Heraldika

vztahy, hierarchie, chování...

Moderátor: Zdeslav

Pavel na Besednici
Kontaktovat uživatele:

Re: Heraldika

Příspěvek od Pavel na Besednici »

Divous napsal: mimochodem, nejsi od Tuka, tedy ze SHŠ Gryf? Jsi, že?
Jsem, jak jsi to poznal? Tady se nic neutají... :o Vy se znáte?
Nicméně od doby, kdy jsem se stal členem téhle skupiny, došlo u mně k jistému posunu. Od prostého zašermovat si a vyblbnout se, se snažím postupně dostat ke KM a možná dost, že ještě dál. :)
Co se nerozvíjí, umírá!
Avátar uživatele
Divous
Místo/Bydliště: Kladno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Divous »

Pavel na Besednici: Tuka a jeho grupu znám hodně let ale jen od vidění. Ale Tuk se zná dobře s klukama od nás ze skupiny, s Ravenama, ještě z dávných devadesátých let :) Navštívil jsme náhodou vaše stránky a tam ten tvůj erb uviděl, to je celá záhada :D
lidstvo dosáhlo svého sociálního vrcholu v době kamenné za lovců mamutů. Od té doby je to už jenom horší a horší...
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nevíte zda se v heraldice používala také lvice. Našel jsem informace všude možně, ale navzájem se popírali. Takže jsem našel od verze že lvice se v heraldice nepoužívala, že byla kreslená jako kráčející lev hledící dopředu až po to že byla zobrazována jako lev bez hřívy. Takže zkouším hledat i tady.
It is better to die for something than to live for nothing.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

No třeba páni z Lemberka, jedna z větví Markvarticů používala lvici na erbu do poloviny 14.století- pak přijali jiný erb.
Karel Schwarzenberg ve své Heraldice k tomu píše-...zvíře lvovité kráčející, hledící do prava, možno podle staročeského příkladu nazývat lvicí;lev hledící vstříc je nejlépe takto blasonován, ač by stejně mohl slout levhartem ve skoku...
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Tak zrovna tu heraldiku od Schwarzenberga jsem v ruce ještě neměl. Tenhle výklad jsem už ale slyšel. Takže dotaz je možné brát tohle http://markvartice.unas.cz/heraldika-2.php jako lvici, nebo je to špatný výklad?
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

ano toto bylo bráno jako lvice.
Podobných věcí najdeš spoustu- např. znak města Dobrovice, který obsahuje i erb Valdštejnů s popisem
EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz
Podoba v roce 1558 uděleného městského znaku byla dána následujícím popisem: "Sstj čerwené b., w němž od spodku až do polowice sstjtu zeď kamenná z kwadratu s stinkami a se dwěma wěžemi, s červeným přikrytjm a bjlými makowicemi, v kterež zdi u spodku brána otewřená s dweřmi odewřenými, wraty bjlými a s zawiessenau zapadaczj mrjžj, bjlé zawostřenj magjce, wsse žluté b. a na wrchu té zdi nad stinkami mezi týmiž wěžemi: Sstj rodiny z Waldssteina, totiž 4 lwice, dwě v modrém poli žluté a dwě w žlutém poli modré b. se wjdj,.." (Saalbuch).

Benešov u Semil
EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz
Blason (popis) stručně
Ve sníženě stříbro - červeně děleném štítě nahoře kráčející modrá lvice s červenou zbrojí a jazykem nad modrým vlnitým břevnem, dole dvě kosmá zlatá břevna.

Pár vět o vývoji státního znaku-Vladislavu II. dal po bitvě u Milána roku 1158 císař do erbu bílou lvici (tj. s jedním ocasem), vystřídala orlici. Nástupci Vladislava II. používali střídavě orlici i lvici. Přemysl Otakar I. má na jezdecké pečeti na štítě orlici. Za porážku Sasů dostal Přemysl Otakar I. lva (2 ocasy). Poprvé se lev objevuje na denáru z 12. stol.
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Díky moc.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Hm, a nepřebývá té lvici něco, co má mít jenom samec? ;)
V české středověké heraldice se lvice pokud vím nepoužívala, respektive jednalo by se o levharta. Každá země má v heraldice svá tradiční specifika (my máme např. orla a orlici, Angličané znají několik lvů: ve skoku, kráčející, spící, truchlící, mořský. atd.)

tradiční český stříbrný dvouocasý lev s korunkou se poprvé užívá až za Přemysla Otakara II. ;) a na mincích jsem ho také našel až v případě jedoho z brakteátů Přemysla Otakara II. viz. EDIT Bahnak: smazán nefunkční odkaz
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Gunnar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gunnar »

Tak a jsem tam kde jsem byl :( . Mě to bylo sice také divné, ale když může být orel a orlice rozlišena počtem hlav, tak jsem tento detail neřešil.
Zdeslav
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeslav »

Četnost hlav (podobně jako dvojocasost lva) byla prostě forma povýšení erbu, nevím, jestli to má co dělat s rozlišením pohlaví ;)
Nezabud hrr!
Odpovědět