Praktické rady

Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Re: Praktické rady

Příspěvek od Posadowski »

mikey.88 napsal:... Zaprve bych nerad vyhazoval a za druhý jsou obrázky hezký ale třeba podšívání není nikde. Musel jsem si půjčit obrovskou a těžkou knihu o šití...
No jasně, to si spůjčil správně! Ono o šití se píše i jinde než v knížkách pro šermířské švadlenky. Na druhou stranu myslím, že úplně všechno, co bys snad kdy mohl potřebovat při šití kostýmu (nebo hisstorického oděvu) v Thursfieldové (Medieval tailor assistant) najdeš a je to popsané tak srozumitelně s tolika obrázky, že to pochopí každej. Jo, ale tomu vyhazování a zkoušení se nevyhneš, s tím počítej, to jinak nejde než to natrénovat. Takže kus starého prostěradla a zkoušet, zkoušet. Já jsem už pár hadříků ušil, ale stejně spoustu věcí zkouším na starém prostěradle nebo jiném kusu hadru a pak teprv střihnu do hedvábí, to se jinak nedá...
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Tak mě napadlo: Jak řešíte, když nohavice za normálního stavu jsou uplé a krásně přiléhají, ale pokud si člověk klekne a opět se postaví, tak se mu shrnou? Nemyslím teď střih , kdy je vršek rovný ale myslím ty nohavice, kde je vršek do cípu :) Není moc reprezentativní si je pak zas vytahovat :lol:
Obrázek
Avátar uživatele
Klinštejn
Místo/Bydliště: Den Kalla Norden
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Klinštejn »

Já jsem se je snažil udělat až popás..ale taky jsem s tim měl vždy problém..
Nohy se hold v různých polohách tvarově dost mění a ikdyž vlna trošku šponuje, myslim, že se úplně legínovitě přiléhavé nohavice udělat nedají..
Obrázek Det finns alltid hopp..
mikey.88
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikey.88 »

Mno na 15. století (takový ty kalhotový s padacím mostem) to dovedou velmi dobře. Stejně tak separované nohavice k pourpointu z přelomu století. Ale ten klasický střih... to je dost ošemetné. Při chůzi i běhu to je v pohodě ale stačí si sednout nebo dřepnout a linie šviháctví je pryč :lol: U mně to stačí jen povytáhnout za zadní šev a je to zase dobrý ale někdo by si mohl myslet že se drbu na zadku :D Taková nepatřičnost :lol:
Obrázek
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Klinštejn napsal: že se úplně legínovitě přiléhavé nohavice udělat nedají..
... dají. Z pleteniny...
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Pletenina se tu řešila již vícekrát, v nálezech i technologicky ji dokládá např. Březinová, a bude to nejspíš odpověď, proč měli zcela běžně vypasované nohavice všechny společenské třídy od chudých po opravdu ty nejmocnější.

Máme ji s úspěchem vyzkoušenou a je to překvapivě snadné řešení s požadovaným výsledkem ;) A aby nedošlo k nepochopení upřesňuji, že pletenina se dá vyrábět na tkacím stavu a na pohled působí jako pevná vazba.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Posadowski
Kontaktovat uživatele:

Maršálek napsal:... upřesňuji, že pletenina se dá vyrábět na tkacím stavu ...
Je jasné, jak to myslíš, ale není to právě šťastná formulace. Spíš bych to řekl tak, že pletenina nemusí nutně vypadat jako vlněný svetr s velkými oky, ale klidně jako hustá látka, která se ale nevyrábí způsobem osnova-útek
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Posadowski napsal:
Je jasné, jak to myslíš, ale není to právě šťastná formulace. Spíš bych to řekl tak, že pletenina nemusí nutně vypadat jako vlněný svetr s velkými oky, ale klidně jako hustá látka, která se ale nevyrábí způsobem osnova-útek

No a pro nás blbce :D nešlo by hodit nějaký obrázek jak pletenina vypadá? Popř. odkaz kde by se dala poplašit?
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

Pletená textilie se na tkalcovském stavu vyrábět nedá, protože se zásadně liší technologie výroby.

Tkaní je různorodé křížení osnovních a útkových nití.
Pletení je provazování jediné niti pomocí oček.

Pletené punčochy byly nalezeny v Egyptě (4. stol. n.l.), Rusku (12. stol. n.l.), a už ze 14. století jsou známa vyobrazení madony i světských žen pletoucích na jehlicích.
Jemnost pleteniny je dána tloušťkou jehlic a příze, která je zpracovávána. Jinak tedy vypadá svetr, zhotovený na silnějších jehlicích, a úplně jinak vypadají pletené punčochy, zhotovené na tenkých jehlicích a z tenté příze.
A pak je zde Skandivánie se svou "šitou" pleteninou, která vzniká pomocí jediné jehly - ale stále je to pletenina.

Pružnosti tkaniny na punčochy/nohavice se ale dá dosáhnout prostým pootočením látky o 45° a střižením jednotlivých dílů přes vlákno. Je to pro nezkušené pracovně hodně náročné, ale výsledek by měl znamenat příjemné překvapení v podobě pěkně přiléhajících nohavic.
Naposledy upravil(a) Kordulka dne Čt 02. Zář 2010 9:14:35, celkem upraveno 1 x.
Kordulka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kordulka »

mahy napsal:
Posadowski napsal:

No a pro nás blbce :D nešlo by hodit nějaký obrázek jak pletenina vypadá? Popř. odkaz kde by se dala poplašit?
Pleteniny se běžně prodávají v metráži 8-) Problém je, že naší době nevyhovují materiálově. V nejlepším případě jsou bavlněné, což by se ještě dalo s jistou tolerancí použít, ale většinou jsou syntetické. Na vlněnou pleteninu jsem zatím v metráži narazila jen jednou, ale ta se hodila pouze na šál, protože byla příliš řídká. A hedvábnou pleteninu znám jen z punčoch z 19. a 1. pol. 20. století. Na trhu jsem ještě nikdy nic takového neviděla.
Odpovědět