Barvy

Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Re: Nezabuditzi - pokus o rekonstrukci ozbrojené hlídky

Příspěvek od Pike »

:roll: No dobrá. Připusťme, že vynechám všechny žlutohnědé, žlutozlaté a žlutooranžové a vypíšu jen ty, které já vnímám jako žluté (a nebudu se pouštět do úvah, proč by danou symboliku měl mít jen určitý odstín té které barvy, úvah o stálosti barevných pigmentů na iluminacích i na oděvech atd.):
26r: Graf Friedrich von Leiningen - varkoč a kropíř
29r: Der Markgraf von Hohenburg - kápě
46v: Herr Jakob von Warte - cotte dámy
52r: Herr Walther von Klingen - varkoč a kropíř
61v: Herr Heinrich von Frauenberg - varkoč
63r: Der von Kürenberg - podšívka surcottu
64r: Herr Dietmar von Ast - tašvice
73r: Herr Ulrich von Gutenburg - podšívka gardecorpsu
82v: Der Schenk von Limpurg - kropíř
122r: Herr Heinrich von Rugge - surcotte
166v: Herr Walther von Metze - podšívka varkoče
182v: Herr Bligger von Steinach - podšívka kápě
192v: Albrecht Marschall von Rapperswil - varkoč a kropíř
194r: Herr Otto vom Turne - nohavice
197v: Herr Goesli von Ehenheim - oděv dámy (tady je odstín tmavší, ale barevnost celého obrázku je proti většině CM jiná)
201r: Der von Wildonie - nohavice
219v: Klingsor von Ungarland - cotte (spodní řada 1. a 5. zleva)
261r: Von Stamheim - podšívka surcottu
262v: Herr Goeli - podšívka kápě
273r: Herr Neidhart - nohavice, suknice, pruhy na suknici
300r: Von Wengen - podšívka surcottu
302r: Herr Pfeffel - podšívky surcottů
318r: Der Burggraf von Regensburg - podšívka pláště
344v: Bruder Wernher - okraj čapky
355r: Süßkind, der Jude von Trimberg - cotte
364r: Meister Gottfried von Straßburg - cotte, kápě, okraj čapky
371r: Meister Johannes Hadlaub - pruhy surcotte
395r: Rubin von Rüdeger - pruhy surcotte
396r: Der Kol von Nüssen - nohavice
397v: Der Dürner - podšívka kropíře
399r: Meister Heinrich Frauenlob - pruhy surcotte, nohavice
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

A teď mě omluvte, jsem v práci a měl bych začít pracovat.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Pak je to asi o barvocitu a jakákoli další diskuse je zbytečná.
Nakonec, je to všechno jen hra...
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

Samozřejmě že je to o barvocitu, jen je mi divné, že by tehdy tolik počestných jedinců riskovalo, že budou někým, kdo má podobně vyšinutý barvocit jako já, zařazeni mezi Židy nebo děvky. ;)
S názorem o zbytečnosti diskuze se zcela ztotožňuji.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Žlutá barva

Příspěvek od mikey.88 »

Měl jsem za to, že se Židé odlišovali (ať už chtěně či nechtěně) převážně oděvními doplňky, úpravou vlasů či vousů a dalšími kusy oděvu. Pokud to vemu logicky, tak barva to může umocnit ale představa Židů jen ve žluté barvě je trochu komická... nemyslíte? ;)

Přirovnal bych to k dnešním uniformám. Mají určený odstín a určené doplňky... to ale neznamená že každý v modrém je policista a že každý s prýmky či znakem na paži je voják.

Podstatné je to spojit... dělit to je kravina... Dnes i tehdy ;)

Je to můj názor tak mne neukamenujte kýbly žluté barvy :D
Obrázek
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Samozřejmě, že se židé odlišovali a odlišují i jinak (dodnes). Přesně, jak jsi řekl - oděvem, oděvními doplňky, účesem úpravou vousů, pokrývkami hlavy a jejich úpravou. A v různých částech světa se jejich odlišování lišilo a liší dodnes.
Většina z toho byly jejich vlastní komunitní předpisy. Jenže kromě vlastních zvyků je ještě označovala majoritní společnost - ať už to byl barevný knoflík na čepci nebo klobouku, nebo žlutý či červený nebo červenobílý terč nebo trojúhelník či ovál. No, a papež Řehoř IX. toto označování pro západokřesťanský svět sjednotil tak, že jako barvu pro odlišení židů od ostatních určil žlutou - to je celé...
Takže od jeho výnosu se židé povinně, kromě vlastních určujících znaků, označovali žlutou barvou. Lemy na oděvu, barva závojů, plachetek, čepců, různá znamení na oděvu a pokrývkách hlavy, různé lampasy (asi i další, vypisuji jen to, co se mi momentálně vybavuje).

