Vosku si připrav dost, já jsem ho na dvě podrážky spotřeboval určitě víc než čtvrt kila.
Paní z Klinštejna, česká vyšší šlechta
Moderátor: Sovinec
Re: Paní z Klinštejna, česká vyšší šlechta
Boty dáš ohřát do trouby na takovou teplotu, že když se podrážky dotkneš kouskem vosku, začne se sám rozpouštět. Pozor, neupéct!
Mezitím rozehřeješ včelí vosk do tekuta, pak boty vytáhneš z trouby, otočíš podrážkou vzhůru a začneš po troškách polévat voskem. Díky houbovitosti krku se sám ochotně vsakuje dovnitř. Když začne na povrchu tuhnout, místo aby se vcucával, je podrážka moc studená a je potřeba boty znovu nahřát. To celé opakuješ tak dlouho, než Ti dojde vosk, než Tě to přestane bavit, nebo než podrážky přestanou sát (což je ta nejméně pravděpodobná varianta
).
Vosku si připrav dost, já jsem ho na dvě podrážky spotřeboval určitě víc než čtvrt kila.
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
http://www.arxbona.cz
Osobní zkušenost? uvažuju o těchto botech a tak se rád nechám poučit od toho, kdo je má odzkoušené a ochozenéKordulka napsal:Na zimu ty botky v této podobě nejsou vhodné. Nemají stélku, mají tenkou podrážku...
Na druhou stranu mi přijde nesolidní radit ostatním, nemá-li dotyčný rádce na dobu k níž o reáliích radí vlastní oděv a vybavení. Takové teoretizování má z mého pohledu pramalou hodnotu a je pouhým plkáním.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Ano, osobní zkušenost. V botách bez stélky a s tenkou koženou podrážkou je v mokru, mrazu nebo/a sněhu skoro stejná zima, jako kdyby člověk chodil bos. Zejména, pokud jsou boty úzké nebo ještě nerozšlápnuté a někde tlačí.
Ale jak pravíš - není nad osobní zkušenost, přeji příjemné nošení
To je pravda - na to, že se dobou Karlovou nezabýváš, se zde vyjadřuješ úplně ke všemu
To je pravda - na to, že se dobou Karlovou nezabýváš, se zde vyjadřuješ úplně ke všemu
-
Lenka
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Já mám v botech místo stélky kožešinovou vložku, ta jednak hřeje a jednak je v ní chůze měkčí a pohodlnější. Nebo se dá taky použít vlněná plsť.
Nosím na zimu nízké střevíce s měkkou podešví z relativně tenké kůže (0,8-1mm) cca o pět čísel větší (dar přítele Amata
), které vycpávám zvrchu i zespodu (i zezadu) ovčí kožešinou. Nejnižší teplota byla (pro jejich nošení) letos v lednu (-6 až -9 stupňů Celsia), chodil jsem po sněhu a večer jsem měl ledové zmrazky mezi kůží a kožešinou, ale nohy úžasně v teple. Nevím ale, jak by to fungovalo při oblevě.
Kamarád má výrazně větší krpce (také z tenké kůže), které vycpal rounem, brodil v nich řeku v listopadu a chovají se jako oetzky - pár kroků vyždíme vodu a noha je ve vlhkém teple.
Kamarád má výrazně větší krpce (také z tenké kůže), které vycpal rounem, brodil v nich řeku v listopadu a chovají se jako oetzky - pár kroků vyždíme vodu a noha je ve vlhkém teple.
Takže nevíš, jak je to s těmito botami, ke kterým se vyjadřuješ - oni to totiž ostatní berou tak, že víš a tedy radíš z osobní zkušenostiKordulka napsal:Ano, osobní zkušenost. V botách bez stélky a s tenkou koženou podrážkou je v mokru, mrazu nebo/a sněhu skoro stejná zima, jako kdyby člověk chodil bos. Zejména, pokud jsou boty úzké nebo ještě nerozšlápnuté a někde tlačí.
A ano, je pravda, že s dobou 2. poloviny 14. st, jsem před lety aktivně skončil, přesto k němu mám stále dost vybavení, viz. např. Kadaň
Omlouvám se ostatním za OT
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Pá 18. Zář 2009 8:20:29, celkem upraveno 1 x.
trener napsal:Nosím na zimu nízké střevíce s měkkou podešví z relativně tenké kůže (0,8-1mm) cca o pět čísel větší (dar přítele Amata), které vycpávám zvrchu i zespodu (i zezadu) ovčí kožešinou. Nejnižší teplota byla (pro jejich nošení) letos v lednu (-6 až -9 stupňů Celsia), chodil jsem po sněhu a večer jsem měl ledové zmrazky mezi kůží a kožešinou, ale nohy úžasně v teple. Nevím ale, jak by to fungovalo při oblevě.
Nosím na zimu do kotníkových bot dvoje vlněné nohavice a ustál jsem opakovaně bez problémů i nízké teploty kolem -10 (viz. fota z Dobaliv a zimního lovu)
-
Monila
- Místo/Bydliště: Česká Lípa
- Kontaktovat uživatele:
ahoj znovu po delší době 
Většina už tyhle šaty viděla a stejně plánuju nový;) tak jen bych chtěla vědět váš názor;)
Díky:)
Většina už tyhle šaty viděla a stejně plánuju nový;) tak jen bych chtěla vědět váš názor;)
Díky:)
- Přílohy
-
- my.jpg (495.12 KiB) Zobrazeno 4771 x
Naposledy upravil(a) Monila dne Stř 26. Led 2011 10:36:06, celkem upraveno 1 x.
Dum spiro, spero..
Máš nějaký podklad pro ten typ rukávů u toho roucha?
-
Monila
- Místo/Bydliště: Česká Lípa
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš ty pachy? Mno.. ze začátku jsem to obšlehla z fotek z netu, samozřejmě sem koukala na obrázky šatů na www.kostym.cz, u Lenky jsou šaty s těmito pachy velmi podobné.. A jsou takové pachy jsou vyobrazeny i u Wágnera..Máš nějaký podklad pro ten typ rukávů u toho roucha?
Dum spiro, spero..