Boty
Re: Boty
jenom u mnicha a jsou samozřejmě např. Bosí Karmelitáni, kteříchodili v zimě v létě na bosoCzernozub napsal:Jak silnou kůži na boty použít?
A šlo by u nuzáka (15. stol) či mnicha užít krpců?
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Leccos by asi vyřešily nohavice s podrážkou - v tomto ohledu má minimálně roční zkušenost Smil, doporučuji požádat jej o radu.
Jinak skuteční nuzáci nosili, co bylo po ruce - darované staré odložené boty, hadry, krpce, klasické dřeváky i dřevákové "galoše", opánky.
Myslím, že leckdo také nosil plstěné střevíce a boty. Opět je to snadno dostupný materiál a nějaká ta kůže na podrážku se asi také našla.
Případně se chybějící kožená podrážka obešla dřeváky - možná tu někde je obrázek. Pokud není, tak vypadaly podobně jako dnešní japonské dřeváčky. Prostě fošna ostrouhaná do přibližného tvaru chodidla, se dvěma soklíky (vše vytesáno z jednoho kusu dřeva, proto "fošna"), proužkem kůže přes nárt a s pevnou či volnou patou na zapínání nebo zavazování. Jeden soklík je cca pod špičkou nohy (v oblasti záprstí), druhý cca pod patou. Tyhle dřeváky nosili všichni, nejen chudina. Bohatí je nosili, když si ve všudypřítomném sajrajtu nechtěli učunit drahé pěkné boty, ostatní proto, aby si neponičili většinou jediné kvalitní boty, a chudí proto, že nic jiného neměli.
Jinak skuteční nuzáci nosili, co bylo po ruce - darované staré odložené boty, hadry, krpce, klasické dřeváky i dřevákové "galoše", opánky.
Myslím, že leckdo také nosil plstěné střevíce a boty. Opět je to snadno dostupný materiál a nějaká ta kůže na podrážku se asi také našla.
Případně se chybějící kožená podrážka obešla dřeváky - možná tu někde je obrázek. Pokud není, tak vypadaly podobně jako dnešní japonské dřeváčky. Prostě fošna ostrouhaná do přibližného tvaru chodidla, se dvěma soklíky (vše vytesáno z jednoho kusu dřeva, proto "fošna"), proužkem kůže přes nárt a s pevnou či volnou patou na zapínání nebo zavazování. Jeden soklík je cca pod špičkou nohy (v oblasti záprstí), druhý cca pod patou. Tyhle dřeváky nosili všichni, nejen chudina. Bohatí je nosili, když si ve všudypřítomném sajrajtu nechtěli učunit drahé pěkné boty, ostatní proto, aby si neponičili většinou jediné kvalitní boty, a chudí proto, že nic jiného neměli.
...a ty nohavice s podrážkou se mezi námi téměř nenosí, což je zjevná škoda 
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
Mám udělané nohavice i se šlapkou. Jak bych na to mohl uchytit tu podrážku aby vydržela?
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Použij normální obšívací steh, ta kůže se v místě kde už na ni ploska nohy netlačí jako-by zvedne a ty stehy normálně drží.
Mám to tak na nohavicích už tři roky a funguje skvěle. Dokonce ta kůže ani moc neklouže, přičítám to tomu, že měkká kůže se přizpůsobí klenbám nohy a v podstatě je zachován systém tří bodů tlaku.
Mám to tak na nohavicích už tři roky a funguje skvěle. Dokonce ta kůže ani moc neklouže, přičítám to tomu, že měkká kůže se přizpůsobí klenbám nohy a v podstatě je zachován systém tří bodů tlaku.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
A můj názor k předchozí debatě, na žádném obrazovém pramenu - mě známém- jsem neviděl nic co by mi připomínalo krpce nebo kristusky, proto se jim vyhýbám a používám "podražené" nohavice.
Co se týče dřeváků, probíraly se na Brodci, bohužel nevím vlákno s negativním výsledkem. přesto jedny mám, velké a nasazuji je při nepohodě přes boty, ale jsem si vědom jejich nedobovosti, tak se snažím je shovat. A dost pochybuji nad použitím "pantoflí", které zabraňují zašpinění lepší obuvi, nějakými "chudáky" kteří by je nosili na bosou nohu. jsem ochoten polemizovat u použití na nohavici s koženou podrážkou. Ale opět neznám žádné vyobrazení.
Co se týče dřeváků, probíraly se na Brodci, bohužel nevím vlákno s negativním výsledkem. přesto jedny mám, velké a nasazuji je při nepohodě přes boty, ale jsem si vědom jejich nedobovosti, tak se snažím je shovat. A dost pochybuji nad použitím "pantoflí", které zabraňují zašpinění lepší obuvi, nějakými "chudáky" kteří by je nosili na bosou nohu. jsem ochoten polemizovat u použití na nohavici s koženou podrážkou. Ale opět neznám žádné vyobrazení.
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
- Czernozub
- Místo/Bydliště: Želiv, Tábor
- Kontaktovat uživatele:
Kordulka napsal:Leccos by asi vyřešily nohavice s podrážkou - v tomto ohledu má minimálně roční zkušenost Smil, doporučuji požádat jej o radu.
Právě, jsem stejného názoru, a vhledem k postavě kterou chci dělat by ty nohavice asi nebyly to pravé. Btw, dřeváky nosila ještě moje babička, které je teď 83
"Neorganizovaná banda není armádou o nic víc, než hromada cihel domem."
Sókratés
Sókratés
No jak myslíš, jedná se o dohady, raději se drž něčeho hmatatelného.
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
- noxter
- Místo/Bydliště: Ostrava
- Kontaktovat uživatele:
richardrg napsal: Co se týče dřeváků, probíraly se na Brodci, bohužel nevím vlákno s negativním výsledkem.
Zamítlo se používání klasických "holandských" dřeváků, jinak to vlákno co myslíš je asi tohle http://forum.brodec.org/viewtopic.php?f ... 7&start=15
Předpokládám že Kordulka myslela tyto dřeváky EDIT Bahnak: odstraněn nefunkční odkaz
Aby to bylo kompletní tak nějaké vyobrazení, je to ale spíše z 15.stol http://koho.rajce.idnes.cz/spice_u_bot_ ... 8_020r.jpg http://koho.rajce.idnes.cz/spice_u_bot_ ... 8_015r.jpg http://koho.rajce.idnes.cz/spice_u_bot_ ... 8_018r.jpg http://www.midrealm.org/mkyouth/links/medshoes.htm
a origoše
- Přílohy
-
- Wooden pattens 2.JPG (32.63 KiB) Zobrazeno 4121 x
-
- Wooden pattens.JPG (38.89 KiB) Zobrazeno 4238 x