Takže - nikdo neřekl, že židé chodili od hlavy k patě ve žluté. Nicméně to byla barva určená jim a pak různým nečistým existencím. Jedno vzniklo papežským nařízením, to druhé společenským územ. Obojí však mělo stejný význam a znamenalo to, že slušní lidé se používání žluté na oděvu raději vyhýbali a volili jiné tóny - zlatou, zlatavě žlutou, okrovou ve všech možných odstínech, skořicovou.

Ano, byla to jakási uniforma, určená skupinám, svým způsobem vyloučeným z majoritní společnosti. Lidé však postrádali dnešní liberalismus v myšlení a chování a nikoho by ani nenapadlo, brát na sebe insignie určené židům a společensky vyloučeným. Bylo to tabu, jehož porušení by jej znemožnilo v očích zbytku majority, jíž byl příslušníkem (zatímco dnes si na sebe klidně bereme třeba maskáče). A ve středověku znamenalo společenské vyloučení skutečnou tragédii. V méně osídlených oblastech mohla taková exkomunikace vést k rychlé a nepříjemné smrti.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

promiň, ale tvé tvrzení o odstínech považuji za zcela zavádějící. kde je jasně právně určeno, že žlutá Židům, ale zlatá a různé odstíny žluté už všem počestným? pokud tohle nedoložíš, pak mám za to, že je to toliko tvá interpretace a nemáš se o co opřít…

neznám nařízení, týkající se Židů, které by mluvilo o volném užití žluté barvy, znám jenom konkrétní nařízení, která praví, že se jedná o konkrétní rozpoznávací znamení: žluté kolečko, žluté lemy, žlutý, nebo jenom obecně špičatý klobouk…). jsou to tedy konkrétní znaky žluté barvy a nikoli barva samotná…

jak by jsi si jinak poradila např. s Freibergovým popisem Jana z Michalovic, který měl v turnajském klání na helmici žlutý závoj na znamení lásky k dámě. asi společně zavrhneme teorii, že se jednalo o židovského rytíře :lol:
a jak by se měli heraldicky stylizovat služebníci římského císaře, slezských knížat, nebo naše domácí šlechta, užívající v rámci heraldiky žlutou barvu,

P.S. omlouvám se za předchozí jízlivost :oops:
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

http://www.tempora-nostra.de/Manesse.php?id=203&tfl=5 tohle vyobrazení Jindřicha IV. Vratislavského, zvaného Probus stylizuje samozřejmě jeho erbovní barvy, tedy černou a zlatou (šachování se zeleným polem s texturami AMOR je samozřejmě kurtoazní a má souvislost s konkrétní událostí, viz. Codex Manesse)

zobrazený Žid je pak zde http://www.tempora-nostra.de/Manesse.php?id=203&tfl=118 a dle ostínu by se mělo jednat o počestného křesťana ;) (diskuzi o odstínech bych v případě digitalizovaných iluminací vynechal, když před sebou nemáme originál, ani doprovodnou studii, která by pojednávala o zachování původnosti barev, nebo jejich sytosti)
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Doporučuji k prostudování literaturu, jež se symbolikou barev ve středověku zabývá - např.:

Bernt Roeck - Aussenseiter, Randgruppen, Mindenheiten (Vandenhoeck und Ruprecht in Göttingen, 1993)
Daniel Fischer - Prostitution in Dresden und Sachsen im Mittelalter (asi diplomová práce - Hauptseminararbeit, Grin Verlag, 2004)

Prácě se týkají označování prostitutek a oděvní pořádky týkajících se prostitutek se samozřejmě lišily město do města, kraj od kraje vč. označování a barvy k tomu užívané. Ale převažují žlutá, zelená a červená (v uvedeném pořadí). (použila jsem část svého příspěvku na jiném foru)
Označování prostitutek se shoduje s označováním židů - především žlutou barvou jakožto barvou určenou pro označování společensky vyloučených skupin. O způsobu označování židů už jsem se zmínila, nemá tedy smysl se opakovat.

