Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greifswaldu 1355 - 70

Prostor pro rady a pomoc

Moderátor: Sovinec

Vlk
Místo/Bydliště: Nymburk
Kontaktovat uživatele:

Re: Nižší šlechta - Vlk (Wolf) z Greiffenwaldu 1360 - 90

Příspěvek od Vlk »

Já Ti nevím, ale pokud jsem z diskuse o pokrývkách hlavy vyrozuměl, tak byl šapel něco zcela běžného. Nevidím tedy důvod ho nenosit.
Imperare sibi, maximum imperum est.
Avátar uživatele
mahy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mahy »

Ale jo-neber to nikterak zle. :) Psal jsem, že je to jenom můj názor. Já když vidím kluka v korunce tak se mi vybaví Elfové. Ale hoď sem foto v kostýmu s tou korunkou a uvidí se .
Quod licet Jovi, non licet bovi
Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti. Jan Amos Komenský
http://polnimyslivci.webnode.cz/
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Kostým se mi sem ještě házet nechce... ještě chybí trošku pošít perličkama a taky k němu nemám ještě adekvátní opasek a botky... botky teda už mám, ale jsou pořád ošklivě hnědé, což se nehodí. Konzultuju barvení. Opasek potrvá o něco déle... :(
Ale já nepotřebuju vědět, zda to kompozičně bude působit dobře. Stačí mi vědět, zda je tato konkrétní korunka možná. Já nevidím překážku, ale někdo moudřejší než já by mohl. A to je, oč tu běží.
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

[quote="Vlk"]Tak zase něco dalšího... v diskusi o šlechtických pokrývkách hlavy je zmíněn mimo jiné takzvaný šapel, který je tam specifikován jako kovová čelenka nebo korunka. Bylo by možné, aby to vypadalo třeba takto?
Byl bych vděčný, kdyby ano, už jí mám doma. Zmíněné specifikaci odpovídá - kovová by byla, čelenka taky. A mám ji ve zlaté.

Já bych to být tebou nedělal, jednak ji nemáš ve zlatě ale v mosazi a druhak, je velice rozšířená, a to její použití trochu degraduje. Moje manželka má několik těchto korunek a nenosí je, protože jí přijdou okoukané.

Další věc je ta, že k tomu by si měl mít odpovídající účes, to znamená kadeře. A věř že tehdejší účesy vypadaly úplně jinak, raději bych být tebou použil nějakou obvyklejší pokrývku hlavy. Určitě by si si měl pořídit malou čepičku, které já říkám coif. Drahé klobouky se nosí přes ní. Nebo můžeš použít chaperon a to i v dost divokých kombinacích.
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

ty kadeřené vlasy by měly být pro chapel samozřejmostí, jinak bude vypadat hloupě a nevěrohodně ;)

odkazovaný chapel mně neoslovuje a přijde mi keltsko romantický... rozhodně není typický ;) co zkusit malé růžičky na obroučce?
Naposledy upravil(a) Maršálek dne Stř 10. Bře 2010 8:54:52, celkem upraveno 1 x.
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
Pike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pike »

Maršálek napsal:ty kadeřené vlasy by měly být pro chapel samozřejmostí, jinak bude vypadat hloupě a nevěrohodně ;)
Tak teď jsi mě ranil. ;) Já chapel nosím a vlasy nakadeřené nemám. Sice už jsem o tom uvažoval, ale vzhledem k tomu, že na většinu akcí odjíždím odpoledne po práci, tak je to dost problém. :lol:

S tou okoukaností a rozšířeností nesouhlasím - u žen ano, u mužů dnes moc vidět nejsou. Asi se jim nechce kadeřit. :)

Vlku, nevím, ten proplétaný ornament se mi moc nezdá. Ale je to jen intuitivní dojem, působí na mě spíš (pseudo)keltsky. Možná by bylo dobré obroučku aspoň doplnit nějakými aplikacemi, třeba kameny nebo kovovými ozdobami.
Tu ora, tu protege, tu labora!
http://www.arxbona.cz
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Dobrá, dobrá... z Vašich reakcí se mi zdá, že KM by to splňovat mohlo, pokud se nemýlím a já časem pořídím nějaký s jiným vzorem, aby to bylo v pořádku. Pokud se Maršálek neurazí, tak ani mě se do něj kadeřit vlasy nechce. Ale pokrývky hlavy obecně moc nemusím a kápi hozenou okolo krku taky moc ne. Takže tohle se zdálo být celkem nenásilným řešením, jak z toho ven.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

Já se rozhodně neurazím, já už partnerku mám :lol:

Nicméně kdo nenosí pokrývku hlavy, ten by měl považovat za samozřejmé, že bude mít své vlasy adekvátně upravené. Pike na to vlasy má. Jak jsi na tom s účesem ty samozřejmě vůbec netuším ;)

Jenom podotýkám, že diadém (chapel, obroučku) nosili právě šviháci s nakadeřenými a pečlivě upravenými vlasy. Není to tedy volná náhrada za pokrývku hlavy, ale odpovídající ozdoba módních pánských a dámských účesů ;)
Vlk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlk »

Takže nosit bez nakadeřených vlasů Ti přijde příliš mimo...

Ach jo. Asi si budu muset vrazit na hlavu něco jiného... :(
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

já nevím jaké máš vlasy a co s nimi dokážeš udělat, ale třeba na klasický podstřih je to pasé, o moderních účesech ani nemluvím.
nosily se na delších a pokud si vybavím, tak téměř vždy kadeřených. minimální délku bych viděl k ramenům...
Odpovědět