Praktické rady

Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Re: Praktické rady

Příspěvek od Kordulka »

noxter napsal:Kleidung des Mittelalters selbst herstellen - Männer --- Trochu mě zaráží, kde vzali předlohu pro knechta v roce 1380. který má nohavice navazované na doublet a vestu.
No, o doubletu tam není ani slovo; autoři pouze uvádějí, že obrázek č. 10 ukazuje novou módu z období 1370/1380, kdy se začíná objevovat nošení vyšších nohavic přivazovaných k delší vestě a s koženou podešví nebo bez ní.
Obrázek č. 11 je tam pak zcela bez popisku, tedy zjevně pouze pro ilustraci dalšího vývoje.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Pro doplnění sem přemisťuji z jiného tématu podrobný návod na ušití pourpointu (je tam i cotehardie a varkoč a další, ale to snad nevadí):
Asi už to tu někde je, ale snad opáčkem nic nezkazím: http://www.cottesimple.com/
Avátar uživatele
noxter
Místo/Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxter »

Kordulka napsal:
noxter napsal:Kleidung des Mittelalters selbst herstellen - Männer --- Trochu mě zaráží, kde vzali předlohu pro knechta v roce 1380. který má nohavice navazované na doublet a vestu.
No, o doubletu tam není ani slovo; autoři pouze uvádějí, že obrázek č. 10 ukazuje novou módu z období 1370/1380, kdy se začíná objevovat nošení vyšších nohavic přivazovaných k delší vestě a s koženou podešví nebo bez ní.
Obrázek č. 11 je tam pak zcela bez popisku, tedy zjevně pouze pro ilustraci dalšího vývoje.

Hmm neviděl jsem ani jediný náznak této mody před 2/4 15.stol., což samozdřejmě nic neznamená. A jelikož se nic nezačne nosit přes den, předpokládám nějaký vývoj. Jen mě to trochu zarazilo, přiznávám němčinou nevládnu.
Avátar uživatele
kure
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Třinec/Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kure »

Kordulka:Díky moc za ten odkaz sice tu asi už byl ale pomohl.
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

noxter napsal:Hmm neviděl jsem ani jediný náznak této mody před 2/4 15.stol...
Vaše postřehy jsou správné. Konečně to mám doma a mohl jsem si to v klidu prolistovat. Celé je to "sešitek pro šermířské švadlenky", berte s obrovskou rezervou:
Knecht na str. 14 je samozřejmě daleko z 15. století
Obr.10 je podle mne poněkud scestný, neboť tento typ nohavic se neuvazuje k žádné vestě, ale rovnou ke kabátci (zevnitř)
Str 36 vs 38 vykazují značný zmatek, neboď podle mne je Wams jen německý ekvivalent francouzského pourpoint a anglického doublet. Ale není to jen o zmatečném názvosloví, ten "wams" je čistě patnáctkový, to co je pod titulkem pourpoint je zmatečné. Totiž pourpoint je skutečně z francouzštiny, ale podle mne to znamená propichovaný, ve smyslu prošívaný (vyčetl, francouzsky neumí). Tedy prošívaný kabátec (německy samozřejmě wams). To co je na obrázku by se teoreticky mohlo nosit pod něj (viz Norris), ovšem nemám pro to ze 14. století jediný doklad (ani Norris nemá, ale u něj je to běžné) a jestli je z 15. si nejsem jistý. Text jsem podrobně nezkoumal,ale je to divné.

Ženská část je ještě horší - opět zcela nesmyslná interpretace oděvu z Herjolfsness díky nekritickému opisování Norrise (str. 36) a tak vzniklý naprostý paskvil (str.38), švy, stehy, knoflíky a karetky jsou OK.

Když už bych si chtěl vybrat nějakou takovouhle knížku pro švadlenky, tak tuhle raději ne, doporučuji podstatně lepší, přesnější a poctivější Thursfieldovou. To je sice v angličtině, ale je to jasné, srozumitelné a kvalitně udělané, střihy jsou střihy s mírami a ne náčrtky atd.
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Posadow: Pourpoint je ve francouzštině kabátec. Jedno jaký ale prostě kabátec ;) To názvosloví je hodně špatný. Chtělo by to sjednotit ale prakticky je to nemožný. A tu příručku jsem sem dal jen pro ilustraci pánové :)
Obrázek
Avátar uživatele
Pohrobek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pohrobek »

Zdar, chci se zeptat, zda nevíte někdo o nějakém obchodu s knoflíky, klidně i web, narazil jsem tu tuhle na nějaký z polska, ale nemůžu ho dohledat. děkuji
HONESTUS RUMOR ALTERUM EST PATRIMONIUM
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Když jsem viděl to Zdeslavovo video s trubkou, nechtěl by a nemohl by někdo natočit nějaký základní poučný videa ohledně šití (knoflíky, podšívání, lemování, apod.) a pak to hodit na youtube či na uložto ? Mně by se takový videa hodily a ostatním amatérům s jehlou třeba taky :lol:
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Posadowski »

mikey.88 napsal:...základní poučný videa ohledně šití...
Na to nepotřebuješ videa, na to stačí pár obrázků a praxe. To prostě musíš dostat do ruky, vyzkoušet, zahodit, vyzkoušet, zahodit. Až to uděláš xkrát, pak to půjde. Je to ale fáze, která se nedá vynechat. Prvních 1000 stehů a 5 oděvů je krizovejch a pak už to jde... :mrgreen:
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Posadow: Mno ty jsi ale milej :lol: Zaprve bych nerad vyhazoval a za druhý jsou obrázky hezký ale třeba podšívání není nikde. Musel jsem si půjčit obrovskou a těžkou knihu o šití, abych nebyl za blbce. Divný jak na mě koukaly ty dámy :lol: Ale takový hezký vídeo je o něčem jiným.
Obrázek
Odpovědět