Jana z Michalovic jsme probírali jinde, nicméně:
- jedná se o beletrii, nikoli kroniku
- nevíme CO měl na helmu (závoj, stuhu, přikryvadla ???)
- nevíme JAKOU měla ona neznámá tkanina barvu (žlutou, zlatou ???), dokonce ani to, zda vůbec byla barvená
- nevíme za koho se bil (pokud vůbec)
Každopádně se nejedná o relevantní pramen.
Doporučuji k pozornosti zajímavé pojednání "Jan z Michalovic, báseň 13. věku" Dr. Arnošta Krause, docenta UK v Praze (vydal L. Masaryk, Hustopeče 1888), v němž autor velmi pěkně popisuje bohatou fantazii autorů středověké poezie i to, jak zdatně ji uměli užívat.

V heraldice znázorňuje žlutá barva vždy zlatou (kov) - viz. např. "Dějiny erbů, erbovního práva a heraldiky".
Nerozumím proto poslední větě - šlechta ani zmínění služebníci se nemusejí nikterak stylizovat. Prostě nesou na sobě, vyžadují-li to okolnosti - na oděvu, pokrývce hlavy, klenotu, plášti a jánevímkdeještějinde - barvy svého erbu nebo barvy svého lenního pána, jsou-li to služebné osoby, pak barvy svého pána.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Kordulka napsal:Doporučuji k prostudování literaturu, jež se symbolikou barev ve středověku zabývá - např.:

Bernt Roeck - Aussenseiter, Randgruppen, Mindenheiten (Vandenhoeck und Ruprecht in Göttingen, 1993)
Daniel Fischer - Prostitution in Dresden und Sachsen im Mittelalter (asi diplomová práce - Hauptseminararbeit, Grin Verlag, 2004)

Prácě se týkají označování prostitutek a oděvní pořádky týkajících se prostitutek se samozřejmě lišily město do města, kraj od kraje vč. označování a barvy k tomu užívané. Ale převažují žlutá, zelená a červená (v uvedeném pořadí). (použila jsem část svého příspěvku na jiném foru)
Označování prostitutek se shoduje s označováním židů - především žlutou barvou jakožto barvou určenou pro označování společensky vyloučených skupin. O způsobu označování židů už jsem se zmínila, nemá tedy smysl se opakovat.

Jana z Michalovic jsme probírali jinde, nicméně:
- jedná se o beletrii, nikoli kroniku
- nevíme CO měl na helmu (závoj, stuhu, přikryvadla ???)
- nevíme JAKOU měla ona neznámá tkanina barvu (žlutou, zlatou ???), dokonce ani to, zda vůbec byla barvená
- nevíme za koho se bil (pokud vůbec)
Každopádně se nejedná o relevantní pramen.
Doporučuji k pozornosti zajímavé pojednání "Jan z Michalovic, báseň 13. věku" Dr. Arnošta Krause, docenta UK v Praze (vydal L. Masaryk, Hustopeče 1888), v němž autor velmi pěkně popisuje bohatou fantazii autorů středověké poezie i to, jak zdatně ji uměli užívat.

V heraldice znázorňuje žlutá barva vždy zlatou (kov) - viz. např. "Dějiny erbů, erbovního práva a heraldiky".
Nerozumím proto poslední větě - šlechta ani zmínění služebníci se nemusejí nikterak stylizovat. Prostě nesou na sobě, vyžadují-li to okolnosti - na oděvu, pokrývce hlavy, klenotu, plášti a jánevímkdeještějinde - barvy svého erbu nebo barvy svého lenního pána, jsou-li to služebné osoby, pak barvy svého pána.

