Prošívanice a vycpávanice

Moderátor: maser

Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Re: Prošívanice a vycpávanice

Příspěvek od Vlk »

Ahoj. Budu mít hodně pitomou otázku... jako obvykle, tak prosím o shovívavost. Vycpávanice se dělá tak, že se udělá lněný (popř. bavlněný) kabátec s tunýlky a do těch se pak "našťouchá" vypraná vlna? Rozumím tomu tak dobře? Ptám se za a) proto, že teď budu dovycpávat nohavice od Valkouna, za b) proto, že prošívka od Johanky už se mi zdá nedostatečná a s ohledem na docela slušné ceny prané vlny jsem začal uvažovat o tom, že vycpávanici (prošívanici) nebudu kupovat, ale že si ji udělám sám. Kdyby byl někdo tak laskav a hodil sem střih na prošívanic, byl bych vděčen - jde mi hlavně o střih rukávů, abych v tom ohnul ruku v lokti, zbytek je asi celkem jasný. Díky moc.
Imperare sibi, maximum imperum est.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Osobně si myslím, že střih ti asi nikdo nedá, protože ty vycpávanice jsou dost individuální.
Nejvíc totiž záleží na tom, jak jsou tunýlky široké a jak je vycpeš, podle toho se ti výsledek jakoby smrskne na tělo, a dopředu se to moc přesně vypočítat nedá.
Pokud máš již prošívku hotovou, možná by ji šlo použít jako základ, našít na ní zvrchu další vrstvu látky, tak že vytvoří ty tunýlky a ty pak vycpat. Pokud potřebuješ volné kluby, tak se to dá řešit tím, že na tuho nacpaný tunýlek zašiješ pod a nad kloubem a přes kloub dáš jen tolik a by si se mohl hýbat, ale je nutné to prošít, aby to nepropadávalo.
Nezapomeň, že na karlovce je prošívka už většinou alespoň trochu anatomicky tvarovaná, a pokud budeš řešit zapínání, tak tak aby bylo bezpečné, t.j. aby se díly překrývaly.

Další možnost je zesílit stávající prošívanici dalšími vrstvami, dělá to docela dost lidí a technicky je to napoprvé asi lépe zvládnutelné. Dají se na to použít vojenské deky, ty můžu případně dodat.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Místo/Bydliště: Rumburk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiří z Holohlav »

Ty jednoduchý tunýlkový vycpávanice ve mě buděj hlubokou nedůvěru.Na funkční využití studeného švu nevěřím.
Zato s dekama se dá pracovat skvěle.
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Vysvětlete prosím neznalému co je studený šev.
Lépe být jediný den (se) lvem než tisíc let ovcí!
Italstké přisloví

P.S. O to důležitější pokud je váš pán ze Skotska
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Kontaktovat uživatele:

Dvě látky sešité k sobě - je tam místo,kde jsou právě jen ty dvě látky.Tunýlky maj průřez čočky.
Teplý jsou 3 látky šité střídavě 1 s 2,3 s 2 ,1 s 2,3 s 2 a tak furt....vznikající tunýlky maj zhruba průřez trojůhelníku.

Samozřejmě se to při šití musí ohýbat /stejně jako u dek/ jinak vznikne rovná matrace :mrgreen:
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Děkuji za info. Sám mám studeným švem ušito většinu prošívaných věcí. Funguju v tom už několik let a žádný funkční problém jsem nezaregistroval.
Italstké přisloví

Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Mno... Smil má asi tu nejlepší homemade prošívku z nás všech! :D Blázen jedna trpělivá :D
Obrázek Det finns alltid hopp..
Jiří z Holohlav
pan rytíř
Kontaktovat uživatele:

Jo,pro naše hrátky se to asi nepozná,ale ostré šípy,kopí či hroty mečů by si cestu našly......
Avátar uživatele
Smil
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smil »

Až začnou lidi na akcích požívat ostré zbraně začnu přehodnocovat i svou zbroj. ;)

Na druhou stranu se mi nechce věřit, že by naši předkové do prošívanic cpali vlněné deky.
Italstké přisloví

Jiří z Holohlav
pan rytíř
Kontaktovat uživatele:

Začni ,bude spousta danaxů ;)
Odpovědět