To s těmi šípy se mi také nezdá, myslím že prorazit šípem kbelcovku už musí dát dost práce, trefit se do průzoru by zase chtělo Robina Hooda
Přilbice
Moderátor: maser
Re: Přilbice
No je pravda že kbelců v odpovídající velikosti je málo, takže se za tu fotku přimlouvám. Ony se ty přilby používali po jistou dobu současně. Viděl jsem dokonce iluminaci na které vedle sebe jeli dva jezdci, z nichž měl jeden kbelc a druhý šlap se zavřeným hledím. Ale určitě by to chtělo nějakou studii.
To s těmi šípy se mi také nezdá, myslím že prorazit šípem kbelcovku už musí dát dost práce, trefit se do průzoru by zase chtělo Robina Hooda
.
It is better to die for something than to live for nothing.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Praha
- Kontaktovat uživatele:
Dal jsem si trošku práci a spojil dohromady pár svých podkladů pro kbelce ve druhé polovině 14.století. Červený rámeček označuje druhou polovinu 1350-1400.
Přilba - Hessiches Landesmuseum, Darmstadt, cca 1350
Přilba - přilba s klenotem Edwarda, Černého prince, Canterbury cca 1350-1375
Přilba - Helm Sira Richarda z Pembridge, ca 1375 (úmrtí majitele)
Přilba - Helm inventářní číslo IV.600 z Royal armouries, datován 1370
Přilba - Helm s klenotem Alberta von Prankh, Kunsthistorisches Museum Wien, cca 1350
Přilba - Majitelem byl Nicholas Hawberk, který zemřel v roce 1407, přilba datována do 90.let 14. století, Pro zajímavost uvedu, že Nicholas Hawberk byl až třetí manžel Jane, Lady z Cobhamu
Asi černá vdova
Snad se vám/nám to hodí. Je tam i rozbor materiálu či počet plátů. Další přilby jsem nedokázal dohledat - holt nejsem detektiv
PS: U některých přileb se datace rozchází. Je to důledek různých zkoumání v různé době.
Přilba - Hessiches Landesmuseum, Darmstadt, cca 1350
Přilba - přilba s klenotem Edwarda, Černého prince, Canterbury cca 1350-1375
Přilba - Helm Sira Richarda z Pembridge, ca 1375 (úmrtí majitele)
Přilba - Helm inventářní číslo IV.600 z Royal armouries, datován 1370
Přilba - Helm s klenotem Alberta von Prankh, Kunsthistorisches Museum Wien, cca 1350
Přilba - Majitelem byl Nicholas Hawberk, který zemřel v roce 1407, přilba datována do 90.let 14. století, Pro zajímavost uvedu, že Nicholas Hawberk byl až třetí manžel Jane, Lady z Cobhamu
Snad se vám/nám to hodí. Je tam i rozbor materiálu či počet plátů. Další přilby jsem nedokázal dohledat - holt nejsem detektiv
PS: U některých přileb se datace rozchází. Je to důledek různých zkoumání v různé době.
- Přílohy
-
- tab.jpg (175.89 KiB) Zobrazeno 5157 x