Při interpretaci symboliky barev opět doporučuji projít dobové oděvní účty, které mimo jiné pojednávají i o barvách a jejich konkrétní symbolice pro danou příležitost. Ona se tam totiž objevuje také žlutá, zelená a červená, o nichž píšeš výše, a to v souvislosti s oděvy panovníků, velmožů a jejich družin ;) Takže to pro zdůvodnění teorie o barvě, určené pro lidi na okraji společnosti, neobstojí ;)
konkrétní citace jsou např. v těchto pracech:
HOUSTON, M., G. Medieval costume in England and France. The 13th, 14th and 15th Centuries. 4. vyd., London: Redwood Burn Limited Trowbridge and Esher, 1979
NORRIS, H. Costume and fashion, Volume two – Senlac to Bosworth 1066-1485. 1. vyd., New York: E. P. Dutton and co., 1927
ŠMAHEL, F. Cesta Karla IV. do Francie. 1.vyd., Praha: Argo, 2006

Také vkládám literaturu, jejíž autoři se zabývají významem a symbolikou barev ve středověku:
BUBEN, M. M. Encyklopedie řádů a kongregací v českých zemích, I .díl: Řády rytířské a křižovnické, 1.vyd., Praha: Libri, 2002
BUBEN, M. M. Encyklopedie řádů a kongregací v českých zemích, II. díl/ I. svazek: Řeholníci a kanovníci, 1.vyd., Praha: Libri, 2003
BUBEN, M. M. Encyklopedie řádů a kongregací v českých zemích, II.díl/ II. svazek: Mnišské řády, 1.vyd., Praha: Libri, 2004
BUBEN, M. Encyklopedie heraldiky, Světská a církevní titulatura a reálie. 2. vyd., Praha: Libri, 1997
FRIAR, S. Heraldry. For the Local Historian and Genealogist. 2. vyd., London: Grange Books, 1997
KYBALOVÁ, L. Dějiny odívání. Středověk. 1. vyd., Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2001
KYBALOVA, Ljudmila; GERBENOVA, Olga; LAMAROVA, Milena. Illjustrirovannaja enciklopedija mody. 1. vyd., Praga: Artia, 1966
MERCALOVA, M. N. Kostjum raznych vremen i narodov - I. 1. vyd., Mockva: Akademija mody, 1993
NEJEDLÝ, M. Fortuny kolo vrtkavé. 1. vyd., Praha: Nakladatelství Aleš Skřivan ml., 2003
ŠMAHEL, F. Cesta Karla IV. do Francie. 1.vyd., Praha: Argo, 2006
VON VOLBORTH, C. A. Heraldika, Úvod do světa erbů, 1. vyd., Ostrava: Blesk, 1996

Tito editoři pak mimo jiné rozebírají i symbolický význam konkrétních zobrazovaných barev v daných dílech, které jsou dobovým obrazovým pramenem:
KRÁSA, J. Rukopisy Václava IV. 2. vyd., Praha: Odeon, 44. Svazek edice české dějiny, 1974
KRÁSA, J. České iluminované rukopisy 13./16.století. 1. vyd., Praha: Odeon, 68. Svazek edice české dějiny, 1990
MATĚJČEK, A.(ed). Česká malba gotická. Deskové malířství 1350-1450. 3. vyd., Praha: Melantrich, 1950
STEJSKAL, K.; VOIT, P. Iluminované rukopisy doby husitské. 1. vyd., Praha: Vydavatelství a nakladatelství Grafit, 1991

Ad Freiberg a jeho Jan z Michalovic (VON FREIBERG, H. Rytířská jízda Jana z Michalovic. 1. vyd., Praha: Elka Press, 2005): jedná se o edici pramene, které je líčením donátorovi rytířské cesty v roli vyslance krále Václava II. na pařížském dvoře. Díky podrobnému popisu tedy víme, co že to měl na helmici ;) Autor výslovně zmiňuje žlutý hedvábný závoj, symbol tajné lásky… Nekritickým odmítáním pramenů a relevantní literatury se překvapivě výsledku nedobereme. Kritický přístup je o něčem jiném – o jejich shromáždění a následném porovnávání. Teprve pak nám zapadají střípky do celkové mozaiky. A neobstojí komentář, že se nejedná o kroniku, ale o dobovou beletrii, protože stejně jako bývají běžně symbolicky pojaté beletrické příběhy, jsou i všechny kroniky symbolické a účelové. Je to tedy o znalosti souvislostí, která vede k pochopení symboliky ;) I proto jsou právě edice dobových románů a kronik opatřeny patřičným komentářem editorů, aby pomohli laickému čtenáři se zorientovat a aby uváděly mylné, nebo záměrně zaměněné informace na pravou míru ;) A jako máme historiografii, která nám říká kdo a za jakým účelem psal konkrétní dobové kroniky, máme i rozbor jednotlivých dobových příběhů ;) Mimochodem právě symbolický význam barev přebírali mnozí historici z rytířských románů (tedy z tebou opovrhovaného pramene) ;) Napadá mně např. Froissartův „Meliador“, „Město žen“ Christiny de Pissan a „Rytíř plamenného srdce“ Reného d´Anjou ;)

