevidím prošívku .-/
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Armin: Jak myslíš moc krátký kyrys? Nedostatky to má... jistě. Ale je to pořád lepší než některé hrůzy z Libušína 

No není sporu o tom, že je to lepší než většina věcí co potkáš na Libušíně.. Jde o to, že mi přijde, že někteří lidé ty Churburské kyrysy kopírují, aniž by o tom dostatečně přemýšleli. Ty kyrysy sice jsou malé, ale jsou také na malé lidi (což jasně prokazují zbylé zbroje). Ten kyrys by měl končit v místech, kde mají lidé jako já spodní hranu nejspodnější pneumatiky na břiše
Tak aby ses v něm mohl pohodlně posadit, ale zároveň kryl celé břicho. Podbřišek, stehna nad plátovými nohami a rozkrokrok pak musí být dostatečně kryty prošívkou a kroužky, jinak si člověk koleduje o průser. Minimálně ten chlapík s palicí to tak nemá.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
No co jsem viděl já, tak zas tak nízko ten kyrys většinou nesahá. Například u této sošky (sice kyrys vidět není, ale dá se s velkou pravděpodobností předpokládat, že je ukryt pod Juponem) sahá výš. Zhruba do míst, kde končí žebra a začíná krajina břišní. Mělo by to tak logiku, že šlo hlavně o ochranu hrudního koše před jeho zlomeninami. Možná, že se jedná o uměleckou interpretaci a slohové vyjádření dané epochy, nicméně je toto zobrazení příliš časte a dochované kyrysy tomu nahrávají. Nemyslíš?
http://bp0.blogger.com/_0TGtsjgdrDo/SJC ... eDijon.jpg
http://bp0.blogger.com/_0TGtsjgdrDo/SJC ... eDijon.jpg

Také se kloním k tomu, že ty kyrysy byly kratší- lépe se v tom ohneš pokud musíš a nezvedáš si kyrys kyčlemi. Primárně ti kyrys chrání hruď před ránou dřevcem či kopím(vezmu-li v ůvahu, že kyrys byl jezdecká záležitost).
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
Když problém u tého panáčka, kterého si sem dal dle mého názoru spočívá v tom, že si ho jaksi neumím představit bez té zbroje... U normálníc lidí ten krátký kyrys udělá něco takovéhoto (tímto se omlouvám Sebastianovi, že ho používám jako dokumentační příklad) 
Zaprvé mi ta pneumatika přijde neestetická, za druhé je to dle mého názoru zcela kontraproduktivní.. Bod na břicho jde v podstatě do měkkého, tedy jen do kroužků slabé podzbrojové prošívanice. Troufám si tvrdit, že dobrou ranou pošlu do nemocnice chlapa i tupou zbraní... Moc si neumím představit, že by to tak někdo skutečně nosil. Vždy v historii přeci platilo, že nejhorší zranění je zranění břicha.
Jako je to jen můj názor, netvrdím, že je to nějaké dogma...
Zaprvé mi ta pneumatika přijde neestetická, za druhé je to dle mého názoru zcela kontraproduktivní.. Bod na břicho jde v podstatě do měkkého, tedy jen do kroužků slabé podzbrojové prošívanice. Troufám si tvrdit, že dobrou ranou pošlu do nemocnice chlapa i tupou zbraní... Moc si neumím představit, že by to tak někdo skutečně nosil. Vždy v historii přeci platilo, že nejhorší zranění je zranění břicha.
Jako je to jen můj názor, netvrdím, že je to nějaké dogma...
- Přílohy
-
- 33681_1527949171411_1615155649_1226128_6393742_n.jpg (139.42 KiB) Zobrazeno 3465 x
Mě to dělá tu samou Michelinku
Vyvazuji tedy meč výše. Když vezmu, že bych seděl původně na koni tak ten meč bude stejně výše. Navíc v této době se ke kyrysům postupně přicházelo přes plátové kabátce. Když koukneš na některé pláťáky tak také kryjí hlavně hruď. Jen se zeptám čistě technická- ty jak máš ten pláťák, tak máš pas v pase?
Nosil jsem svého času i takové ty okapové kyrysy do pasu a vadily jak čert. Ohnout se v tom nedalo. To si raději vykryji útok na břicho štítem.
Nosil jsem svého času i takové ty okapové kyrysy do pasu a vadily jak čert. Ohnout se v tom nedalo. To si raději vykryji útok na břicho štítem.
Quod licet Jovi, non licet bovi
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Armin. Tak ten pán to má asi trochu jinak, než by měl mít. Podle mého názoru by to mělo vypadat nějak takto: (a dle iluminací, skulptur a obrazů by to tomu odpovídalo... )
EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz
Lepší rekonstrukci jsem nenašel.
Tady plastika:
Ty fotky dobře znáte ne? Všimni si, kde ten muž má podbříšek a krajinu břišní a kde mu končí ten kyrys pod Juponem. KDyž se ten sochař dělal s tou látkou na rukávu, aby to vypadalo skutečně, proč by neudělal reálně i ten kyrys? Ono asi taky záleží na tom, jak silnou a jak ušitou má pod tím člověk tu prošívku a taky jak moc je obtloustlý
Je docela zajímavé sledovat, jak spousta lidí a to včetně zahraničí, má ten kyrys strašně nízko, případně málo vydutý či jinak neforemný vůči originálům. Jenže právě ta výduť má za následek, že se to při střetu s dřevcem či kopím nepromáčkne či neprobodne tak snadno jako plošší kyrys. Je to trochu fyzikální vlastnost výduťí a to včetně mostního oblouku, Čím se ta křivka podobá více kruhu, tím má větší odolnost vůči tlaku...
Možná už tady plácám ale přijde mi to logické
Lepší rekonstrukci jsem nenašel.
Tady plastika:
Ty fotky dobře znáte ne? Všimni si, kde ten muž má podbříšek a krajinu břišní a kde mu končí ten kyrys pod Juponem. KDyž se ten sochař dělal s tou látkou na rukávu, aby to vypadalo skutečně, proč by neudělal reálně i ten kyrys? Ono asi taky záleží na tom, jak silnou a jak ušitou má pod tím člověk tu prošívku a taky jak moc je obtloustlý
Možná už tady plácám ale přijde mi to logické

- scarvein
- ČLEN SPOLKU a sponzor Brodce
- Kontaktovat uživatele:
A hele, ta plastika je Walther von Hohenklingen, ten slouzil jako inspirace pro mou zbroj 
V minulosti si boli ludia ovela blizsi... stare zbrane totiz este nemali dostatocny dostrel.