Virtuální knihovny

které nejdou zařadit jinam

Moderátor: Sovinec

mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Virtuální knihovny

Příspěvek od mikey.88 »

Nemate zac. Tech prvku jsem si take vsiml a netusim jak to chapat. Mozna by slo napsat email primo do knihovy, z ceho presne je odvozena ta datace. Je tam ale psany presny rok, tak k tomu neco mit musi.
Obrázek
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Já tedy jsem rád, protože to znamená, že si ty svoje věci jako hranatý targe a plechové ruce mohu na DK akce s klidem tahat ;) Za což, Mikey, děkuji!
Obrázek Det finns alltid hopp..
Avátar uživatele
Valkoun
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valkoun »

Nepředpokládejte, že by se datace přesunula nějak dramaticky dál, příjde mi to na konec 60.
Naopak je tam zajímavý detail - vykrajovaná kápě kolem tváře, které jsou spíš starší než 62.
Nezabudovi Sláva!
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Díky Mikey za úsilí, vypadá to perfektně! Nedal bys to na uloz.to nějak pohromadě aby se to dalo stáhnout prosím?

Jinak k té dataci, plátovým rukám a tak podobně...je to napsáno v alsaském dialektu, čili bych řekl že to vzniklo v Alsasku, tedy na samotném západě říše. Možná tam už byli vlivem Francie tak vepředu, že by ta datace 1362 nemusela být mimo.
Nezabud hrr!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Mám tu pro vás něco malého k pokochání. Tímto děkuji Posadowi, že mi ho dokázal najít ;)

BSB Cod. germ. 5 - kolem roku 1370 - Rudolf von Ems, Weltchronik

http://mikey88.rajce.idnes.cz/BSB_Cod._ ... eltchronik

Obrázek
(Krásné vyobrazení všech používaných typů přileb - klobouk, šlap, šlap s hledím i kbelc!!! :lol: )
Obrázek
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Krása Mikey. Líbí se mi, že se z Francie posouváš do Německa, a z konce 14. do doby Karlovy ;) :)
Jinak si hrozně vážím toho, že ty rukopisy takhle vysbíráváš. Já na to v podstatě nikdy neměl pořádně čas a málokdo má. Takže jen tak dál! :thumbup:

Jinak prosím odkud je tenhle rukopis? Ví se místo vzniku?
Nezabud hrr!
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tenhle je z Bavorska. Akorát mi přijde, že Mnichovská státní knihovna má bordel v datacích. Tady prakticky nevidíš plný plechy a je to datovaný okolo 1370. Já bych to hodil spíš 1360. Dost se to podobá Bibli Historiale. No a ten co jsem dával sem předtím co je datován 1362 bych datoval tak 1370 :lol: Protože tam už jsou plný plechy, tarče apod. Ale i tak se mi to líbí. Nejdřív Alsasko a teď Bavorsko :lol:
Obrázek
Avátar uživatele
Josephus Titus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josephus Titus »

Mikey, úžasné :clap: Podobně jako Zdeslav nemám v posledních letech čas na dohledávání materiálů, takže nevím, co bych si bez tebe počal! Díky.

Datace 1370 se mi zdá dost přemrštěná. Jak tak koukám na ty kabátce, nebránil bych se ani době před rokem 1360! Lze tu najít podobnost nejen se dvěma rukopisy Bible histotiale (signatury doplním) z 2. poloviny 50. let, ale i s Liber viaticus Jana ze Středy. A pak ty zbrojní prvky.. do zbrojí se ale raději plést nebudu. I když zase pachy na rukávu jedné z klečících dam vypadají spíš na pokročilá 60. léta.
Každopádně zasadit jej před rok 1370 je sázka na jistotu. Pro ty, kteří chtějí dělat postavu zasazenou do 60. let je to ideální zdroj inspirace.

Obrázky, které jsi zavěsil na rajče asi nebudou vším, co může tahle kronika nabídnout. Protože znám ještě nějaké další, které tam nemáš. Buď, a nebo existuje ještě jedna Weltchronik Rudolfa z Emmsu, které vznikla přibližně ve stejné době. Až přijedu domů, kouknu se na signaturu, tím se to vyřeší.
上人の口真似してやなく蛙

svatý muž řeční
a žába kváká
přesně jako on
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tito: Presne tohle jsem psal Zdeslavovi vcera. To s tou podobnosti Bible historiale. Myslim ze z Nizozemi. Dataci bych taky prohodil. A na rajce jsem nedal vse. Nektere chybi a nebo nezobrazuji nic prevratneho.

Doma mam na dnesek pripravenou dalsi lahudku! Zajimave i pro Richarda. Datace 1368
Obrázek
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Nádhera :!: S datací bych tedy opět polemizoval (podle militárií) a vřadil bych to o 10-15 jinam, ale prostě paráda! Zajímavé jsou ty kroužkové nohavice na ozbrojencích v této době.
silva-nortica.blog.cz
Odpovědět