mikey.88 napsal:Takže v zásadě s mým příspěvkem souhlasíš? Ty luky- měl bych to rozvést. Karel měl blízké vztahy s Francií a sám byl účasten bitvě u Crécy. Vztahy jsmě měli jako země s Francií provázány. Kbelc oproti hrnci má ostřejší úhly na čelní straně kvůli odrážení střel a sjíždění kopí do stran. Kdyby se kopí dostalo do šatného místa, tak buď jezdec má díru v hlavě nebo zlomený vaz. Luk je zbraní spíše na koně (střelba obloukem) ale zmínil jsem to jako prvotní impuls pro hledání nového typu ochrany. Pro shrnutí bych řekl to, že kbelc se mění důsledkem porážek nobilů na počátku Stoleté války. Šlap s hledím si teprve své pevné místo hledá a teprve koncem století vítězí. Takže v období 50. -70. let stále jezdci útočí v kbelcích, třebaže v mírnějším počtuMaršálek napsal:Ve 3/4 14. st. je kbelc běžnou součástí náhrobků nobilů, u nás viz. tumby Přemyslovců od Petra Parléře.
Kbelc neustoupil kvůli dlouhým lukům, protože ty se používaly jenom na francouzském bojišti, ale protože byl postupně přirozeně nahrazený lehčí helmicí s hledím. Dooppravdy mu odzvonilo někdy před koncem 14. st., kdy se napevno přesouvá do turnajských disciplín, především tjostů.
Já mám hrnec i kbelc a rozdíly mezi nimi jsou poměrně velké. Hrncovku mám malou (na počátek 14. st.), kbelc pak opravdu velký, takže se pod něj vejde lebka, nebo nízký šplap. Váhové rozdíly jsou velmi výrazné, kbelc mi váží cca 3,5 kg, hrnec necelé 2 kg.![]()
Máš-li možnost, uvítal bych (asi nejen já), kdyby jsi mohl ten kbelc s hrncem nafotit pro velikostní srovnáníKbelc moc lidí nemá. Díky
Ke vlivu dlouhých anglických luků - kbelc je přilbou do jízdní srážky na kopí a tak útočili Francouzi na Angličany ve 14. st. jenom u Crécy 1346, u Poitiers 1356 již vyrazili právě kvůli lučištníkům pěšky a tedy bez kbelců... To bylo ve 14. st. z příležitostí prakticky vše, pominu-li španělskou kampaň Černého prince.
Hodně jsem to zjednodušil, ale chci poukázat na fakt, že helmice s hledím se objevují již na počátku 14. st. (Codex Balduini Trevoriensis - cca 1320, The Holkham bible – cca 1320-30, Luttrell Psalter - cca 1320-1340, Queen Mary Psalter - cca 1300-20, Hours of Jeanne d'Evreux – cca 1324, Roman d´ Alexandre - cca 1344, Vie et miracles de saint Denis – cca 1317). Byl to prostě přirozený vývoj již od počátku 14. st. a cílem bylo zvýšení ochrany, zlevnění zbroje, snížení váhy, zvýšení rozhledu, atd. Kbelc se prostě při konfrontaci ukázal jako překonaný. Ač poskytoval nepoměrně lepší ochranu při samotné srážce na kopí, ztrácel svůj význam bezprostředně poté, kdy jezdec kopí odhodil a bojoval poboční zbraní. Tam potřeboval mít v následné skrumáži přehled a přitom dobrou ochranu hlavy, protože to byla mlata.
To že měli Lucemburkové těsné styky s francií nemá s vlivem luků moc společného. Bojovali prakticky v celé střední a západní Evropě absolvovali desítky bitev a kampaní, kdy se museli přizpůsobovat místním podmínkám a způsobům boje
Pokusím se v týdnu nafotit hrnec i kbelc. Mimochodem od čtvrtiny 14. st. se používal i „přechodový“ typ mezi hrncem a kbelcem, který měl sklopný přední límec, chránící krk, viz. fol. z Codexu Manesse, cca 1300-1330
- Přílohy
-
- 065a.jpg (13.95 KiB) Zobrazeno 5355 x
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Maršálek: Za ty fotky moc díky
budou se hodit. Koukal si na mojí tabulku? Zajímavé jsou ty váhy a materiál.
Divous: Nemáš zač
(na to, že nemám klávesnici, to šlo rychle
)
Divous: Nemáš zač

- Divous
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
nejzajímavější je váha přilby úplně dole - 7,4kg 
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Divous: Jo, ale to už je záležiost 15. století a mám pocit že to je turnajvka... tam ty váhy jsou takový. Někde jsem viděl rozkres kolčí a tl. plechu. Šílenost. Přední plát u průzoru 1cm, zbytek předku 8mm strany 6mm a zadní s vrškem 7mm takže jako u tanku...skoro
Ale to je už OT
Možná by to chtělo nějaký srovnání váh přilby v průběhu 14. respektive 2. pol. 14. století
Možná by to chtělo nějaký srovnání váh přilby v průběhu 14. respektive 2. pol. 14. století

No na výstavě chladná krása plátové zbroje byla devítikilová kolčí přilba, taky hezká věc, vypadala spíš jako skafandr
. Ale docela by mě zajímalo do jaké váhy se jedná o jezdeckou kbelcovku a kdy už je to turnajová záležitost. Chce to asi zjistit i dobově, vzhledově a tak. No asi nás čeká práce
.
It is better to die for something than to live for nothing.
-
mikey.88
- ČLEN SPOLKU
- Kontaktovat uživatele:
Gunnar napsal:No na výstavě chladná krása plátové zbroje byla devítikilová kolčí přilba, taky hezká věc, vypadala spíš jako skafandr. Ale docela by mě zajímalo do jaké váhy se jedná o jezdeckou kbelcovku a kdy už je to turnajová záležitost. Chce to asi zjistit i dobově, vzhledově a tak. No asi nás čeká práce
.
V Drážďanech maj hezký turnajovky masivní...těžký...fuuuj. Le to je už OT leda nový téma - Turnajové odění... tam by to šlo rozvést. Kdybych leos nematuroval a měl klávesnici, tak bych se do tý stuie kbelců pustil. žel času málo

- Divous
- Místo/Bydliště: Kladno
- Kontaktovat uživatele:
dobrý nápad, navrhuji otevřít i diskusi na turnajové odění! 
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
- maser
- ČLEN SPOLKU
- Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
Wow. Víte něco blíže k tomuhle patvaru? Asi kbelc se sklopným hledím.
- Přílohy
-
- 52.JPG (85.37 KiB) Zobrazeno 4606 x
silva-nortica.blog.cz