Ad heraldika a její praktické využití – ptal jsem se tě konkrétně, jak zdůvodníš užívání žluté barvy, když ji udáváš jako barvu vyhrazenou vyvrhelů? Také jsem tě požádal o doložení tvého tvrzení, že zatímco žlutá barva je vyhrazena vyvrhelům, jsou její odstíny a zlatá křesťanům povolené. Tohle tvrzení mi totiž přijde hloupé. Můžu se ale mýlit a ty mi to třeba v pramenech doložíš konkrétními právními výklady, o něž se tvá teorie opírá. Pak bych ti dal za pravdu, ale já takové právní výklady, které doprovázejí údajná nařízení vydavatelů ke žluté barvě neznám.

A abychom si rozuměli, já nepopírám historický fakt, kterým jsou opakovaná nařízení papeže a panovníků k označování Židů, ale tvou interpretaci, že je to všeobecně žlutou barvou, která je tak vyhrazena jenom lidem na okraji společnosti ;) Tady dle mého nesprávně interpretuješ, protože zmíněná nařízení nemluví o žluté barvě obecně, ale o konkrétních znameních žluté barvy a to je z právního pohledu (bavíme se o nařízení právní povahy) zcela zavádějící výklad ;) Já tvrdím, že symbolický a právní význam té které barvy spočívá v jejím konkrétním využití, tedy že jiný význam má žlutá v případě žlutého kolečka na židovském oděvu a jinou v případě žlutého livreje družiníka erbovního pána. Stejně tak má jiný význam v případě liturgie, atd. Protože také zmiňuješ jako „špatnou barvu“ vedle žluté i zelenou a červenou, přidám popis jejich liturgického symbolického významu z pera Pia V. Současně dodávám, že liturgické barvy se objevují poměrně pozdě, až ve 12. století, v souvislosti se symbolikou výkladu úkonů a znamení. Jednotlivé barvy měly postihnout atmosféru a citovou náplň jednotlivých svátků a slavností. Samotná symbolika barev se vyvíjela dlouho a první kodifikovaný předpis o užívání barev pro liturgické obřady se objevil až v 15. století. Byl jím římský misál Pia V. který uvádí jednotlivé barvy jako bílou, zelenou, červenou, fialovou a černou. Pojednává o jejich symbolice a určuje první závazná pravidla pro užívání těchto barev. Červená je tam doslovně uváděna jako barva ohně a krve, takže se užívá o svátcích svatodušních, o svátcích připomínajících utrpení Páně a smrt mučedníků a mučednic. Je také barvou ducha svatého. Zelená je zase barva naděje. ...

Symboliku barev ve středověku prostě nelze pojmout komplexně tak, že by každá barva měla svůj konkrétní a nezaměnitelný význam, který vyjadřovala a pro který byla užívána (nebo jiným zakazována). Barvy mohly v konkrétním prostředí (ve smyslu sociálním, místním i časovým) vyjadřovat společenské postavení, nebo povolání, jako tomu bývalo u soudců, univerzitních mistrů a žáků, nebo konkrétních řemesel, jako například u kata, který nosíval červený oděv. Konkrétní barvy oděvů měli duchovní a řeholníci a jejich barvy symbolizovaly a charakterizovaly jejich stav a hodnost (v případě mnichů a jeptišek také konkrétní řád, jemuž byli zasvěceni). Ze stejného důvodu užívaly konkrétní barvy i rytířské, světské a duchovní řády. Symbolický význam konkrétních barev prokazatelně podléhal i módním změnám a dalším vlivům, proto mám za to, že nemůže být považovaný v obecné rovině za jednoznačně závazný a musí být posuzován především s ohledem na osobu nositele a vlivy, jež formovaly jeho dobu a prostředí, jakož i příležitost, pro niž byl daný oděv použit. Právě zjednodušování ve smyslu zobecňování významu jednotlivých barev vede k mylným závěrům ;)
Odpovědět