vypasovaný oděv - kabátce doby Karlovy
Re: vypasovaný oděv
Krejčovskou pannu ne, ale už jsem vypěňovala kdeco. Proto výslovně uvádím, že opatrně a postupně. Zvlášť to "postupně" je důležité.
Sádrování je kontraproduktivní, protože pak přijde figurina o důležitou vlastnost - totiž možnost špendlit přímo na tělo figuriny.
Sádrování je kontraproduktivní, protože pak přijde figurina o důležitou vlastnost - totiž možnost špendlit přímo na tělo figuriny.
-
Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
Tohle nenosíval de Frenade, Frenade to měl ze sametového materiálu se zlatým vzorem. Tohle je skutečně Martyho rekonstrukce Charlese de Blois, smiř se s tím. Až do konce srpna k vidění na výstavě "Z truhel nejnádhernější šat" v krajském muzeu ve Zlíně.Kordulka napsal:Tohle nosíval Kuba (Jacques de Frenade) a rozhodně se nejedná o pourpoint podle Charlese de Blois. Viděla jsem jej v tom kostýmu mnohokrát a byl to skvostně ušitý těsně vypasovaný sametový kabátec, nicméně si nevybavuji vycpávky a měl normálně vsazené rukávy. Nenapadá mne, k čemu by se dal střihově přirovnat, ale snad by se to dalo typově zařadit jako velmi pozdní cotehardie z období kolem 1370-1390.
Jinak je to skutečně vatované, hodně vycpaný hrudník, prošívané, copak to na tom není vidět?
Není, jinak bych to nepovažovala za oděv de Frenada. Fotka na kostym.cz bohužel není dost detailní a nemá zvětšení. Teprve při zvětšení zobrazení na celém monitoru na 200% se objeví detaily a je vidět prošívání. Pak už to skutečně vypadá jako pourpoint, byť pro kápi není vidět vsazení rukávů, což je škoda.Posadowski napsal:Tohle nenosíval de Frenade, Frenade to měl ze sametového materiálu se zlatým vzorem. Tohle je skutečně Martyho rekonstrukce Charlese de Blois, smiř se s tím. Až do konce srpna k vidění na výstavě "Z truhel nejnádhernější šat" v krajském muzeu ve Zlíně.Kordulka napsal:Tohle nosíval Kuba (Jacques de Frenade) a rozhodně se nejedná o pourpoint podle Charlese de Blois. Viděla jsem jej v tom kostýmu mnohokrát a byl to skvostně ušitý těsně vypasovaný sametový kabátec, nicméně si nevybavuji vycpávky a měl normálně vsazené rukávy. Nenapadá mne, k čemu by se dal střihově přirovnat, ale snad by se to dalo typově zařadit jako velmi pozdní cotehardie z období kolem 1370-1390.
Jinak je to skutečně vatované, hodně vycpaný hrudník, prošívané, copak to na tom není vidět?
Pro ty vrstvy mají rozhodující význam protože ta vrstva rouch právě vychází z církevního prostředí.Posadowski napsal: Ano, četl jsem Tvůj příspěvek A PROTO jsem k němu v opozici.
Já si nemyslím, že církevní oděvní pořádky mají v tomto případě příliš co vypovědět k módním oděvům. Roucho se svrchnímu církevnímu oděvu říká dodnes.
Kdybyste více prostudovali oděvy konce 12. století a pak vývoj na začátku 13. století...
V toto dobu právě se ty roucha dostali i do běžného světského prostředí.
Ať už o církevní oděvu liturgickém tak řádovém, jsou tam prostě analogie.Stejně jako by se dali hledat analogie s oděvem antickým...
Liturgie zná - albu, dalmatiku a kasuli (košile, roucho a plášť)
Jinak rozhodně souhlasím, že oděvní terminologie, nikdy pořádně nebyla ustálená, ale stejně je třeba nějakým způsobem vymezit přesně termíny, aby jsme si nějak rozumněli o čem je řeč.
Stejně tak jako jsem si kdysi vytvořil nějaké pracovní názvy svrchníků, vím že oni by je jen tak nerozdělovali ,ale z hlediska nějého zkoumání je určitá terminologie potřeba. Třeba ten 3/4 rukáv jste taky ode mne převzali, když to není žádný dobový termín, ale jen pracovní popis typu rukávů u rouch...
ad panna : také jsem si ji tímto způsobem před 6 lety dělal. Nafoukal jsem to (samozřejmě pěnu
) do trička,až pěna zaschla,tričko jsem serval a nožem jsem hezky dotvaroval to,co se mi nezdálo. 
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Mám tu dotaz pro znalé... používaly se ve 14. století už záševky? Snažím se o vypasovaný vycpávaný oděv a na zádech mi to v oblasi beder dělá nehezký "pytel", takže bych to potřeboval nějak srovnat směrem k tělu 

-
Posadowski
- Kontaktovat uživatele:
jo, to tvarování se dělá záševky, nebo tím, že se to sešívá z různě tvarovaných dílů (svým způsobem to je totéž, třeba v lokti)mikey.88 napsal:Mám tu dotaz pro znalé... používaly se ve 14. století už záševky?
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Posadow: Mno mám to střižený v jednom kuse... to znamená že horní díl je i s tím spodkem. Ještě to bude boj
ale díky moc
ale díky moc

-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Tak se zatím víceméně úspěšně pokouším o vypasovaný oděv a pro další zájemce bych vám dal radu. Čím více knoflíků, tím lépe to drží. Takže se opovážím vyjádřit teorii, že vysoký počet knoflíků nebyl vyloženě v režii šlechty, nýbrž že šlo o nejschůdnější řešení velmi těsného zapínání...

-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Měl bych dotaz na lidi, kteří mají zkušenosti s šitím. Pod oděvem mám vycpávku a silueta vyduté hrudi je takřka jak z iluminace, ale mám jeden malý problém. Nedaří se mi látku dostatečně vypnout, aby látka nedělala zvenku sklady v oblasti pod vycpávkou (někde v půlce těla tam, kde je nejužší místo) Při sebemenším pohybu se prostě nepatrně vytvoří záhyby. Věděl by někdo, jak to eliminovat? Případně jestli to nevadí... Nemůžu přece pořád chodit jak s pravítkem v zádech! Podle Pourpointu Charlese de Blois se řídit nemůžu neboť není oděv prošit skrz na skrz ale vše je skryto uvnitř. Snažil jsem se zkoumat iluminace tohoto typu oděvu a buď iluminátor sklady nekreslil a nebo to dokázali nějak řešit. Poradíte?