Přilbice

Moderátor: maser

Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Re: Přilbice

Příspěvek od mahy »

No jo co ale pokud jsi o přilbu přišel? V boji ti spadne atd. není lepší mít zdablovanou ochranu hlavy a to kroužkovou kapucí? Mimo to pokud budeš mít v klobouku polstr tak ti bude na kroužcích sedět jak prdel na hrnci.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

mahy napsal:No jo co ale pokud jsi o přilbu přišel? V boji ti spadne atd. není lepší mít zdablovanou ochranu hlavy a to kroužkovou kapucí? Mimo to pokud budeš mít v klobouku polstr tak ti bude na kroužcích sedět jak prdel na hrnci.
jo jo...ve 12. a 13. století byla celokroužková ochrana hlavy pod přílbou standard a asi hodně osvědčený. Proč by se ho tedy plošně najednou vzdali? Navíc mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že vypolstrovaná přílba na kroužcích fakt neklouže. Nejvíce klouže jen železo po železe
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
Alweron
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: maser- kušiník (ev. střelec z pušky)

Příspěvek od Alweron »

Mám dojem, že tyhle starší typy klobouků nýtovaných z více kusů se používaly ještě za husitských válek, ty jednodkusovky jsou záležitost až pozdější doby (cca 1440 a dál?), ale popravdě to nemám nějak podložené, spíš mi to někdo někdy říkal a mně to utkvělo v hlavě...
"Odčiňte své hříchy, neboť jednoho dne se ohlédnete a uvidíte, jací jste byli!"
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Tak tenhle bych chtěl. Napadlo mě udělat kroužkový závěs na vycpávaném batwatu, jako našít na batvat kožený řemen kolem hlavy kde končí klobouk a na řemen přidělat kroužkový závěs - není to nesmysl?
Přílohy
ME_018.jpg
ME_018.jpg (153.43 KiB) Zobrazeno 4554 x
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

To bych právě nedělal. Klobouk má tu výhodu, že si ho můžeš posunout na hlavě. Pokud tam budeš mít to pletivo našitý na batvatu pak už s ním nehneš a bude ti to dělat paseku. Nechal bych to jak jsem psal- celou kuklu vypodloženou a na tom klobouk s polstrem. Jinak ke klobouku- má to nějakou předlohu? Připadá mi to jak zbroj z Narnie či tak něco.
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Divous:

K těm obrázkům z Maciewskeho bible, cos jsou nahoře - mám dojem, že to, co si myslíš, že je pletivo jsou prostě vlasy. Koukni na rukáv ozbrojence na třetím obrázku, jak iluminátor znázorňuje pletivo. Tihle týpci májí IMHO klobouky jenom na batwatu.
Nicméně osobně využití kroužkové kápě pod kloboukem nevylučuju, i když na nějaký jasný důkaz si nevzpomínám (čili je to spíš analogie).
Nezabud hrr!
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

Mahy:K tomu klobouk bych řek , že má předlohu právě těch dvou pravých obrázcích co tu dal divous

Zdeslav:po bližším kouknutí bych taky řekl, že to jsou spíš vlasy než kroužky, ale taky se mi moc nelíbí ta verze kroužkového závěsu přímo na klobouku. Máš k tomu něco doložené? Já jsem hledal a nic co by to mohlo aspoň připomínat jsem nenašel(což neznamená že není :) ).
Avátar uživatele
Divous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

mahy napsal:To bych právě nedělal. Klobouk má tu výhodu, že si ho můžeš posunout na hlavě. Pokud tam budeš mít to pletivo našitý na batvatu pak už s ním nehneš a bude ti to dělat paseku. Nechal bych to jak jsem psal- celou kuklu vypodloženou a na tom klobouk s polstrem. Jinak ke klobouku- má to nějakou předlohu? Připadá mi to jak zbroj z Narnie či tak něco.

Mělo by to být dělané podle iluminací v Macieowské bible, koukni do odkazu co sem dával Maršálek
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Ou jé sorry omlouvám se :D A to jsem na ty obrázky čučel. Už mlčím.
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Tenhle typ klobouku je poměrně známí dá se najít jak v Maciewský tak v Hokhamský bibli.

Přikláním se k názoru - kroužková kukla pod kloboukem
Nosím to takhle už pár let. Uvnitř klobouku mám vlepený pruh vlněné látky takže klobouk se ani nehne(dokonce ani když bych to potřeboval)
Klobouky se nosí někdy od 12stl. Ikdyž ho nosili ke kompletu za tu dobu už určitě mohli přijít na to že se dá udělat vršek hlavy prošívaný a nemusí tam dávat kroužky.
Řekl bych, že naši předkové to řešili způsbem každá vrstva(ochrany) dobrá.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Odpovědět