Re: štíty

Moderátor: Heinrichvs

Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Místo/Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Jak je to se vznikem pavéz a jezdeckých pavézek? Předpokládám, že vznikají v druhé půlce 14. stol. z tarasů. Přechodný typ mi přijde že je v Pontifical de Guilaume Durand z let 1359-1390, fol. 140. Znáte nějaké dochované kusy z naší doby, rád bych v tom měl jasno.
Přílohy
f. 140 - vue 3.jpg
f. 140 - vue 3.jpg (14.25 KiB) Zobrazeno 4039 x
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

maser napsal:To netuším, ale podle kroužků tipuju cca 35-40 cm v průměru. + - Rád bych viděl i zadní stranu, leč tohle byl náhodný objev při brouzdání na myarmoury.
pokud k němu dohledáš další informace, bude to cenný zdroj. takhle bychom to opět vytrhávali z kontextu, protože bez souvislostí to o ničem věrohodně nesvědčí ;)
A zrazuje, kdo nechce rozumět,
že láska není dostat ženu v plen,
a kdo se snaží vynucovat hned,
čím má být za svou službu odměněn.
Takových lásek, těch je na tucty,
ale co je nám žena bez úcty,
já, já si musím v lásce vážit žen.
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

Vím. Doufal jsem, že o něm třeba někdo ví víc.
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
maser
ČLEN SPOLKU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maser »

O pavézkách tedy nic :( Tak zkusíme alespoň jezdecká tarče. Rád bych viděl nějaký dochovaný kus na naší dobu nebo trochu po, rozměry, postup výroby. Vyráběl se z hoblovaného masívu, nebo se ohybala deska, která se potom ještě upravovala?

EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
1),2) rytířský štít z roku 1365-1367, 3), 4), 6), 8) jezdecký štít z bible Václava IV., 9) vyložení rubu štítu a upevňovací řemení
EDIT Bahnak: nefunkční odkaz
1),2) jezdecký štít ze 14. století, 3) jezdecký štít z let 1410- 1460, 4) jezdecký štít z 15. století, 5) florentský štít z poloviny 15. století, 6) boční pohled na jezdecký štít, 7), 8) jezdecký štít z počátku 15. století
silva-nortica.blog.cz
Avátar uživatele
Křišťan
Ronovec
Místo/Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křišťan »

Pánové, potřebuji dřevěný puklíř potažený kůží - zkrátka klasický štítek pro lehkooděnce. ;) Můžete poradit nějakého výrobce? Nemám teď čas dělat se s tím sám a shánět vše potřebné... :| Pište třeba SZ ať to nepřekáží tady, díky moc :!:
"Karel IV. potvrzuje obyvetelům Bělé pod Bezdězem ... jejich žádost o přenesení městských práv na město Nový Bezděz, řečené Bělá ... Lokátory jsou jmenováni Martin z Lovu, purkrabí lipský, rychtář Ješek a Křišťan, měšťan z Lipého." (1348)
richardrg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od richardrg »

Nerad bych se mýlil, zbroj není úplně můj chleba, ale pukléř na Karla IV by asi už měl mít kovové díly, tak proč potahovat kůží?
" Co je na světě nejjednodušší ?"
" Radit ostatním."
Thales z Milétu
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

souhlas s Richardem, jinak u nás je dělá např. Křižák (k zastižení na LH fóru).
Avátar uživatele
Ronšperk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ronšperk »

Jen to s těmi pukléři nepřežeňte. Taková klasika pro lehkooděnce to zas není. Vemte si poměr vyobrazení. A hlavně pukéř kryl ruku. Proč? Ruka držela zbraň. Jakou? Meč či tesák = poměrně drahá sranda na maníka co vstal od verpánku. Tak pro žoldáka dobrá, ale to je profík. To že pěstní štítek vidíme v ruce mnicha (I33) neznamená, že jej měl kde kdo. Abychom potom v poli neměli haldu štítkařů ;)
Avátar uživatele
Kuno
pan rytíř
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuno »

Souhlasím s panem z Ronšperka.
Avátar uživatele
Maršálek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maršálek »

a to já zase ne ;) mimochodem těch mečů a tesáků v rukou neurozených bylo v našem prostředí převapivě moc i v první polovině 14. st. (viz. opakovaná nařízení pražských konšelů z let 1227 a 1332), která upravovala nošení mečů a tesáků na veřejnosti. v prvním případě k roku 1227 to bylo oficiálně povoleno všem, jejichž roční dan odpovídá 10 hřivnám a více (což je opravdu hodně), o 5 let později pak již všem, kdo mají majetek v hodnotě 10 hřiven a všem, kdo za koho se někdo s majetkem 10 hřiven mohl zaručit. od roku 1132 tak mohl v Praze nosit meč a tesák na veřejnosti každý majitel domu, nebo řemeslník u něho pracující (tedy i tovaryši). toto nařízení mělo omezit a upravit běžné nošení zbraní na veřejnosti a potíže tím způsobované... těch dokladů je více, to jen jeden a všechny ;) měl jsem o tom krátkou řeč na májovém sněmu v rámci přednášky o složení společnosti a třech stavech ;)
Odpovědět